avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Incheiere contracte individuale cu DALKIA TERMOSERVICE
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Incheiere contracte individuale cu DALKIA TERMOSERVICE

Buna ziua,
Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare.

Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa platim catre DALKIA costurile suplimentare impuse conform legii, cu privire la incalzirea colectiva.

Exista o solutie prin care sa determinam pe ceilalti locatari si pe cei de la DALKIA sa semneze individual, si sa nu se mai plateasca aceste costuri aberante?
(in apartamentul meu incalzit de centrala, am izolate tevile de termoficare, in plus la mine sunt 22 grade iarna, iar la vecinul de mai sus, cuplat la termoficare, sunt 17-18 grade cel mult. Nu vad de ce platesc eu pierderile si caldura prin niste tevi care le-as taia cu cea mai mare placere).
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 11:47, 21 Septembrie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca este o situatie din orasul Iasi, dar poate fi de oriunde...
Aceasta situatie am discutat-o de zeci de ori pe forum si oricat am discuta, nu avem ce face atata timp cat exista prevederi legale clare care stipuleaza clar ca costurile - indiferent de ce natura, pe suprafata comuna vor fi suportate de catre toti proprietarii, proportional cu cota-parte individuala de proprietate.
Cu privire la costurile cu incalzirea spatiilor comune sunt doua situatii:
- situatia in care repartizarea costurilor cu incalzirea se face prin repartitoare de costuri; in acest caz asociatiile de prop., impreuna cu firmele care se ocupa de aceste calcule, inventariaza toata instalatia de incalzire, comuna si individuala, inclusiv tevile verticale (asta e, avem distributie verticala a incalzirii), adica determinarea SET -ului (suprafata echivalenta termic) , amplasarea pe puncte cardinale a apartamentelor, precum si daca instalatia de distributie este izolata (felul izolatiei si grosimea stratului izolant); toate aceste date sunt introduse intr-un program de calcul specializat care va determina in final procentul de energie termica ce va fi repartizat pentru incalzirea spatiilor comune; mentionez ca in aceasta situatie este obligatoriu sa se monteze un repartitor dupa contorul de energie termica din bransament;
- situatia in care repartizarea costurilor cu incalzirea nu se face prin repartitoare de costuri, ci in pausal, adica proportional cu suprafata utila a apartamentelor; si in acest caz trebuie facuta o determinare a SET-ului a intregii instalatii de incalzire si determinarea ponderii (%) SET-ului instalatiilor comune; acest lucru este efectuat si determinat de catre com. executiv al as. prop.; functie de aceste rezultate, se hotaraste % de repartizare a costurilor cu incalzirea spatiilor comune care se va aplica tuturor apartamentelor, cum am spus, proportional cu cota-parte individuala de proprietate.

Ca sa intelegem corect fenomenul, trebuie sa acceptam si faptul ca situatia este complicata de existenta in imobil a doua sisteme de incalzire, adica cel de la CET si cel al proprietarilor deconectati de la CET, adica care au CT proprii si care ”se plang” de faptul ca le sunt repartizate costuri cu incalzirea spatiilor comune, foarte mari. Situatia se complica si mai tare atunci cand ponderea proprietarilor deconectati este mai mare decat a celor ramasi la sistemul centralizat - conf. exemplului dat: 70% vs 30%. Ca situatia sa fie si mai dramatica, in cele mai multe cazuri, proprietarii ramasi conectati la sistem, sunt raspanditi in tot blocul, astfel incat acestia nu pot fi grupati in asa fel incat agentul termic sa-i alimenteze numai pe dansii... Fiind raspanditi prin tot blocul, este nevoie ca agentul termic sa treaca prin toata instalatia de incalzire, ceea ce va duce inevitabil la mai multe „pierderi” de caldura . Aceste pierderi trebuie intelese corect, adica blocul este incalzit, practic se creeaza un climat mai usor pentru functionarea centralelor de apartament. Cine nu crede, sa nu creada, dar la noi in asociatie s-au facut destule determinari in acest sens, nemaivorbind de determinarile practice facute de institute de cercetari in domeniu. Marea majoritate a proprietarilor a inteles fenomenul, altii nici nu vor sa auda, dar ambele categorii de proprietari au fost nevoiti sa accepte sa achite aceste costuri cu incalzirea spatiilor comune.
.........................
In topic era si o intrebare:

Exista o solutie prin care sa determinam pe ceilalti locatari si pe cei de la DALKIA sa semneze individual, si sa nu se mai plateasca aceste costuri aberante?


