Angajatorul avea obligatia sa anunte evenimentul produs conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006
-art. 27 al.(1)
Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a)
inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5
lit. f)
eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
lit.g)
accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Daca angajatorul nu a anuntat evenimentul produs imediat ce acesta s-a prosus, sesizati dvs. ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, pentru cercetarea evenimentului produs ca acccident de munca.
Dupa cum descrieti evenimentul este vorba de un accident de munca colectiv, fiind implicati 3 lucratori si este de competenta ITM.
In cazul tatalui dvs. va fi nevoie probabil de mai multe zile de spitalizare, concediu medical de tratament/ concediu medical de recuperare.
Sa pastrati toate documentele medicale, inclusiv sa solicitati un document medico-legal. Fiind vorba de un accident de munca colectiv, ITM va trimite PV de cercetare AM la parchet/ politie si probabil va urma o cercetare penala (acesta este motivul pentru care firma doreste o intelegere).
Puteti incheia o intelegere oricand in timpul cercetarii penale si eventual pana la pronuntarea definitiva a instantei de judecata daca dosaul ajunge in instanta. Daca veti acepta o intelegere, aceasta sa fie facuta in fata unui notar.
Este posibil ca firma sa aiba incheiat un contract de asigurare pentru AM, cu o firma de asigurari, pentru un numar de ... asigurati (nenominalizati), din care in urma producerii AM, tatalui dvs. trebuie sa ii revina o suma de bani. Banii nu trebuie incasati de catre firma.
Pentru a va edifica asupra drepturilor victimelor din AM cititi si aici
www.avocatnet.ro/content/for...