avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... privilegiu imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

privilegiu imobil

Buna ziua!Am aflat de curand ca am un privilegiu inscris pe imobil atunci cand am dorit sa il vand.Privilegiul ar fi fost inscris in anul 2000.Intrebarea mea este,acest privilegiu nu se prescrie?Si daca da cum se poate ridica din cartea funciara?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters83983 , utilizator 13:10, 8 Aprilie 2009
Privilegiul se prescrie in termen de 15 ani daca nu a fost reinnoit. (acelasi regim juridic ca si ipoteca)

In favoarea cui este inscris privilegiul?

Cea mai simpla cale sa achitati suma respectiva titularului si cu hartoaga obtinuta sa mergeti la biroul de CF sa opereze modificarile.

Radierea privilegiului se face in contradictoriu cu titularul daca ajungeti in instanta, nu cumva sa va judecati cu biroul de carte funciara.
Ar trebui ca sa dati un pic mai multe amanunte, pentru a putea sa mi dau macar cu parerea.
In principiu, privilegiile nu se prescriu ci ele isi produc efectele in urma unui act juridic care fiinteaza un asemenea privilegiu, si este valabil pana la incetarea producerii efectelor juridice ale respectivului act.
De exemplu o ipoteca, ea se stinge atunci cand obilgatia stipulata in actul juridic, prin care s-a instituit, este indeplinita si se solicita radierea acesteia la solicitarea celui care a instituit ipoteca(creditorul spre exemplu).
Oricum puteti vinde imobilul chiar grevat de sarcini daca cumparatorul este de acord sa preia in acest fel imobilul.
dani__s a scris:

Buna ziua!Am aflat de curand ca am un privilegiu inscris pe imobil atunci cand am dorit sa il vand.Privilegiul ar fi fost inscris in anul 2000.Intrebarea mea este,acest privilegiu nu se prescrie?Si daca da cum se poate ridica din cartea funciara?
Va multumesc!


Asa cum a foarte corect a precizat si dl. o_mores, si nu asa cum incorect precizeaza colegul gabescu, conform Art. 1786. Cod Civil "Inscriptiile conservã dreptul de privilegiu si de ipotecã în curs de 15 ani din ziua în care s-au fãcut inscriptiile. Efectul lor înceteazã dacã inscriptiile nu au fost reînnoite înaintea expirãrii acestui termen. " . Prin urmare veti putea cere radierea abia in 2015. Cel mai bine ar fi sa platiti suma pentru care a fost inscris privilegiul, doar asa il puteti radia inainte de a se prescrie.
Va multumesc!
Nu stiu nici macar in favoarea cui este acest privilegiu,prin urmare nici ce suma este datorata,ramane sa aflu de abia in urmatoarele zile.
In mod normal cine poate inscrie un privilegiu si in ce conditii?
Imi asum greseala care am facut-o in privinta termenului de prescriere a privilegiului si ipotecii, care este de 15 ani de la data inscrierii acesteia fara a fi reannoita inaite de trecerea acestui termen, art. 1786. Cod Civil.

Alte discuții în legătură

Prescriptie ipoteca imobil Selenus Selenus Buna ziua, problema este urmatoarea: pentru un credit ipotecar ce trebuia sa se incheie in 1993 (ultima rata) care este termenul de prescriptie? Adica de la ... (vezi toată discuția)
Probleme la cartea funciara adventure adventure In 1998 am cumparat un apartament pentru care am achitat restul de pret la circa o luna dupa autentificarea contractului de vanzare-cumparare. Declaratia ... (vezi toată discuția)
Refuz radiere ipoteca ContSters303776 ContSters303776 Buna ziua ! In urma acumularii unor datorii , Asociatia de Proprietari a inscris o ipoteca asupra imobilulului in Cartea Funciara. Dupa achitarea integrala a ... (vezi toată discuția)