avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament atacabil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament atacabil

Va rog daca ma puteti lamuri si pe mine: am o matusa care vrea sa-mi lase prin testament apartamentul. Nu are copii, iar sotul este decedat. Singurele rude ar mai fi o sora si cativa nepoti din partea altor frati. Intrebarea este daca testamentul poate sau nu sa fie atacat de ei. Am auzit diverse pareri ba ca se poate...ba ca nu se poate...unii spun ca nu ar putea ataca testamentul decat copii, sotul sau parintii care nu exista. in schimb am fost la un notar sa cer o parere si el mi-a zis ca sa nu ma bazez pe chestia asta ca orice ruda de grad mai mic poate sa atace testamentul si sa castige un procent...deci nu mai inteleg nimic...multumesc
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2013
dragos79, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 11:30, 11 August 2014
în această situație nu poate nimeni să atace testamentul.
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2013
gicu13, utilizator
nici daca incearca sa spuna ca matusa nu mai era in deplinatatea facultatilor mintale? mentionez ca are 90 ani
n-are relevanță. singurii care pot să atace testamentul, sub orice motiv, sunt moștenitorii rezervatari.
am inteles...atunci o sa mai fac un drum la un notar...ca cel la care am fost a zis ca el vezi-doamne nu s-ar baga sa faca testament mai ales la varsta asta...multumesc
gicu13 a scris:

n-are relevanță. singurii care pot să atace testamentul, sub orice motiv, sunt moștenitorii rezervatari.


Nu aş fi atît de categoric.

Testamentul poate fi atacat nu doar pentru încălcarea rezervei (situaţie în care aveţi dreptate, doar rezervatarii o pot face), ci şi pentru nulitate absolută/anulare, situaţie în care opinia dumneavoastră nu se mai susţine, testamentul putînd fi atacat de orice succesibil cu vocaţie succesorală concretă (cum ar fi, în cazul de faţă, surorile şi fraţii testatoarei sau nepoţii din fraţi şi surori, persoane care, prin anularea testamentului, ar culege moştenirea în lipsa descendenţilor testatoarei).

Alte discuții în legătură

Rog urgent informatii despre succesiune/mostenire Corina Macovei Corina Macovei Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie: 1. Matusa mea (sora tatalui) a ramas vaduva din anul 2000.Mentionez faptul ca ... (vezi toată discuția)
Care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de moștenirea unei familii (părinți și fiu)? BG BG Va rog sa-mi sugerati care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de mostenirea unei familii, dupa decesul proprietarilor si a fiului ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesorala mariana.iancu mariana.iancu Intentionez sa deschid succesiunea in urma decesului matusii mele (martie 2007), in baza unui testament olograf prin care mi se lasa imobililul cu terenul ... (vezi toată discuția)