Din cate stiu, la nivelul orasului Iasi au fost intreprinse campanii intregi de „lamurire” a proprietarilor de a incheia conventii individuale furnizare a energiei termice si nu vad nici-un motiv ca Dalkia Termo Iasi sa faca acelasi lucru pentru ca este mai avantajos pentru dansii sa aiba un contract de furnizare pentru fiecare proprietar de spatiu, locuinta sau spatiu cu alta destinatie - insa, repartizarea de costuri cu incalzirea spatiilor comune nu va dispare, din motivele aratate mai sus. Desigur, valoarea costurilor va fi determinata functie de situatia „din teren”.
Ca sa nu va descurajez prea tare, as vrea sa va spun totusi ca intr-un apartament neincalzit (deconectat si fara CT) in care , tevile verticale prin care circula agent termic cu temperatura de 50-52 grade Celsius, va ceda o cantitate de energie termica, desigur, proportionala cu SET-ul acestor tevi, suficienta pentru creea in interior o temperatura de 15-16 grade Celsius. Daca apartamentul este bine izolat termic, aportul suplimentar de energie termica pentru a aduce temperatura in casa la 22-23 grade Celsius va fi destul de mic. Cum am mai spus, situatia este mult mai complicata la imobilele unde repartizarea costurilor cu incalzirea se face prin repartitoare de costuri, cand proprietarii fara CT, in ideea de a plati cat mai putin, nu deschid robinetii termostatici pentru a creea un confort termic normal si atunci costurile cu incalzirea migreaza spre ceilalti proprietari.
As mai vrea sa subliniez un lucru: in postarea dvs. ati spus ca aveti tevile verticale izolate; va pot spune de pe acum ca este un lucru gresit; lasati tevile neizolate pentru ca acestea sa-si aduca aportul la bilantul energetic al apartamentului dvs., pentru ca coeficientul de diminuare al SET-ului tevilor respective, in cazul izolarii acestora, este foarte, foarte mic; ca sa intelegeti bine acest lucru, va pot spune ca aceste tevi ca sa nu mai radieze caldura, ar trebui izolate cu un start de vata minerala (sau alt material izolant) cu o grosime de la 50 mm in sus, ori cat de frumos ar sta aceste tevi prin casa?
Oricum, costurile cu incalzirea spatiilor comune trebuiesc sa fie bine determinate si repartizate tuturor proprietarilor, iar diferenta sa fie repartizata numai proprietarilor conectati la sistemul centralizat. Daca aceste deziderate sunt indeplinite, nemultumirile vor fi mici, daca nu, lucrurile se complica, apar discutii intre vecinii care pana mai ieri erau prieteni...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca dupa doi ani de calcul a acestor firme , proprietarii pot trage o concluzie a.i. sa se respecte aproximativ in procente repartizarile pentru fiecare apartament. In doi ani s-au intalnit de toate cazurile : calcul pentru apartamente cu sistem de incalzire propriu si cu tevile izolate, calcul pentru apartamente debransate, calcul pentru apartamente cu centrala dar cu tevile neizolate. Se poate trece la repartizarea caldurii de catre asociatie in sistem pausal. Se evita ,,debransarea mascata'' a apartamentelor care inchid robinetii termostatati la minimum cu toate complicatiile datorate neicalzirii neuniforme a condominiului . Numai sa dea D-zeu minte romanului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Costurile mari pe partea de instalatie comuna sunt date in primul rand de dezechilibrul hidraulic al instalatiei de incalzire cauzat de debransare (dereglare a . Un procent de 70% din apartamente debransate provoaca un surplus mare de agent termic in restul instalatiei, inclusiv instalatia comuna.
Contractul de furnizare al energiei termice pe bloc a fost incheiat pentru ipoteza in care toti proprietarii folosesc caloriferele in sistem centralizat.

Simpla debransare a 70% din apartamente nu produce o economie direct proportionala la consumul inregistrat pe contorul de bloc. Economia va fi mai mica decat acel procent.
O parte din agentul termic ce trebuia sa circule prin caloriferele dvs. circula in surplus in restul instalatiei (creste debitul-litri/ora). Acest surplus se inregistreaza pe contorul de bloc, contor care inregistreaza consumul total ce se imparte proprietarilor.
De aici provin asa zisele "pierderi" pe instalatia comuna. De aceea trebuie montate niste regulatoare de presiune in subsolul blocului, pe coloanele de distributie si pe conducta principala de alimentare a blocului, pentru a realiza o economie de energie reala. Daca se face aceaasta operatiune tehnica, vor scadea automat si costurile pe partea de instalatie comuna.
Daca instalatia functioneaza la parametrii de proiectare, incalzirea prin tevile comune nu poate costa mult.

A se vedea “Debranşarea apartamentelor din clădirile condominiale de la sistemele de încălzire centrală” - L. Dumitrescu, D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota comuna la caldura simina_28 simina_28 Blocul nostru are repartetoare pe calorifere.Eu sunt singura pe scaracare si bagat CT.Cum se plateste cota comuna la caldura?Cat este aproximativ?Sunt din ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)