avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata contributie pensii PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata contributie pensii PFA

Buna ziua,

Am un PFA din mai 2013, pe care am venituri 0. Am primit o somatie de plata cu o suma consistenta din care cea mai mare parte reprezinta contributie 244 de lei pe luna, la pensii. In conditiile in care venitul estimat la infiintarea PFA este de 1600 RON, cheltuieli 1000 RON si venitul net anual 600 RON, mai am aceasta obligatie de plata la pensii? Daca nu, ce pot face ca sa nu trebuiasca sa platesc acesti bani? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: geanina100 , utilizator 12:53, 3 Decembrie 2013
La inceput de activitate ati depus declaratia 220 cu venitul estimat pentru anul 2013 si declaratia 600 cu venitul lunar asigurat pentru plata anticipata a contributiei la pensie.
Venitul lunar asigurat nu trebuie sa fie mai mic de 778 lei lunar (in 2013) stabilit prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Deci in timpul anului 2013 veti plati lunar cate 244 lei, minim, si apoi la anul, la depunerea declaratiei 200 se var face regularizarile care vor tine cont de veniturile si cheltuielile realizate efectiv in anul precedent.
Spre deosebire de contributia la pensie, cea pentru sanatate (platile anticipate din timpul anului) se calculeaza loa venitul estimat declarat in declaratia 220 dar valoarea lunara a acestui venit estimat sa nu fie mai mic decat valoarea lunara a salariului minim pe economie, care in luna noiembrie, de exemplue, an fost de 800 lei.. Daca e mai mic, veti plati contributia la sanatate rezultata prin aplicarea procentului de 5,5% la acei 800 lei..
Multumesc mult pentru raspunsul prompt.
Am citit tot pe acest site urmatoarele:
Exista si cateva categorii de PFA care nu datoreaza contributia la pensii, si anume:
Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2223 = 778 de lei).

Eu realmente nu am acesti bani pe care ar trebui sa ii platesc la pensii. Daca depun la inceputul lunii ianuarie declaratia 200, se reevalueaza situatia? Voi mai fi somata sa platesc acesti bani? Voi plati penalizari?


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia la pensie krysty77 krysty77 buna ziua sunt pfa de la 1 mai 2013 am declarant [220] venit estimat 1000ron cheltuieli 500ron venit 500 ron intrebari sunt scutit de plata contributiei la ... (vezi toată discuția)
Declaratii si contributii Roxie Roxie Buna ziua, Sunt PFA si anul trecut, pe tot anul, am avut venituri de 856 ron din activitatea PFA. In paralel, din luna august, am inchiriat un apartament, cu ... (vezi toată discuția)
Model de impozitare pfa in sistem real? cum se calculeaza?? Mihai223 Mihai223 PFA in sistem real are obligatia de plata la pensi 31,5% din VENITUL DECLARAT (adica venitul pentru care doresc sa se asigure) + sanatate 5,5% (din VENITUL NET ... (vezi toată discuția)