avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna sau totala ? Care este Avantajul si ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna sau totala ? Care este Avantajul si dezavantajul pt fiecare.

As dori sa știu care este diferența între custodie comuna sau custodie totala . Si cer sunt avantajele si dezavantajele fiecărei dintre ele. Va .multumesc
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 17:15, 19 Septembrie 2013
Art.398 din Codul Civil prevede ca exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte este hotarata de instanta daca exista motive temeinice, avand in vedere interesul superior al copilului.

Astfel, daca exista motive intemeiate, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.( deciziile majore cu privire la educatia copilului sunt luate de catre unul dintre parinti ).

Celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului .


Regula instituita prin Codul civil este ca , in cazul divortului, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti.

Asadar, ambii parinti au drepturi egale pentru luarea deciziilor majore cu privire la viata copilului lor .

Programul de vizitare poate fi stabilit in cazul ambelor forme de exercitare a autoritatii parintesti.

Obligatia legala de intretinere , de asemenea, se indeplineste independent de modalitatea de execitare a drepturilor parintilor.






la custodia comuna, nu puteti parasi tara fara acordul celuilalt parinte

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie Larisa iosiv Larisa iosiv Am un copil de 5 ani in custodie comuna domiciliu la mine(mama), fara program stabilit de vizite...tatal nu a venit sa vada copilul de 2ani jumatate, si nu a ... (vezi toată discuția)
Custodia unui copil Elenapusa Elenapusa O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este ... (vezi toată discuția)
Divortul la notar cu minor Georgiana Trandafir Georgiana Trandafir Urmeaza sa divortam si avem o fetita minora. In cazul divortului la notar se poate cere dreptul total de decizie al mamei? Am inteles ca se poate doar custodie ... (vezi toată discuția)