avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Cat de GRATUITA este sedinta de informare asupra ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Cat de GRATUITA este sedinta de informare asupra medierii?

Buna seara,
Va supun atentiei urmatorul aspect:
Art. 2, alin 1^1 din Legea 192/2006, spune ca „dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Daca una dintre parţi refuza in scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei prevazute la art. 43 alin. (1) ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.
Certificatul de informare este, in mod evident pentru toata lumea, GRATUIT in conditiile in care se presupune ca la sedinta de informare se prezinta toate partile, fara a fi nevoie sa se trimita invitatia de participare vreuneia dintre ele.
In momentul trimiterii invitatiei prevazuta la art 43 alin (1) despre care acelasi articol mentionat mai sus face vorbire, practic aceeasi sedinta de informare incepe sa coste, fie ca se soldeaza printr-un certificat de informare, fie printr-un proces verbal (partea careia i se trimite invitatia nu se prezinta, refuza in scris sedinta de informare sau nu raspunde invitatiei).
Si vorbim de sume modice, insemnand efortul financiar si uman al mediatorului mandatat, concretizat printr-un contract de pre mediere. Dar COSTA SEDINTA DE INFORMARE si atunci intrebarea mea este: NU SE INCALCA ART. 2 ALIN 1^4 din aceeasi lege care spune ca „Serviciile prestate conform dispoziţiilor alin. (1) şi (1^1) sunt gratuite, neputându-se percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.”?
Si daca nu se incalca ART. 2, ALIN 1^4, care este articolul,ratiunea, argumentul, pentru care nu se incalca?
Va multumesc.
Simplu: mediatorul invită partea solicitată la mediere și nu la informare. Mediatorul este învestit să facă acele demersuri printr-o cerere de mediere.Partea solicitantă dorește medierea.Dacă nu dorește medierea și deci nici invitarea părții adverse, mediatorul îi poate elibera un pv de informare , după ce îi face informarea.
legally_aid a scris:

Dacă nu dorește medierea și deci nici invitarea părții adverse, mediatorul îi poate elibera un pv de informare , după ce îi face informarea.


In opinia mea abordarea este gresita. Partea ce initiaza actiunea de chemare in judecata nu are optiunea de a refuza invitarea partii adverse. Asa cum nu se poate judeca singura nu se poate informa sau media singura.
Art 43 din lege este clar: (1) Părţile aflate în conflict se pot prezenta împreună la mediator. În cazul în care se prezintă numai una dintre părţi, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte părţi invitaţia scrisă, în vederea informării şi acceptării medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile.
Partea care initiaza procesul are numai optiunea de a aduce singura adversarul sau de a mandata mediatorul pentru invitare. In caz contrar se cheama ca nu doreste participarea la sedinta de informare a medierii ceea ce contravine art 2: Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii.

Daca reclamantul nu doreste medierea isi va exprima acest punct de vedere in cadrul sedintei de informare la care este obligat sa participe. Sanctiunea pentru neparticiparea la aceasta sedinta este inadmisibilitatea cererii de chemare injudecata.
Procesul verbal atesta ca sedinta nu a aputut avea loc din motivele prevazute de lege, independent de vointa reclamantului. Nu se face informarea cu o singura parte..... vedeti si ghidul Consiliului de mediere.

P.S.
legally_aid a scris:

