Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

anulare sau prescriere proces verbal ?

Buna ziua !
As dori sa stiu cum trebuie sa procedez cu un proces verbal contraventie regim rutier (oprire interzisa) pentru a nu fi in continuare debitor catre bugetul local. Se dau urmatoarele date:
1 p-v a fost intocmit in anul 2003, si nu mi-a fost adus la cunostinta in nici un fel
2 am aflat de existenta lui la primarie unde exista un exemplar pe care l-am vazut, nu este semant de mine , in plus contine si date eronate astfel:
2.1. la data inscrisa in p-v eram in Italia si as putea dovedi aceasta cu vizele de pe pasaport pe care inca il mai pastrez (m-am intors in tara in 2005)
2.2. tot in 2005 mi-am cumparat masina noua, dar al carei numar de inmatriculare se regaseste si in p-v.din 2003 ?!! Am cartea de identitate a masinii, sunt singurul titular de atunci si pana in prezent.
Consider ca trebuie sa intreprin o actiune in insatnata.
Cui trebuie sa ma adresez si mai ales ce trebuie sa solicit ? anularea p-v , dar au trecut cele 15 zile ? sau sa solicit instantei constatarea prescrierii daca aceasta este valabila in cazul amenzilor la circulatie ? care este termenul in acest caz ?
Va multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2009
mayer, utilizator
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 02:11, 10 Aprilie 2009
Daca procesul verbal a fost intocmit in baza ORDONANŢÃ nr. 2 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor( verificati formularul ), atunci :

Art. 16
(1)Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.

Art. 17

Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu.
Art. 14
(1)Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii

Multumesc pentru amabilitatea raspunsului. As dori s aadaug ca p-v este cel specific amenzilor la rutiera ( conf cod rutier), contine datele mele personale si ale agentului, insa data este una total necorespunzatoare , cum am spus mai sus.Nu recunosc nicio semnataura ca fiind a mea.P-V nu are nicio valoare f mare, mai degraba o achit, daca procedura prin instanta este prea greoaie. Nu stiu ce sa inteleg cand spuneti ca nulitatea se constat adin oficiu, nu trebuie ssa intreprind nimic, cine o constata ? Primaria doreste o hotarare definitiva si irevocabila a instantei.
Presupunand ca incerc acest demers ce trebuie sa solicit instantei ?
Din 2005 am mai avut 2 sau 3 amenzi ( contraventii tot la regimul circualtiei ) pe care le-am achitat intotdeauna in 48 ore pentru ca am platit mai putin. dar niciodata nu mi-au spus de la primarie cum ca as mai avea ceva de achitat. Acum insa figurez cu aceasta. ce s emai poate face ? Multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2009
mayer, utilizator
situatia d-voastra este relativ simpla. trebuie sa mergeti sa vi se comunice procesul verbal de la primarie apoi faceti plangere impotriva acestuia si invocati disp art 14 din og 2/2001. prescriptia acestuia. insa bine e sa faceti aparari si de fond intrucat s-ar putea sa fi fost comunicat prin agent procedural prin afisare.

av zaharia f.
Multumesc pentru raspuns. voi face palngere invocand art 14 OG 2/2001. Multumesc si pentru varianta cu apararea de fond, dar din pacate nu inteleg termenii. Pana la urma sper sa fie o chestiune simpla si sa mi se dea castig de cauza.
Daca nu ati semnat acel proces verbal .... si mai ales ca puteti demonstra ca nu ati fost in tara in aceea perioada , nu ar strica sa faceti si o plangere penala pentru fals.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare proces verbal de contraventie; motiv de nulitate laurentiu8700 laurentiu8700 Agentul constatator nu a mentionat in procesul verbal de contraventie posibilitatea achitarii de catre contravenient a jumatate din minimul amenzii i. Actul ... (vezi toată discuția)
Nulitatea unui proces-verbal gioarsa gioarsa Va rog sa-mi spuneti daca un proces-verbal de amenda poate fi declarat nul in conditiile in care adresa nu este trecuta, iar CNP-ul este gresit. Si daca ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de cercetare la fata locului sagetarius sagetarius care sunt cazurile de nulitate a unui p-v de cfl, in cazul unui accident rutier? (vezi toată discuția)