avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Storno cheltuiala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Storno cheltuiala

Buna ziua!

AM o cheltuiala de 5000 ron din 2011 pe care trebuie sa o stornez in 2013.
Contul de cheltuiala este 0 in 2013, o inreg pe 1174?
Si modific 101?
Cel mai recent răspuns: ContSters307306 , utilizator 14:41, 4 Decembrie 2013
Potrivit Ordin 3055/2009:

Corectarea erorilor contabile
63 - (1) Erorile constatate în contabilitate se pot referi fie la exerciţiul financiar curent, fie la exerciţiile financiare precedente.
(2) Corectarea erorilor se efectuează la data constatării lor.
(3) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni şi declaraţii eronate cuprinse în situaţiile financiare ale entităţii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultând din greşeala de a utiliza sau de a nu utiliza informaţii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situaţiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obţinute în mod rezonabil şi luate în considerare la întocmirea şi prezentarea acelor situaţii financiare anuale.
Astfel de erori includ efectele greşelilor matematice, greşelilor de aplicare a politicilor contabile, ignorării sau interpretării greşite a evenimentelor şi fraudelor.
(4) Corectarea erorilor aferente exerciţiului financiar curent se efectuează pe seama contului de profit şi pierdere.
(5) Corectarea erorilor semnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se efectuează pe seama rezultatului reportat.
(6) Erorile nesemnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se corectează, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totuşi, pot fi corectate pe seama contului de profit şi pierdere erorile nesemnificative.

Erorile nesemnificative sunt cele de natură să nu influenţeze informaţiile financiar-contabile. Se consideră că o eroare este semnificativă dacă aceasta ar putea influenţa deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situaţiilor financiare anuale. Analizarea dacă o eroare este semnificativă sau nu se efectuează în context, având în vedere natura sau valoarea individuală sau cumulată a elementelor.
(7) În notele la situaţiile financiare trebuie prezentate informaţii suplimentare cu privire la erorile constatate.
(8) Corectarea erorilor aferente exerciţiilor financiare precedente nu determină modificarea situaţiilor financiare ale acelor exerciţii.
În cazul erorilor aferente exerciţiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informaţiilor comparative prezentate în situaţiile financiare. Informaţii comparative referitoare la poziţia financiară şi performanţa financiară, respectiv modificarea poziţiei financiare, sunt prezentate în notele explicative.
(9) Înregistrarea stornării unei operaţiuni contabile aferente exerciţiului financiar curent se efectuează fie prin corectarea cu semnul minus a operaţiunii iniţiale (stornare în roşu), fie prin înregistrarea inversă a acesteia (stornare în negru), în funcţie de politica contabilă şi programele informatice utilizate.


D-voastra decideti daca e sau nu eroare semnificativa. Daca e nesemnificativa puteti corecta si pe seama contului de profit şi pierdere. Daca e semnificativa prin 117.

Da, depuneti 101 rectificativa.
Daca este semnificativa prin 117 cu rectificativa la 101.
Daca nu este semnificativa, prin contul de profit si pierdere, fara rectificativa la 101.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit salariu clipa silvia clipa silvia Multumesc mult pentru rabdare si raspuns la intrebari. (vezi toată discuția)
Stornare impozit profit an precedent georgiapopa georgiapopa Buna ziua, se poate storna o inregistrare eronata 691=441 pt anul trecut? Cum se poate face, ce inregistrari contabile? Multumesc pt ajutor. (vezi toată discuția)
Inregistrare gresita ContSters170028 ContSters170028 Buna dimineata. In octombrie 2010, am emis o factura pentru un client, iar luna urmatoare a facut plata. In loc in o inregistrez: 411=512, am inregistrat-o ... (vezi toată discuția)