avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa auto- cerere restituire taxa de mediu 2013
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa auto- cerere restituire taxa de mediu 2013

Buna,

Am inteles ca trebuie inaintata catre ANAF o cere de mana, are cineva idee ce trebuie sa contina?
Ma poate ajuta careva cu un model?

Va multumesc!!


Cel mai recent răspuns: Cristina Vasile , utilizator 08:12, 26 Februarie 2014
Sper sa va fie de ajutor...

MODEL:

CATRE:
MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE A MUNICIPIULUI

Subscrisa ………….. cu sediul in Municipiul Sibiu, str. ……….., nr. ….., inmatriculata la Registrul Comertului Sibiu sub nr. ……, avand cod unic de inregistrare RO ……….., cont bancar …………. deschis la BANCA ………., legal reprezentata de ……………… – administrator, in temeiul art. 117 alin.1 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 pentru instituirea timbrului de mediu pentru autovehicule, formulez prezenta

CERERE DE RESTITUIRE

a sumei in cuantum de ………… lei reprezentand timbru de mediu achitata pentru inmatricularea autovehiculului marca …………, categoria …………., serie sasiu …….., an fabricatie ……….., inmatriculat cu nr …………...

Avand in vedere imposibilitatea inmatricularii in Romania a unui autovehicul fara plata, in prealabil, a timbrului de mediu instituit prin OUG nr. 9/2013, la data de …………., am solicitat AFP SIBIU prin cererea inregistrata la organul fiscal sub nr. ……………. emiterea unei decizii de calcul privind acesta taxa.

In considerarea acestei decizii am achitat suma in cuantum de ……….. lei, fapt consemnat prin chitanta nr. ………. seria ……….. din data de 01.08.2013 .
Practica judiciara in materie a stabilit ca aceste sume de bani, au fost instituite cu incalcarea Tratatului Comunităţii Europene, inclusiv a Tratatului de aderare a României şi Bulgariei, ratificat de România prin Legea nr. 157/2005 care prevede că de la data aderării, dispoziţiile tratatelor originare înainte de aderare, sunt obligatorii pentru România, precum si ca incalca normele legale privitoare la proprietate, drept garantat de Constitutie si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Deasemenea, Ordonanta de Urgenta nr. 9/2013 – privind timbrul de mediu pentru autovehicule, contine dispozitii care incalca Constitutia Romaniei( art. 4 , litera d), prin care se prevede “cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat în situaţia autovehiculelor pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ”.

De aceea, apreciem ca taxa impusa este o masura discriminatorie si abuziva, ce contravine dreptului European si incalca art 110 din Tratatul Comunitatii Europene, si ca, in consecinta, pentru suma platita nu exista un titlu de creanta care sa intruneasca toate conditiile legale de valabilitate.
Avand in vedere toate cele mentionate, consider ca nu datorez suma achitata, ca am realizat o plata nedatorata, fapt pentru care va rugam sa dispuneti restituirea sumei indicate.

În drept, îmi întemeiez prezenta plângere pe dispoziţiile art. 7 Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 117 Cod Procedura Fiscala.

Anexam prezentei copii xerox a urmatoarelor inscrisuri:
- Decizie calcul timbru de mediu inregistrata sub numarul ……………;
- Chitanta nr. ………. seria ………;
- Cartea de identitate a autovehiculului seria ………;
- Certificatul de inmatriculare a autovehiculului.
Scuze ca intervin.Este vorba de timbrul de mediu care a intrat in viguare din martie sau cand a intrat anul acesta?
si acesta se poate recupera?
Am un opel astra adus din afara si nu l-am inscris inca ma costa cam 450 de euro
mi se pare destul de mult la salariile noastre.Dar daca se poate recupera l-as inscrie sa fiu in legalitate.
Este vorba de timbrul de mediu...Actiunea am inregistrat-o astazi, o sa vedem ce se intampla
Buna ziua!

Imi puteti da si mie um model de actiune in instanta?
Am de recuperat o taxa de mediu de 565 euro pe care am platit-o ANAF-ului la achizitionarea unui Opel fabricat in 2009.

Multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea taxei de prima inmatriculare radu_caia radu_caia va rog sa ma ajutati cu o informatie,ma numesc Radu si am inmatriculat un autoturism marca Seat toledo anul trecut, in urma efectuari inspectiei la RAR masina ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto-intampinare administratia finantelor publice liviu_tl liviu_tl Buna ziua! Pe 12 oct 2012 am deschis o actiune la Tribunalul Tulcea pentru recuperarea taxei de poluare platita in mai 2010. Am primit primul termen pe 9 ... (vezi toată discuția)
Raspuns intampinare anaf-recuperare taxa auto ANANINA ANANINA Buna ziua,ma puteti ajuta va rog? Cererea mea catre instanta suna asa:DOMNULE PRESEDINTE, Subsemnata …., domiciliata in ... (vezi toată discuția)