avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasarea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasarea

Buna ziua, as dori sa intreb daca stiti de existenta vreunei prevederi legale care sa impiedice detasarea unei persoane (consilier juridic) al carui contract individual de munca se supune Legii 53/2003-Codul muncii,republicat, pe o functie de consilier juridic dar care se supune prevederilor Legii 188/1999-Statutul functionarilor publici.
Detasarea este reglementata la art. 45 din Codul Muncii ca fiind actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, prin dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. Din definitia prezentata reiese ca o conditie esentiala, existenta a doi angajatori dar nu gasesc alte conditionari in acest sens. De asemenea detasarea nu este echivalentul unei numiri in functie sau a ocuparii acesteia pentru care ar fi necesara existenta calitatii de functionar public, ci este vorba de a indeplini atributiile functiei respective pe o perioada de timp strict prevazuta de lege (cel mult 1 ani, cu posibilitatea prelungirii din 6 in 6 luni). Apreciez ca intrucat Contractul individual de munca este incheiat in baza Codului muncii, atunci persoanei respective nu ii sunt aplicabile prevederile Statutului funcționarului public (nu are aceasta calitate) si detasarea se emite in baza Dispozitiei de detasare, emisa de angajatorul initial si in baza art. 45 din Codul Muncii. De asemenea, Hotararea nr. 1860 din 21 decembrie 2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului nu distinge intre personalul civil contractual si functionarul public, drepturile si obligatiile fiind aceleasi. ART. 6 al aceleiasi Hotarari prevede
"Obligaţiile de muncă în perioada detaşării sunt cele stabilite pentru locul de muncă la care se execută detaşarea".
Concret: este ilegala detasarea unui personal civil contractual pentru a indeplinii atributiile functiei de consilier juridic la un alt angajator dar de functionar public? Mentionez ca sunt indeplinite conditiile de studii si persoana in discutie are calitatea de consilier juridic.
Cel mai recent răspuns: ysa23 , utilizator 22:17, 3 Octombrie 2013
Nu cred ca este posibila detasarea unui personal contractual pe o functie publica. Prevederile Legii nr.188/1999 nu se aplică personalului contractual. Persoanele care ocupă aceste funcţii nu au calitatea de funcţionar public şi li se aplică legislaţia muncii
Sunt de acord cu ce spuneti dumneavoastra pana la un punct, in sensul ca, ceea ce imi ridica mie semne de intrebare este faptul ca nu este vorba de incadrarea unei functii prevazute a fi ocupata de un functionar public, ci de indeplinirea temporar a atributiilor functiei respective. Indeplinirea acestor atributii nu iti dau in mod automat calitatea de functionar public si nu presupune accederea in corpul acestora daca acest lucru s-ar intampla, atunci la incheierea perioadei pt care s-a dispus detasarea sau la sistarea acesteia si revenirea pe postul pe care este incadrat ...atunci s-ar afla in situatia de a nu mai corespunde postului pe care il ocupa anterior(ar fi functionar public pe functie de personal contractual).
Nu am gasit nicio prevedere legala care sa interzica aceasta situatie si deasemenea, printr-o astfel de situatie nu am gasit nici ce prevederi de lege ar fi incalcate. Nu este reglementata nicaieri o astfel de situatie si atunci ceea ce legea nu interzice inseamna ca permite, nu?:-/.
Este evident faptul ca personalului contractual i se aplica prevederile Legii 53/2003 si in niciun caz prevederi din Statutul functionarilor publici (Art. 1 (1) Prezenta lege reglementeaza regimul general al raporturilor juridice dintre functionarii publici si stat sau administratia publica locala...), in temeiul careia se dispune si detasarea (Codul muncii)...dar tocmai faptul ca NU OCUPA functia in sensul de numire/incadrare pe funcție ci doar indeplineste atribuțiile functiei TEMPORAR (cel mult 1 an, cu posibilitatea de prelungire) este ceea ce ma face sa cred ca ar putea fi posibil. Nu vad impedimentul!!! Nu gasesc o reglementare de lege in acest sens sau o interdictie.
Ma intreb daca exista un precedent!?:-/
De exemplu, jursitprudenta spune ca detasarea presupune existenta unui post vacant... totusi Codul muncii nu specifica acest lucru (Detasarea este reglementata de Art 45- 47 Codul muncii, si reprezinta actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, prin dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia) si totusi exista detasari la alt angajator unde nu exista functie libera si este cat se poate de legal...pt ca Legea 53/2003 nu impune ca cerinta a detasarii existenta unui post vacant!...deci, se poate si pare cat se poate de legal!:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasare crmnradu crmnradu este legala detasarea unei persoane cu o vechime pe studii superioare de 3 ani si 8 luni pe un post de expert gr. I.A (personal contractual - bugetar), unde ... (vezi toată discuția)
Mutare si detasare danielacr danielacr Buna ziua! In cazul in care am fost mutata temporar la un alt compartiment 6 luni, se poate continua cu detasare 6 luni fara acordul meu? Multumesc. (vezi toată discuția)
Transfer functionar public puyku puyku Buna Ziua! As dori sa stiu daca ma poate lamuri cineva in legatura cu transferul functionarilor publici de la un compartiment sau serviciu la altul in cadrul ... (vezi toată discuția)