mediatorul invită partea solicitată la mediere și nu la informare

Lecturati art 43 din lege....mediatorul invita partea la informare si mediere. Daca era sau interpretarea Dvs putea fi primita insa atata vreme cat avem si, informarea si acceptarea medierii nu pot fi despartite.
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2013
Bojan I.M., Mediator
Da, ținând însă cont de informare, ca principiu al medierii, invităm la mediere și implicit la informare.Nu mă refeream doar la litigii, adică la conflictele judidiciarizate, ci la orice conflict cu care partea solicitantă se prezintă în fața mediatorului.Utilizatoarea a întrebat despre costuri, iar eu am încercat să explic de ce nu pot fi cu titlu gratuit toate demersurile făcute de mediator, pentru că dacă ar fi așa, mediatorul ar trebui să facă foarte mult voluntariat, și, oricât ar fi el de bun, de uman, de dedicat profesiei, ar deveni o muncă forțată, pentru că legea lasă loc de interpretare, de ambiguități, ca mai toate legile noastre. Avem un ghid emis de Consisliu, da? știm ce avem de făcut , iar discuțiile pe această temă pot fi inepuizabile , dacă luăm legea la răstălmăcit.Știm că există o practică a mediatorilor, care tinde să devină unitară. Dacă partea solicitantă vine cu partea adversă de mânuță, este ok, atunci mediatorul va face o informare absolut gratuită, și va elibera certificatul de informare.Dacă nu poate, ori nu vrea, atunci îl mandatează pe mediator să facă demersuri în vederea invitării celeilalte părți, și mediatorul poate pretinde contravaloarea acestor servicii, care, desigur , sunt unele rezonabile și pentru care eliberează chitanță.
Personal, am făcut aceste demersuri gratuit o vreme, iar cineva m-a întrebat dacă suntem subvenționați de stat.Am râs și i-am spus că nu, dar că am o perioadă în care fac aceste demersuri gratuit, pentru că învăț să lucrez cu documentele, să mă familiarizez cu toate.Însă am rămas rapid fără plicuri, coli, etc...
Deci , informarea ca atare este gratuită, cînd vin ambele părți, eu le fac ședința de informare, și nu le pretind niciun leu.Abia dacă atunci aș pretinde bani, ar însemna că încalc legea.
Dacă aveți alte opinii, stimate coleg, vă ascult:)
Daca nu este vorba de un litigiu ce va fi prezentat instantei de judecata, cel care intra in biroul Dvs nu are nevoie nici de certificat si nici de proces verbal. Acum..... ma intreb de ce ar mai veni la mediator daca nu vrea sa invite partea la mediere.... poate pentru o consultatie.

In alta ordine de idei, in postul nr 2 abordarea este cea corecta.... nu am alte opinii.
Atata vreme cat nu eliberati un proces verbal fara sa faceti procedura de invitare a partii adverse totul este in regula. Trebuie sa luam in calcul ca medierea este in primul rand un drept iar datoria mediatorului este aceeasi fata de ambele parti ale conflictului. Neinvitand partea adversa la informare si acceptarea medierii o privati de un drept, dreptul de a rezolva litigiul pe cale amiabila, rapid si cu costuri reduse.
Invitatia la informare si acceptarea medierii este un instrument eficient... eu am cazuri in care datoria a fost platita inainte de sedinta de informare si paratul s-a prezentat la data fixata cu copia ordinului de plata..... deci litigiul a fost stins. Medierea si-a atins scopul inca inainte de a fi inceputa :)
Referitor la ceea ce aţi scris în primul paragraf, răspunsul este că făceam referire la situaţia în care partea solicitantă vine de la registratură, unde fusese să depună cererea, iar registratura nu i-a primit cererea , trimiţând-o la mediator. ªi, evident că atunci are loc procedura invitării şi restul. Cu proces verbal, direct, nu a plecat nimeni până acum.ªtiu că sunt şi astfel de situaţii , când partea vine şi cere ,, o hârtie,,. Dar suntem obligaţi să le spunem că exită o procedură pe care o vom urma, şi procedăm în consecinţă.
Da, sunt situaţii când debitorii achită fără a mai avea loc medierea, am avut şi eu. Unul dintre cazuri era cu partea solicitată din alt judeţ, şi m-a sunat să transmit că va plăti, că un drum până la mine în judeţ ar fi ceva gen ,,nu face ocaua cât daraua,,.
Sigur ştiţi ce a declarat primul mediator al ţării aseară la Gală, şi toate urările:)
Ok, eu zic să ne oprim aici cu acest subiect, pentru că poate degenrea în vreo formă de reclamă, cel puţin în percepţia anumitor persoane sau a adminilor. E bine când lucrurile se pot lămuri şi sperăm că şi userul a înţeles ,, cât costă informarea gratuită,, , vorba unei colege care a dat acest titlu unui articol :)

Alte discuții în legătură

Mediator la domiciliul unei parti care refuza informarea sau medierea CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Daca mediatorul se deplaseaza la domiciliul unei parti si aceasta nu ii deschide usa mediatorul consemneaza aceasta in procesul verbal? Informarea sau ... (vezi toată discuția)
Despre certificatul de mediere florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma intereseaza cand se elibereaza certificatul de informare,atat in cazul cand este pe rol si inainte de a inainta in instanta,daca eu ca reclamant ... (vezi toată discuția)
Invitatie la informarea privind avantajele medierii anacami2 anacami2 Vreau sa dau in judecata fostul angajator pentru restituirea salaruulor neplatite.Binenteles cu mediere prealabila.Insa dna mediator a spus ca medierea este ... (vezi toată discuția)