avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie

In situatia in care o salariata se intoarce mai repede din CCC - cu 5 luni inainte ca si copilul sau sa implineasca 1 an (mentionez ca s-a optat pt CCC 1 an), mai e obligatoriu ca tatal sa intre 1 luna in CCC (indeplineste conditiile), in situatia in care se opteaza pentru stimulent de insertie?
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 10:43, 20 Noiembrie 2013
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.

(4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta.

(5) In situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. (2) la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 alin. (3) si art. 22 din ordonanta de urgenta.

(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplica in situatia in care persoana indreptatita solicita numai acordarea stimulentului de insertie sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
...

2. - De aici deduc ca, in cazul prezentat de dvs., tatal nu mai este obligat sa intre cel putin o luna in CCC.
- Puteti sa intrebati si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.
- Intrebarea o puteti pune si pe e-mail.
Multumesc pentru raspunsul explicit. Si eu consider ca in conditiile expuse de mine, tatal nu mai e obligat sa solicite CCC 1 luna.

Dar, ieri m-am confruntat cu alta situatie: Mama a optat pentru CCC 1 an. Tatal indeplineste conditiile sa intre in CCC o luna si s-a stabilit ca acesta sa intre in CCC, ultima luna inainte ca bebele sa implineasca 1 an, respectiv 21.12.2013 - 21.01.2014 (data la care copilul implineste 1 an).

Problema e alta: mama doreste sa opteze pentru stimulentul de insertie, intrucat s-a intors la lucru inainte ca copilul sa implineasca un an. Am sunat la Primarie si mi s-a spus ca, atata vreme cat mama s-a intors la lucru inainte de implinirea de catre copil a un an, beneficiaza de stimulentul de insertie. Mie mi se pare putin ilogic, in conditiile in care pe perioada 21.12.13 -21.01.14, tatal va beneficia de indemnizatie CC, in acelasi timp in care mama va beneficia de stimulent de insertie, fiind vorba de acelasi copil pentru care se iau bani din 2 parti practic.

Puteti sa ma lamuriti?

Multumesc!

1. - Cei de la Primarie nu cunosc prevederile legale: nu se poate beneficia, in acelasi timp si de indemnizatie pentru CCC si de stimulentul de insertie.
- Cererea pentru stimulentul de insertie va ajunge la AJPIS care are oameni mai pregatiti decat la Primarie si vor lua decizia legala.

2. Daca tatal intra in CCC in ultima luna (a 12-a) mama trebuie sa reia activitatea inainte de a implini copilul 11 luni si va beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.
Mama va putea beneficia de stimulent de insertie chiar daca a optat pt CCC 1 an in conditiile expuse de mine?

"Persoana care a optat pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la 1 an, in situatia in care obtine venituri impozabile inainte ca minorul sa implineasca varsta de 1 an, la cerere, va beneficia de stimulentul de insertie, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani."




Am recitit raspunsul dvs mai cu atentie si am observat ca ati specificat ca intoarcerea la lucru a mamei trebuie sa se faca inainte de 21.12.2013 (la data de 21.12.2013 copilul face 11 luni). Dar atunci tatal mai poate intra in CCC obligatoriu 1 luna? Mi se pare putin ambigua situatia.

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie Andaluzia89 Andaluzia89 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu data obligatorie de a ma intoarce la locul de munca pt a beneficia de stimulent. Situatia sta in ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Ccc obligatoriu pentru tata o luna ramiha ramiha Buna ziua, am si eu nevoie de un raspuns din partea dvs. Dupa nastere vreau sa intru in CCC pentru an. Am inteles ca pentru copiii nascuti dupa 1 martie ... (vezi toată discuția)