avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Despre certificatul de mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Despre certificatul de mediere

Buna ziua,
Ma intereseaza cand se elibereaza certificatul de informare,atat in cazul cand este pe rol si inainte de a inainta in instanta,daca eu ca reclamant nu vreau medierea,mediatorul trebuie sa faca informarea si paratului?
Trebuie sa se faca demersurile necesare ca paratul sa fie chemat la informare,chiar daca nu este obligat sa vina?
Multumesc!
Legea nr. 192/2006 prevede:
Art.2 (1) ?? partile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere in mod voluntar, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, convenind sa solutioneze, pe aceasta cale, orice conflicte in materie civila, comerciala, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de prezenta lege.
Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei prevăzute la art. 43 alin. (1) ori nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care se depune la dosarul instanţei.
Instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop, pentru litigiile în materiile prevăzute de art. 60^1 alin. (1) lit. a) - f).?
Art. 43 (1) Părţile aflate în conflict se pot prezenta împreună la mediator. În cazul în care se prezintă numai una dintre părţi, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte părţi invitaţia scrisă, în vederea informării şi acceptării medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitaţia se transmite prin orice mijloace care asigură confirmarea primirii textului. Partea solicitantă va furniza mediatorului datele necesare contactării celeilalte părţi.
(2) În cazul imposibilităţii de prezentare a vreuneia dintre părţile convocate, mediatorul poate stabili, la cererea acesteia, o nouă dată în vederea informării privind avantajele medierii şi acceptării medierii. În cazul acceptării medierii, părţile în dispută şi mediatorul vor semna contractul de mediere?????
( 3)Dacă una din părţi refuză în scris, în mod explicit, medierea ori nu răspunde invitaţiei menţionate la alin. (1) sau nu se prezintă de de două ori la rând la datele fixate pentru semnarea contractului de mediere, medierea se consideră neacceptată.?Astfel se va intocmi un proces verbal de informare, care se va da gratuit partii care a venit la mediere si care se va depune la dosarul instantei de judecata(art.2 alin.1^1 din legea). .......
Succes in hotarirea luata!

Interventie moderator: nu este de dorit ca raspunsurile sa fie doar un copy/paste din lege, ci o explicatie la obiect care sa acopere toate intrebarile utilizatorului. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Luni, 7 Aprilie 2014
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Dar daca eu in calitate de reclamant nu vreau medierea si mi s-a facut informarea,chiar trebuiesc facute demersurile necesare sa se faca informarea si paratului?
Buna dimineata,

Certificatul de informare se elibereaza atunci cand ambele parti se prezinta pentru informare la mediator,inainte de depunerea actiunii in instanta sau cand aceasta se afla deja pe rol;
Informarea prealabila privind avantajele medierii se face ambelor parti,daca la invitatia lansata de mediator paratul nu se prezinta,mediatorul elibereaza reclamantului un proces verbal care are aceeasi valoare in instanta ca si certificatul de informare;
Medierea este optionala.

Stima.
În cazurile prevăzute de lege este necesară parcurgerea etapei de informare obligatorie.Aceasta, fie anterior depunerii unei cereri de chemare în judecată, fie ulterior, când instanța va pune în vedere reclamantului să prezinte dovada parcurgerii etapei de informare obligatorie. Conform legii, informarea se face ambelor părți, pentru a se putea elibera , de către mediator, certificatul de informare.Da, partea pârâtă trebuie invitată dacă nu vine împreună cu partea reclamantă la mediator.Pentru aceasta este necesară învestirea mediatorului cu o cerere și închieerea unui contract de premediere, prin care mediatorul este mandatat să transmită invitația părții pârâte.
Dacă partea pârâtă ( partea solicitată) nu răspunde, nu se prezintă de două ori la data și ora stabilită pentru ședința de informare, părții solicitate i se va elibera un proces verbal de informare privind avantajele medierii.Dacă ambele părți se prezintă și nu se dorește medierea conflictului, se eliberează celor două părți certificat de informare.Dacă se dorește medierea, se închieee contractul de mediere între mediator și cele două părți.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat de gratuita este sedinta de informare asupra medierii? dyadina33 dyadina33 Buna seara, Va supun atentiei urmatorul aspect: Art. 2, alin 1^1 din Legea 192/2006, spune ca „dovada participarii la sedinta de informare privind ... (vezi toată discuția)
Incheiere proces-verbal privind avantajele medierii cristina69 cristina69 Buna Ziua. Va rog sa imi spuneti daca reclamantul invita paratul la informarea privind avantajele medierii in baza art.2 alin.1 ind.3 din legea 192/2006, ... (vezi toată discuția)
Eliberarea certificatului de informare privind medierea glo glo o persona vine la mediator si zice ca nu doreste mediere. i se poate inmana certificat de informare mediere , fara a invita si a doaua parte la mediere? (vezi toată discuția)