avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Recuperare drepturi salariale
Discuție deschisă în Executare silită

Recuperare drepturi salariale

In urma cu doi ani, conducatorul institutiei in care lucrez mi-a retinut abuziv din salariu, incadrandu-ma pe un post inferior.M-am judecat cu institutia si, in urma procesului de la judecatorie si apoi a recursului de la Curtea de Apel , am obtinut o sentinta definitiva care prevede repunerea mea in drepturi cu recuperarea drepturilor salariale retinute in mod ilegal.Urmare a sentintei, mi s-a modificat incadrarea, dar nu mi s-au inapoiat sumele de bani retinute.Motivul (verbal, nu scris)invocat de conducatorul institutiei:recuperarea se face in transe in 5 ani.Va rog sa-mi spuneti daca este adevarat si pe ce temei legal se bazeaza?Le pot recupera cu executorul judecatoresc?(mentionez ca este vb de o institutie bugetara).Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: utilizator1TS , utilizator 17:52, 19 Septembrie 2013
Recuperarea se poate face cu executorul judecatoresc...asta daca instanta nu a stabilit un termen cert.

Buna ziua,

Din pacate, motivul invocat de catre angajator are si o baza legala. Pentru a va putea comunica cu exactitate care este baza legala trebuie sa stiu data / anul in care s-a solutionat litigiul pornit de catre Dvs.

Presupunand ca litigiul a fost solutionat in 2013, baza legala invocata de catre institutia angajatoare este ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 92 din 18 decembrie 2012, care prevede urmatoarele ( Cap II art XI):
(1)Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013, se va realiza astfel:

a)în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;
b)în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;
c)în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
d)în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
e)în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu.
[
2)În cursul termenului prevăzut la alin. (1), orice procedură de executare silită se suspendă de drept.

(3)Sumele prevăzute la alin. (1), plătite în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă, se actualizează cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
(4)Prin ordin al ordonatorilor principali de credite va fi stabilită procedura de efectuare a plăţii titlurilor executorii, cu respectarea termenelor prevăzute la alin. (1).

Prin urmare, acesta este actul normativ care sta la baza refuzului angajatorului, iar desi este o grava problema de discriminare din punctul meu de vedere intre angajatul unei firme private si angajatul unei institutii bugetare, Curtea Constitutionala fiind sesizata cu aceasta problema in urma actului normativ adoptat in 2011 in care s-au prevazut esalonari pana in 2016, a aratat ca aceste esalonari/amanari pentru o perioada de 5 ani sunt constitutionale.

De asemenea, mentionez ca in conformitate cu dispozitiile codului de dreptul muncii, hotararile privind plata drepturilor salariale pronuntate in prima instanta - Tribunal - SUNT EXECUTORII DE DREPT. Prin urmare, daca vi s-a admis cererea la Tribunal si apoi mentinuta in recurs la Curtea de Apel, trebuie sa va raportati la data solutionarii litigiului de la Tribunal si nu in recurs la Curtea de Apel, pentru a se putea stabili ce esalonare se aplica si cuantumul aferent fiecarui an...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prejudiciu adus bugetului institutiei... in cati ani se prescrie? Denis2015 Denis2015 Buna ziua, nu de mult m-am angajat ca si economist la o institutie. La preluarea datelor contabile am realizat ca institutia a platit niste drepturi salariale ... (vezi toată discuția)
Salariat : cum se face - plata unei sume câștigate în instanță ? oanaportar oanaportar Bună dimineața! Va rog din tot sufletul sa ma ajutati cu câteva sfaturi! Un salariat a câștigat în instanță diferențe de drepturi salariale. ... (vezi toată discuția)
Cum sunt achitate drepturile salariale castigate in instanta claris05desi claris05desi In anul 2011 am fost disponibilizat, am contestestat in instanta respectiva decizie care in urma unui proces desfasurat, am castigat definit si irevocabil ... (vezi toată discuția)