avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna pentru cim cu 8h/saptamina si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna pentru cim cu 8h/saptamina si pentru cim cu 20h/sapt

buna seara,
1. va rog sa-mi spuneti pt. un cim cu program de lucru de 8h/saptamina cat este durata co/an, programul de lucru este repartizat astfel ; luni-3h, miercuri - 3h, vineri - 2 h si cum se trec in pontaj zilele de co, cf programului mentionat mai sus sau zilele se trec consecutive?
2. pt. un cim cu program de lucru de 20h/saptamina, repartizat:luni-6h, miercuri - 6h, vineri -8h, care este durata co/an si cum se trec aceste zile in pontaj?

fac precizarea ca in firma un angajat cu 8h/zi are 21 de zile co/an
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:21, 22 Decembrie 2013
si pentru 1. si pentru 2. minim 21 zile c.o./an.
Buna seara,

Asa cum s-a spus mai sus, concediul de odihna ca fi tot 21 de zile cum e stabilit in CIM si pentru norma de 8 ore/zi, 4 ore/zi, 2 ore/zi sau alte norme.

O seara placuta.
1. - Daca cititi art.103-107 din Codul muncii, referitoare la CIM cu timp partial, veti vedea ca numai salariul poate fi acordat proportional cu timpul efectiv lucrat (adica nu este obligatoriu si, la 2 ore pe zi, ii pot da un salariu pe care alt salariat il ia la 4 sau 8 ore pe zi).
- Celelalte drepturi se acorda ca si la salariatii care lucreaza cu program normal de 8 ore pe zi.

2. - Din Codul muncii:

Art. 106
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

- Asadar salariatii cu CIM part-time se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga.
Concediul de odihna pentru un salariat cu CIM part-time este acelasi cu a unui salariat cu CIM full-time.

- Un salariat cu CIM cu 2 ore pe zi va avea tot 20 de zile lucratoare de concediu de odihna ca si un salariat cu 8 ore pe zi. Este normal si logic sa fie asa.
- El lucreaza 2 ore pe zi iar restul poate sa lucreze in alta parte sau poate sa faca ce vrea in celelalte 6 ore.
- Cand este in CO el, de fapt, este numai 2 ore pe zi in CO iar restul face ce doreste el cu timpul lui.
- Diferenta intre un salariat cu 2 ore pe zi si unul cu 8 ore pe zi este la indemnizatia pentru CO care va fi mai mica la cel cu 2 ore pe zi (deoarece si salariul pentru 2 ore pe zi poate fi mai mic).

3. - Mai exista un articol in Codul muncii care spune:

Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

- Alin.(2) se refera la zile lucrate intr-un an calendaristic si nu la ore pe zi, conform CIM.
- Adica ziua de munca pentru un salariat cu CIM cu 2 ore pe zi este de 2 ore iar eu ii dau CO in zile nu in ore.

Art. 145 C.mun.
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
..

Art.106 C.mun.
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
..

Din coroborarea dispozitiilor art. 106 cu dispozitiile art. 145 C. muncii rezulta ca timpul partial al contractului de munca nu influenteaza durata concediului de odihna.

Prin urmare, concediul de odihna pentru salariatul angajat cu contract individual de munca cu timp partial si activitate zilnica, se acorda anual si este de minimum 20 de zile lucratoare daca in contractul colectiv de munca aplicabil nu este prevazuta o clauza mai favorabila salariatului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna cim pe 2 ore ezio82 ezio82 Buna ziua, Care este perioada minima de concediu de odihna pentru un CIM pe 2 ore ? Sunt valabile cele 20 de zile conf. art 145 din Codul muncii? ... (vezi toată discuția)
Job part time THEODORA30 THEODORA30 Buna ziua va rog sa mi spuneti daca sunt angajata la un job part time de cate zile de concediu de odihna am dreptul? sunt la 20ore/saptamana.multumesc (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pentru c.i.m. cu durata 8 ore / luna trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Urmeaza sa incheiem un c.i.m. cu durata de 8 ore / luna. Practic angajatul va lucra o zi pe luna. In acest caz, de cate zile de concediu pe an ... (vezi toată discuția)