avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Micro: Trecere voluntara la impozit pe profit
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Micro: Trecere voluntara la impozit pe profit

Buna ziua,

Se poate opta voluntar pentru impozitul pe profit sau doar dupa depasirea cifrei de afaceri de 65000E?

Vreau sa deschid un magazin online pe la jumatatea anului viitor si nu voi avea stocuri mari la inceput, iar adaosurile vor fi mici.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:40, 7 Octombrie 2013
Potrivit art.112^2 alin.(1)din Codul fiscal,acest tip de impozit este obligatoriu,deci nu se poate opta pentru impozitul pe profit in anul 2013 . Totusi, este posibil acest lucru, daca se realizeaza venituri ma mari de 65000 euro. Incepand cu anul 2014 puteti sa treceti la impozit pe profit daca in acest an nu mai indepliniti una din conditiile prevazute la art.112^1,conform art.112^2 alin.(5).
ART. 112^6 Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 65.000 euro

Prin excepţie de la prevederile art. 112^2 alin. (5) şi (7), dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita prevăzută în prezentul articol. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv. În cazul contribuabililor prevăzuţi la art. 112^2 alin. (3), limita de 65.000 euro şi impozitul pe profit datorat se calculează în mod corespunzător de la 1 februarie 2013.


Deci daca depasiti plafonul in anul X, de la inceputul acelui an X deveniti platitor de impozit pe profit.

Mai exista in plus exceptia:

7. Microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep să desfășoare activităţi de natura celor prevăzute la art. 112^2 alin.(6) din Codul fiscal datorează impozit pe profit luând în calcul veniturile și cheltuielile înregistrate începând cu trimestrul respectiv.


Art. 112^2 alin.(6) din Codul fiscal (6) Nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului titlu persoanele juridice române care:

a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;

b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;

c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului.
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depasire plafon pentru impozit pe venit microintreprindere emaa74 emaa74 am o societate infiintata in 2003 ,nu am avut deloc activitate pana acum , acum mi-am propus sa desfasor activitate .Pentru inceput sunt platitoare de impozit ... (vezi toată discuția)
Impozitare microintreprindere nou infiintata. Odile Odile Am infiintat in luna August o firma (microintreprindere) cu domeniu unic de activitate, urmand sa fac investitii in echipamente pentru a-mi putea desfasura ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la impozitul pe venitul microintreprinderilor la impozitul pe profit Sisa Sisa Buna seara, Nelamurirea mea este legata de calculul impozitului pe profit. Este vorba de o firma care a fost platitoare de impozit pe profit iar de la ... (vezi toată discuția)