avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

Buna ziua!

Am urmatoarea intrebare: Exista pensie de urmas pentru copiii care nu au alt venit in afara alocatiei de stat pentru copii, ca urmare a decesului unuia dintre parinti datorita unei boli incurabile (cancer). Mentionez ca celalalt parinte, in speta tatal nu are venituri (casnic).
Astept un raspuns din partea dvs.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:57, 19 Septembrie 2013
1. - Ati dat asa de putine date ca nu stiu ce sa va raspund.
- Parintele decedat era salariat sau fost salariat sau pensionar?
- Ce varsta au copiii?

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

Art. 88
Sotul supravietuitor care are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Sunt trei copii, 22 ani studenta, 13 ani si 16 ani, elevi. Tatal casnic.
Mama decedata, avea pensie de boala si handicap, a decedat din cauza cancerului.

1. Cititi art.89 din Legea 263/2010 pe care l-am redat mai sus.

2. Alocatia de stat pentru copii nu are nici o legatura cu pensia de urmas.

3. Sa mearga tatal supravietuitor la Casa de Pensii sa ia lista cu actele necesare pentru pensie de urmas si sa le depuna tot acolo in cel mai scurt timp pentru ca pensia se acorda de la data depunerii cererii si a celorlalte acte necesare.

4. Se va recalcula pensia mamei decedate si se va acorda o pensie de urmas de 100% in cazul relatat de dvs.

stiu ca exista un articol..??? in care au dreptul copiii la o astfel de pensie...Poate sa faca demersurile necesare fiica cea mare?
1. V-a redat in mesajul precedent articolele din lege care spun ca de pensie de urmas beneficiaza atat sotul supravietuitor cat si copiii celui decedat.

2. Poate sa faca demersurile sora cea mare dar e bine sa le faca mai repede ca sa apuce si ea pensie de urmas cat este in facultate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi financiare are un copil minor in cazul decesului unui parinte rodiana rodiana Buna ziua Va rog sa ma ajutati sa aflu, din punct de vedere juridic, ce drepturi financiare are un copil minor in cazul decesului unui parinte. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotia si copilul supravietuitori alina_puff alina_puff Buna ziua am o intrebare unchiul meu a decedat in urma unei boli cumplite cancer pulmonar si alte complicati am inteles ca copii pot benificia de o ... (vezi toată discuția)
Drepturi pensionari italianu10 italianu10 Dupa decesul tatalui copilul poate beneficia de un oarecare procent din pensia parintelui (vezi toată discuția)