avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Poate fi martor copilul minor impotriva parintelui?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Poate fi martor copilul minor impotriva parintelui?

Buna ziiua,
Am inteles ca prin lege copilul nu poate fi martor impotriva parintelui( mi s-a spus) dar nu am gasit acea lege prin modurile prin care am cautat sa aflu.
Copilul este minor( 16 ani) dar daca exista aceasta lege nu poate fi admisa si exceptie la lege deoarece practic minorul a fost abandonat la nastere, fara nici o incercare de a avea ulterior contacte cu el, a fost reintegrat in familia mea, dupa indelungi cautari ale DGSPAC, cand mama a fost gasita la domiciliul meu.
Dar reintegrarea nu a insemnat nimic in relatia mama-copil, acesta avand si reclamatii la politie impotriva mamei in aproape patru ani de locuit impreuna, plus cereri de reinstitutionalizare catre DGSPAC.
Deci pe aceste motive exista posibilitatea folosirii ca martor a minorului in procesul de divort pe care il am cu mama acestuia, exista si intentie scrisa exprimata de luare in plasament a minorului de familia mea.
Acesta se afla acum intr-un centru de plasament( telenovela e mai lunga datorita DGSPAC) si este singurul martor care poate relata comportamentul mamei lui cu copilul meu; fratele lui, cu care a parasit domiciliul.
Ar dori sa o si dea in judecata pentru decaderea din drepturile parintesti( tata nu are...nu e nimeni trecut pe certificat) deoarece DGSPAC nu face nimic decat sa il forteze sa se intoarca la mama impotriva dorintei lui.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:59, 3 Decembrie 2013
E vb de codul de procedura civila- martori in procesele civile nu pot fi rude de pana la gradul 3 inclusiv, exceptie in procesul de divort, unde numai descendentii nu pot fi martori.
Al cui e copilul de fapt, numai al mamei si dvs sunteti in divort cu mama ?
Copilul ar vrea sa stea la dvs ?
Ultima modificare: Luni, 25 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
Are si un numar, poate fi invocata exceptie la aceasta lege?
nu exista exceptii.

Art. 315
Persoanele care nu pot fi ascultate ca martori
(1) Nu pot fi martori:
1. rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv;
2. soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul;
3. cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi;
4. persoanele puse sub interdicţie judecătorească;
5. cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă.
(2) Părţile pot conveni, expres sau tacit, să fie ascultate ca martori şi persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 1-3.

Art. 316

Ascultarea rudelor şi afinilor

În procesele privitoare la filiaţie, divorţ şi alte raporturi de familie se vor putea asculta rudele şi afinii prevăzuţi la art. 315, în afară de descendenţi.



copilul va fi audiat daca veti cere ca acesta sa locuiasca la dvs, dar nu ca martor in procesul de divort.


Ultima modificare: Luni, 25 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
Copilul este numai al mamei...care l-a abandonat (precedent)...mama mea fiind practic mama copilului de la reintegrarea in familie...deci el vrea sa o actioneze in judecata pentru decaderea din drepturile parintesti...are 16 ani.
Problema e noi am cerut asta....maica-sa nu este de acord, deoarece face parte din teatrul ei , si DGSPAC ne-a pus pe drumuri degeaba pentru actele aferente luarii in plasament deoarece pur si simplu il forteaza pe minor sa mearga la maica-sa impotriva vointei lui.
Mersi de raspuns.

Alte discuții în legătură

Incredintarea minorilor jolerina jolerina Buna seara!am si eu o intrebare .sunt in divort cu minori , am doi copii 15 respectiv 13 ani.daca eu dovedesc ca am unde locuii .dar nu am inca un salariu ... (vezi toată discuția)
Este valabil un divort daca...... dumitra22 dumitra22 Am avut o singura citatie la divort, nu am fost prezent. Sentinta a fost desfacerea casatoriei singurul martor find mama acestuia, stiam ca la divort nu au ... (vezi toată discuția)
Parasirea domiciliului de familie alexalex111 alexalex111 Buna seara. Un amic a fost inselat de sotie timp de cativa ani iar mai apoi a fost parasit, aceasta plecand in strainatate cu un alt barbat insurat si el. A ... (vezi toată discuția)