avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati de intarziere la plata intretinerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati de intarziere la plata intretinerii

In anul curent 2013 , o anumita perioada de timp nu am putut plati la zi cheltuielile de intretinere . In luna septembrie am achitat toata datoria , inclusiv penalitatile de intarziere calculate , am achitat chiar in plus o mica suma de bani . In lunile urmatoare : octombrie si noembrie pe fisa de plati au aparut in continuare noi penalitati desi sunt la zi cu plata datoriilor . Mi s-a explicat ca acest calcul este facut pe ultimele trei luni si nu lunar pentru fiecare suma neachitata la termen asa cum mi-am imaginat eu . Este corect un asemenea mod de calcul al penalitatilor ? Cine stabileste plata penalitatilor , care este corpul datoriilor pe care sunt ele calculate si mai ales care este destinatia acestor sume colectate din penalitati ? Daca penalitatile sunt calculate in mod global , pe toate categoriile de cheltuilei , inclusiv salariul femeii de servici sa zicem , atunci aceasta va lua un salariu mai mare daca locatarii intarzie cu plata ?
Cel mai recent răspuns: gabrieljan , utilizator 16:55, 29 August 2015
Norma in vigoare prevede dreptul in favoarea asociatiei de proprietari de a aplica penalitati pe zi de intarziere
In situatia in care dv ati achitat integral debitul suma de baza + penalitati,de la data plati,legal,nu ar trebui sa mai fie aplicate penalitati
Solicitati presedintelui de asociatie sa prezinte temeiul legal de aplicare penalitati pe ultimile 3 luni
Penalizarile se calculeaza referitor la restantele acumulate pana la data elaborarii listelor de intretinere, mai putin cele care sunt inca in perioada de gratie de 30 zile fata de data scadenta, adica cotele lunii precente.

In legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari se spune:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Nu-mi dau seama de ce vi s-au mai calculat penalizari in continuare, mai ales ca spuneti ca ati achitat chiar o mica suma in avans.

Ca sa va lamuriti putin o sa va dau un exemplu cu totul general:
- cote ianuarie - neachitate
- cote februarie - neachitate
- cote martie + penalizari ianuarie (pentru 15 zile) - neachitate
- cote aprilie + penalizari ianuarie (pentru urmatoarele 30 zile) + penalizari februarie (pentru 15 zile) - achitata toata suma (ian- aprilie + penalizari pentru ianuarie si februarie.

In functie de data platii se mai poate socoti un rest de penalizare intre listarea lunii aprilie si data cand ati facut plata - pe lista din luna mai. Dar atat.
In unele asociatii, daca ati fi platit, indiferent de data platii, dar pana la listarea lunii mai, pe aceasta lista de intretinere nu mai figurati cu penalizari, dar asta depinde de deciziile din asociatii, fiind o masura in favoarea restantierului.

Penalizarile ajung intr-un fond de penalizari din care se platesc penalizarile catre furnizori (daca exista) sau se fac diverse lucrari folositoare in asociatie. Nu se platesc facturi, premieri sau mariri de salarii din acest fond.
In momentul calcularii penalitatilor se intocmeste o fisa de penalizari pe fiecare debitor,asa ca faceti o cerere catre presedintele asociatiei prin care solicitati copie dupa aceasta fisa si modul de calcul detaliat a penalitatilorMentionez ca aceste sume se calculeaza pe nr zile si nu pe sold luna in cerere specificati ca vi sa calculat eronat si ati platit in plus.
macoveiv a scris:
Mentionez ca aceste sume se calculeaza pe nr zile si nu pe sold luna...

Interesant dar cred ca eronat. Sunt de acord ca se calculeaza pe numar de zile dar pe ce numar de zile!?
Daca un proprietar are restante neachitate de 7-8 luni sau mai mult, in fiecare luna, atunci cand se intocmesc listele de plata se calculeaza penalizari.
Daca in luna martie 2013 (dupa cele 20, 30 sau 50 de zile prevazute in sistemul de penalizari) omul are restante de 300 lei, pentru acestea se vor calcula penalizari in data de 20 iunie, de exemplu, pentru numarul de zile scurse de la data scadentei pana la 20 iunie pentru acel sold de 300 lei.
In 20 iulie, suma de penalizat creste pentru ca la cei 300 lei din martie se adauga inca 250 lei din aprile tot neachitati. Asta inseamna ca la 20 iulie se calculeaza penalizari pentru suma de 300+250=550 lei adica soldul penalizabil si asupra aceastei sume de 550 lei se plica penalizari pentru cele 30 de zile ce au trecut de la 20 iunie la 20 iulie. La penalizarile calculate asupra acestui sold se adauga penalizarile calculate si afisate in 20 iunie pentru ca nici acelea nu au fost achitate.
Asa ca afirmatia dumneavoastra este eronata.
Penalizarile se calculeaza la sodul penalizabil (suma datorata si ajunsa la scadenta, cu termenul de plata depasit) si pe numar de zile de intarziere de la o lista de plata la alta, adaugand-se totdeauna penalizarile calculate anterior si neachitate.
Am facut precizarea pt ca am vazut multi administratori care calculeaza penalizarile inmultind soldul lunii cu coeficientul de penalizare si nr de zile.Se ia fiecare suma de plata se calculeaza nr de zile etc.Nu algoritmul de calcul vroiam sa -l descriu ci faptul sa solicite presedintelui modul de calcul si fisa de penalizare.Adm are voie sa ceara penalitati din urma 3 ani,nu este specificat cand este obligat sa calculeze si cand nu

Alte discuții în legătură

Penalizari intretinere ionescubogdan ionescubogdan VA ROG SAMA AJUTATI SI PE MINE SA MA LAMURESC CUM SE CALCULEAZA PENALITATILE LA INTRETINERE din ce am gasit eu pe net am inteles urmatoarele: suma afisata ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari intretinere restanta verionx verionx Va rog sa ma ajutati sa aflu cum se calculeaza penalizarile la cotele de intretinere in urmatoarele situatii: 1. restantier care isi plateste partial cotele ... (vezi toată discuția)
Penalitati andradaa andradaa Buna ziua, as vrea sa ma ajutati sa-mi lamuresc si eu urmatoarea problema...La asociatia noastra s-a hotarat in Adunarea Generala a blocului penalizare cotelor ... (vezi toată discuția)