avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajofm si ocuparea unui loc vacant
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajofm si ocuparea unui loc vacant

Buna ziua,

Stiu ca exista o prevedere legala care obliga angajatorii sa declare la AJOFM locurile vacante in termen de 1 zi de la vacantare.
Intrebare: are angajatorul vreo obligatie legata de anuntarea la AJOFM a ocuparii locurilor vacante? (de genul sa anunte intr-un anumit termen, sau lunar, ca a facut angajari pe un pot vacant)

Mentionez ca nu ma intereseaza situatia celor care obtin ajutor / credite / subventii de la AJOFM.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:18, 3 Octombrie 2013
Din 22 octombrie 2013 va intra în vigoare noua prevedere introdusă prin Legea nr. 250 din 19 iulie 2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, dar şi pentru modificarea Legii nr. 116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale, potrivit căreia angajatorii au obligaţia informării agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă teritoriale despre ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost comunicate, în termen de o zi de la data ocupării acestora
Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 10.
(1) Angajatorii au obligaţia sã comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii pentru ocuparea forţei de muncã, în cãror razã îşi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de muncã vacante, în termen de 5 zile lucrãtoare de la vacantarea acestora.

(2) Furnizorii de servicii de ocupare acreditaţi au obligaţia de a comunica lunar agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã îşi au sediul date privind numãrul şomerilor mediaţi şi încadraţi în muncã.

(3) Angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca teritoriale, ocuparea locurilor de munca vacante care au fost comunicate potrivit alin.(1), in termen de o zi de la data ocuparii acestora, in conditiile legii. (alineat introdus de Legea 250/2013)
Din Legea nr.76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
a) nerespectarea prevederilor art. 10;

...
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
......
(2) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la alin. (1), această posibilitate fiind expres menţionată în procesul-verbal.

Art. 115. - Amenzile contravenţionale pot fi aplicate şi persoanelor juridice.

Art. 116. - 1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
(2) Organele de control măsuri active ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi ale structurilor sale teritoriale vor constata şi vor sancţiona contravenţiile prevăzute la art. 113 lit. a), d), e), h), i), j) şi k), precum şi contravenţia prevăzută la lit. f), în ceea ce priveşte nerespectarea art. 50 alin. (3).
...
Va multumesc.
Practic, daca voi avea angajari in fiecare zi, atunci va trebui sa fac informari zilnice :(

Mai am o intrebare: care credeti ca este de fapt "data ocuparii unui post":
a) data la care candidatul selectat accepta oferta de angajare pe care a primit-o de la unitate?
b) data semnarii contractului de munca?
c) data inceperii efective a activitatii?

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2013
smeagull, utilizator
Cam asa ar trebui , conform prevederilor legale.

Alte discuții în legătură

Instiintare ajofm alinliliana alinliliana Buna ziua, Puteti sa imi spuneti daca exista cumva scris in lege ca trebuie sa instiintam AJOFM-ul cand avem posturi vacante? Multumesc,o zi buna. (vezi toată discuția)
Obligatia de a declara locurile de munca vacante mmihut mmihut Mai este obligatorie declararea locurilor de munca vacante la anofm si repartizarea de la ei inainte de a face angajari? (vezi toată discuția)
Repartitie de la somaj mirusaby mirusaby Buna ziua, Lamuriti-ma si pe mine daca este sau nu obligatorie la angajare repartitia de la AJOFM . Care este baza legala ? (Cunosc o situatie in care ... (vezi toată discuția)