avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dovezi pentru culpa comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dovezi pentru culpa comuna

Buna ziua !
In 5 ani de zile am incercat de 2 ori sa divortez de "sotia" mea ( prima data cu un avocat , a doua oara singur) , dar mereu a sustinut ca este doar culpa mea iar ea este cea mai iubitoare sotie si ca eu am o "perioada de ratacire" si voi reveni in sanul familiei , dupa cum a si declarat in ambele procese. Avem un copil de 15 ani , il pot folosi ca martor ?
Locuim in acelasi apartament , fiecare in camera lui si fara sa impartim altceva decat cheltuielile aferente apartamentului , fara alta comunicare .
De cate ori sa intentez divort ca un judecator sa inteleaga ca nu am nicio "ratacire" ? Cum pot dovedi culpa comuna ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 08:34, 22 Septembrie 2013
Nu va puteti pune copilul ca martor.

Art. 373
Divortul poate avea loc:
a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Nu v-ati plans nimanui, nu aveti niciun alt martor ?
Nu comunicati, nu aveti relatii de vreun fel, astea sunt motive temeinice.


Ultima modificare: Duminică, 15 Septembrie 2013
gi-jane2, moderator
La primul proces am avut martori , dar nu a contat , statul sustine familia X-( si cum vecina mea imi acorda sanse de revenire , judecatoarea a crezut-o .
Si cum pot dovedi ca nu comunic , ca nu am relatii de nici un fel ?
Acum pe bune , nimeni nu sta cu mine si cu vecina sa vada daca vorbim sau nu , copilul da , sa astept sa implineasca 18 ani ?:D
Copilul nu poate depune marturie...
Cazurile de divorţ
Art. 379 NCC- Condiţii
(2) În ipoteza prevăzută de art. 373 lit. c)(separare in fapt de 2 ani), divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului reclamant, cu excepţia situaţiei în care pârâtul se declară de acord cu divorţul, când acesta se pronunţă fără a se face menţiune despre culpa soţilor.

Raportati aceasta dispozitie la prevederile art.933 NCPC(3) Dacă pârâtul nu a formulat cerere reconvenţională, iar din dovezile administrate rezultă că numai reclamantul este culpabil de destrămarea căsătoriei, cererea acestuia va fi respinsă ca neîntemeiată, cu excepţia cazului în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 934 privind pronunţarea divorţului din culpa exclusivă a reclamantului.

Art. 934 NCPC- Divorţul pentru separarea în fapt îndelungată

(1) Când soţii sunt separaţi în fapt de cel puţin 2 ani, oricare dintre ei va putea cere divorţul, asumându-şi responsabilitatea pentru eşecul căsătoriei. În acest caz, instanţa va verifica existenţa şi durata despărţirii în fapt şi va pronunţa divorţul din culpa exclusivă a reclamantului.

Prin urmare, va trebui sa probati o separare in fapt mai mare de 2 ani
gerberga a scris:

Art. 934 NCPC- Divorţul pentru separarea în fapt îndelungată

(1) Când soţii sunt separaţi în fapt de cel puţin 2 ani, oricare dintre ei va putea cere divorţul, asumându-şi responsabilitatea pentru eşecul căsătoriei. În acest caz, instanţa va verifica existenţa şi durata despărţirii în fapt şi va pronunţa divorţul din culpa exclusivă a reclamantului.
Prin urmare, va trebui sa probati o separare in fapt mai mare de 2 ani

Inteleg ca pot invoca acest motiv , chiar daca stam in acelasi apartament ?
Si a proba inseamna sa caut un "martor" care sa spuna ca nu stam impreuna ?
Ilara situatie , dar o sa pun cap la cap raspunsurile dumneavoastra si voi intenta iar cererea de divort =D>

Multumesc pentru raspuns !

Alte discuții în legătură

Divorțul - despărțirea în fapt și culpa la divort brasero2011 brasero2011 In Codul civil, la art. 379, alin. 2, se prevede ca in ipoteza prevazuta de art. 373 lit. c), divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului ... (vezi toată discuția)
Divorț în lipsa acordului uneia dintre părți ContSters57553 ContSters57553 Daca nu vreau sa ii acord divortul sotului meu, acesta poate divorta? (vezi toată discuția)
Motiv divort ContSters274581 ContSters274581 Am inteles ca in noul cod civil unul dintre soti poate invoca in cererea de divort motivul ca ar fi separati in fapt de cel putin 2 ani. E suficient motivul ... (vezi toată discuția)