avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Corectarea ofertei financiare
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Corectarea ofertei financiare

ne confruntam cu urmatoarea problema
De multe ori anexele la formularul de oferta financiara contin greseli -suma preturilor unitare nu este aceeasi cu pretul total declarat in formularul de oferta financiara. Poate fi si o reroare intentionata a ofertantului. Crezand ca nu vom verifica anexa.Poate castiga contractul desi are preturi poate mai mari decat alt ofertant. Se poate ca in cazul in care se solicita corectarea sa accepte un pret final mai mare si in acest fel sa se schimbe clasamentul si sa pice pe locul 2?
sau se declara inacceptabila sau neconforma ca nu stiu cum s-o incadrez. Nu are legatura cu oferta tehnica si nu ii dezavantajeaza pe ceilalti ofertanti.ba din contra se dezavantajeaza singur ca pica pe alt loc desi era primul loc (Avea cel mai mic pret)
Trebuie neaparat solicitare de clarificari la ofertant sau sa-i solicitam acceptul pentru corectare?
Cel mai recent răspuns: gaina , utilizator 17:34, 24 Decembrie 2013
ART. 80
(1) Comisia de evaluare are dreptul de a corecta erorile aritmetice sau viciile de formă numai cu acceptul ofertantului. În cazul în care ofertantul nu acceptă corecţia acestor erori/vicii, oferta sa va fi considerată neconformă.
(2) Erorile aritmetice se corectează după cum urmează:
a) dacă exista o discrepanta între preţul unitar şi preţul total, trebuie luat în considerare preţul unitar, iar preţul total va fi corectat corespunzător;
b) dacă exista o discrepanta între litere şi cifre, trebuie luată în considerare valoarea exprimată în litere, iar valoarea exprimată în cifre va fi corectată corespunzător.
(3) Viciile de formă reprezintă acele erori sau omisiuni din cadrul unui document a căror corectare/completare este susţinută în mod neechivoc de sensul şi de conţinutul altor informaţii existente iniţial în alte documente prezentate de ofertant sau a căror corectare/completare are rol de clarificare sau de confirmare, nefiind susceptibile de a produce un avantaj incorect în raport cu ceilalţi participanţi la procedura de atribuire.

Banuiesc ca este un ctr. de lucrari. In raport cu dispozitiile legale, primeaza preturile unitare si deci valoarea totala trebuie modificata cu acceptul sau. Pe de alta parte, daca procedura este integral electronica sau cu faza finala licitatie eloectronica pretul total este precizat in seap si nu mai poate fi corectat astfel ca intr-o asemenea situatie ar putea fi modificate doar anexele care insa, continand preturi unitare legea interzice corectarea acestora. Astfel oferta va fi declarata neconforma cu explicarea detaliata situatiei constatate si a conseicntelor negative care decurg de aici.
Trebuiesc solicitate clarificari. Din pct meu de vedere intrebarea ar trebuie sa fie una generala, in sensul sa precizeze care dintre valori reprezinta pretul ofertat si sa corecteze erorile aritmetice acolo unde considera el ca s-au strecurat. in functie de raspuns se va lua si decizia de stabilire a situatiei drept o eroare aritmetica ori de respeingere ca neconforma in temeiul art. 79 alin. (3) din HG nr. 925/2006.
va recomand sa evitati solicitari de tipul "corectati eroare materiala constatata" pt. dvs. nu conosateti daca lucrurile stau chair asa. LAsati ofertantul sa explice ce a urmarit atunci cand si-a elaboat propunerea financiara si aplicati legea in functie de explicatiile furnizate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corectare erori aritmetice creatza_70 creatza_70 Buna seara! Am intocmit o oferta financiara si mi s-a comunicat de catre AC ca am gresit la calculul devizului oferta. Uitandu-ma acum peste calcule, ... (vezi toată discuția)
Am doua oferte cu greseli aritmetice, ce fac? ir7arte ir7arte Am doua oferte cu greseli aritmetice, dupa ce le-am corectat cu acordul ofertantilor se schimba clasamentul si castiga cel de pe locul 3 iar cel de pe unu ... (vezi toată discuția)
Diferenta sume intre forumular oferta si centralizator oferta Dragos N. Dragos N. Am urmatoarea speta... Suma trecuta de catre o societate in [b]formularul de oferta [/b]este intr-un anumit cuantum iar in [b]centralizatorul ofertei(anexa si ... (vezi toată discuția)