avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Camere de supraveghere video
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Camere de supraveghere video

E legal sa imi pun o camera la curtea mea, sa imi filmeze spatele casei, doar proprietatea mea, nu spre vecini sau spre drumul public, pot sa chem o persoana fizica neautorizata, care sa o comande si sa o monteze? Fara a avea probleme cu legea eu sau acea persoana?
Multumesc,
Astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: cotogigi , utilizator 09:57, 16 Octombrie 2020
Eu personal nu vad nimic ilegal.
Legea nr 333/2003 precizeaza concret termenul de sisteme de alarmare impotriva efractiei,respectiv sistemele de supraveghere video.
Montajul de sisteme de supraveghere video fara licenta se pedepseste penal
Instalarea sistemelor implica si necesita proiecte avizate de IGPR =H.G.nr 1010/2004 si Dispozitia IGPR nr 422/2006
Licenta se obtine dupa verificari ale IGPR si cu acordul SRI
Atentie sporita la dispozitiile legii nr 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.
L nr 333/2003ART. 34(1) Persoanele fizice sau juridice pot desfasura activitati de proiectare, producere, instalare sŸi intreineretinere a sistemelor de alarmare impotriva efractiei sau a componentelor acestora numai pe baza licentei eliberate de Inspectoratul General al Politiei Romane, reinnnoitaƒ la fiecare 3 ani, sŸi cu avizul prealabil al Serviciului Roman de Informatii, eliberat in termen de 30 de zile....
ART. 58 Desfasurarea de activitati de paza sau protectie, de proiectare, producere, instalare si intretinere a sistemelor de alarma impotriva efractiei sau a componentelor acestora faraƒ atestat sau faraƒ licenta de functionare prevazutaƒ de lege constituie infractiune sŸi se pedepsesŸte cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Art. 28 (5) In sensul prezentei legi, prin sistem de alarmare impotriva efractiei se intelege ansamblul de echipamente electronice care poate fi compus din centrala de comanda si semnalizare optica si acustica, detectoare, butoane si pedale de panica, control de acces si televiziune cu circuit inchis cu posibilitati de inregistrare si stocare a imaginilor si datelor, corespunzator gradului de siguranta impus de caracteristicile obiectivului pazit.

O singura camera de supraveghere poate fi considerata \"sistem de alarmare impotriva efractiei\".
Exista anumite situatii cind o puteti monta singur, dar atunci cind vreti sa folositi imaginile incalcati disp L nr 333/2003 (instalarea) si ale legii nr 677/2001 (utilizarea datelor cu caracter personal).
Concret,normele in vigoare accepta montarea sistemelor de alarma doar de catre persoane fizice/juridice autorizate.
Este obligatoriu ca in orice spatiu supravegheat sa existe vizibil afisat \" Spatiul supravegheat video \"
Legea nr 333/2003
Art. 58 Desfasurarea de activitati de paza sau protectie, de proiectare, producere, instalare si intretinere a sistemelor de alarma impotriva efractiei sau a componentelor acestora fara atestat sau fara licenta de functionare prevazuta de lege constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani
.

Normativ I 18/2-02 Aprobat prin Ordinul 2014/18.12.2002
4.3.1: "Sistemele de alarma impotriva efractiei se prevad la cladiri si spatii deschise sau compartimentate din cladiri, civile sau industriale care adopostesc valori importante materiale sau spirituale, pentru prevenirea efractiei si protectia vietii. Sistemele de alarma impotriva efractiei alese trebuie sa asigure valorilor si persoanelor expuse la un risc, un nivel de protectie (nivel de securitate) compatibil cu importanta si consecintele riscului susceptibil de a se produce"

Normativ I 18/2-02 Aprobat prin Ordinul 2014/18.12.2002
4.4.1: "Instalatiile de televiziune cu circuit inchis (TvCI) se prevad pentru unitatile care impun o supraveghere video (porti de acces, sectii de productie, unitati bancare, supermagazine, centre de afaceri, baraje, locuri de parcare, supraveghere trafic auto, etc.)"
4.4.2: "Amplasarea camerelor de luat vederi trebuie sa asigure atat eficienta cat si siguranta in functionare"

Atentie sporita cu accesul la date stocate de sistemele de supraveghere


Ultima modificare: Duminică, 15 Decembrie 2013
ynocentta, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Dar eu nu supraveghez nici magazin, nici afacere... imi supraveghez curtea casei mele( spatele casei, nu filmez nici proprietatile vecinilor, nici drum public sau ceva pubil sau din vecini). Puteti sa ma lamuriti cu privire la acest caz?
Da, cred ca trebuie anuntat SRI-ul altfel nu se poate, bine ar fi si FBI sau CIA :D=D>
Ultima modificare: Duminică, 15 Decembrie 2013
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Parcurgeti atent
Normativ I 18/2-02 Aprobat prin Ordinul 2014/18.12.2002
4.3.1: "Sistemele de alarma impotriva efractiei se prevad la cladiri si spatii deschise sau compartimentate din cladiri, civile sau industriale care adopostesc valori importante materiale sau spirituale, pentru prevenirea efractiei si protectia vietii.

Atentie si distinctie intre interesul dv de "supravegheat curtea casei mele( spatele casei" si conditiile de legalitate a instalarii sistemului de supraveghere
Autoritatea competenta ,la verificarea sesizarii tertilor,poate aplica sanctiune proprietarului sistemului de supraveghere,daca se constata instalarea sistemului de supraveghere fara respectarea procedurii legal prevazute,fara existenta acordurilor sus mentionate

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere pzoli89 pzoli89 Buna ziua, Am si eu o intrebare legate de camere de supraveghere. Intr-un magazin mix la tara, am instalat cu patronul un sistem de ... (vezi toată discuția)
Autorizare camere supraveghere magazin alinalindragos alinalindragos Am instalat la magazinul propriu in zona rurala un sistem de supraveghere video(CCTV),tot se spargea magazinu si nu ii prindea nimeni.Magazinul mai este dotat ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere orsaia2006 orsaia2006 Vrem sa montam camera de supraveghere in cadrul unei asociatii de proprietari (parterul blocului)ce prevede legislatia.????Comitetul executiv a aprobat ... (vezi toată discuția)