avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Recuperare dobânda la taxa speciala de prima ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Recuperare dobânda la taxa speciala de prima înmatriculare

În iulie 2007 am plătit pentru un autoturism pe care mi l-am adus din Germania taxă de primă înmatriculare în cuantum de 5728 lei.
În anul 2010, luna octombrie mi-a fost restituită , în urma deciziei tribunalului bihor, această taxă, precum şi dobânda pentru perioada de când au depus la finanţe cererea prealabilă (martie 2010) de restituire a taxei şi până la data plăţii efective a taxei (octombrie 2010).
Având în vedere că la 18.04.2013 Curtea Europeana de Justitie prin hotararea pronunţată în afacerea C-565/11, Mariana Irimie a stabilit că dobânda se datorează de la data la care statul a încasat taxa respectivă (adică în cazul meu ar fi vorba de iulie 2007) şi nu de la data depunerii cererii prealalbile la finanţe se pun în discuţie următoarele aspecte:
- în cazul în care solicit diferenţa de dobândă (de la iulie 2007 şi până la martie 2010) se poate respinge acţiunea deoarece s-a împlinit termenul de prescripţie a dreptului la acţiune pentru restituirea sumei ce reprezintă taxa de primă înmatriculare?
-
Cel mai recent răspuns: floreaionelm , utilizator 15:11, 2 Decembrie 2013
Daca prin actiunea formulate ati cerut doar restituirea taxei si dobanda calculata de la data depunerii cererii prealabile, instanta asa v-a acordat, intrucat era dreptul dvs sa precizati intinderea pretentiei. O noua actiune va fi respinsa pe exceptiile prescriptiei dreptului la actiune ca si pe cea a autoritatii de lucru judecat
În acţiune nu am solicitat dobânda doar de la data depunerii cererii prealabile ci dobânda aferentă pentru taxa de primă înmatriculare, fără a preciza de când şi până când.
Insatnţa a acordat dobânda în conformitate cu prevederile codului de procedură fiscală, neexistând la acea dată o hotărâre a Curţii Europene de Jusitie, în sensul arătat de mine mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare dobanda taxa auto mld1976 mld1976 am recuperat taxa de prima inmatriculare pe care am platit-o in iulie 2008 in februarie 2012, in momentul restituiri mi-a fost platita valoare taxei ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto + dobanda vasea_13 vasea_13 Vreau sa cer in instanta ca AFP sa-mi restituie taxa auto platita in 2010. Pentru ca mi-au impus si incasat-o ilegal, mai vreau ca AFP sa-mi plateasca (in ... (vezi toată discuția)
Recuperare dobanzi taxa auto simina maria popa simina maria popa in decembrie 2013 am recuperat taxa auto pentru un autoturism inmatriculat in 2008. Fara a stii de cazul Irimia, in instanta am solicitat dobanzi de la data ... (vezi toată discuția)