avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire 100% din salar-lasat mort de foame
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire 100% din salar-lasat mort de foame

Buna ziua, titlul nu este deloc exagerat este intamplarea mea
si lupta pe care o duc sa mi se faca dreptate. Sunt salariat, am o poprire
in valoare de 900lei la Directia fiscala, neavand mijloace de a plati
m-am angajat recent, insa decizia de poprire luase curs in primele saptamani
de lucru, angajatorul mi-a facut card la BRD iar atat avansul cat si lichidarea
mi-au fost virate fara acordul meu , integral , catre directia fiscala la tranzactie mentionandu-se 'Decontare poprire'. Am ramas socat sa vad cum intreg venitul
s-a dus in conturile directie fiscale, nelasandu-mi partea de 70% care imi asigura
existenta. Am fost la angajator, evident nu a putut sa ma ajute doar cu sfaturi,
apoi la BANCA BRD , unde o tanti indolenta cu un calculator in fata, mi-a dat
un extras de cont unde aparea suma de bani virata integral in conturile directie fiscale. Va rog frumos, fiind la inceput nu stiu ce sa fac unde sa ma adresez,
as dori sa-mi spuneti unde ma pot adresa cel mai bine ca sa-i opresc pe cei
de la finante sa-mi ieie luna de luna tot salariul, banii astia luati oricum n-o sa-i mai vad insa nu mai vreau sa se repete, si as vrea sa stiu unde ma pot adresa
Parerea mea este ca, la mijloc este un abuz, intrucat cei de la banca stiu provienienta baniilor.
Cel mai recent răspuns: daniela_R , utilizator 11:21, 18 Ianuarie 2014
Buna ziua,

Cereti un extras de cont, vedeti ce apare trecut la incasare. daca sunt trecute venituri salariale, nu aveau voie sa trimita mai mult de 1/3 la poprire.
Cereti bancii sa va restituie suma trimisa nelegal la poprire, este vina lor. daca nu o fac, le fateti plangere la ANPC, amenda e de minim 50.000 lei pentru operatiuni pe cont cu incalcarea dispozitiilor legale. Eu le-as face si o plangere penala, daca au fost indolenti, sa plateasca.
Am si eu o intrebare pe acelasi subiect .
In cazul in care veniturile incasate intr-un cont bancar personal ( poprit de ANAF pentru restante la impozit ) , sunt obtinute in baza unui contract de agent asigurari de viata cu retinerea de impozit 16% si cas5.5% la sursa , cum sa procedez cu banca pentru a debloca 2/3 din suma respectiva ?? banca sustine ca veniturile provenite din incasari de comisioane si bonusuri ca si agent asigurari de viata nu sunt considerate venituri salariale , si deci ei nu pot aplica regula cu max 1/3 poprire, trimitandu-ma la ANAF . Nu mi-au dat baza legala si continua sa imi blocheze suma integral . ANAF nu a obiectat natura venitului , dar m-a trimis inapoi la banca , pentru ca nu ei deblocheaza 2/3 ci e datoria bancii ...
Este o mare bataie de joc ; fiecare interpreteaza legea dupa bunul sau plac si cum le este lor cel mai usor .

O alta intrebare : Veniturile obtinute din consultanta afaceri si management de un PFA pot fi poprite de ANAF integral sau numai in limita a max 1/3 lunar ?
Definirea veniturilor " salarii si alte venituri periodice " este foarte vaga in legislatie si lasa loc la acest gen de interpretari si discriminari intre regimul privilegiat de "salariat " si cel de " agent de asigurari " sau PFA , chiar daca acesta este unicul meu venit in acest moment .
Va rog sa ma ajutati sa clarific aceste aspecte sa stiu la ce sa ma astept pe viitor si cum trebuie sa imi apar interesele legal . Multumesc frumos !
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2014
daniela_R, utilizator
Buna ziua,

Nu sunt de acord cu dumneavoastra. Definitia veniturilor salariale este data de codul muncii . venit salarial este venitul obtinut dintr-un contract de munca. Toate celelalte forme de contracte cu persoane fizice prin care acestea obtin venituri sunt , dupa parerea mea, eludarii ale legii. se incearca sa nu se plateasca anumite taxe la buget.

prevederea din codul de procedura fiscala si cel de procedura civila cu privire la veniturile salariale sunt reluari ale prevederii identice din codul muncii.

Din punctul meu de vedere este urmaribil silit in procent de 100 % orice alt venit, in afara de salariul obtinut dintr-un contract de munca.
in codul de procedura civila art 728 legat de executarea silita , tipul veniturilor nu este limitat la SALARII , ci scrie "salarii si alte venituri" etc.. Eu nu contest definitia 'salariului " , ci as vrea sa aflu daca in categoria "alte venituri" intra si cele din contractele de agent de asigurari . daca da , care este textul de lege care clarifica acest lucru ; daca nu , de asemenea . Nimeni nu eludeaza legea prin acest tip de contracte , atat timp cat se retine si vireaza impozit ,CAS si CASS la suma incasata , este clar ca nu este o donatie sau transfer bancar simplu . Nu toata lumea in aceasta tara este angajata cu contract de munca , exista si aceste forme de colaborare care pot constitui unicul venit al unei persoane.


astept si alte opinii, multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire cont bancar pfa la solicitarea anaf dia82 dia82 ANAF a dispus poprirea contului bancar pe care il detin pentru recuperarea unei datorii pe care o am la bugetul asigurarilor sociale de stat (pensii). Banca a ... (vezi toată discuția)
Retinere abuziva salariu de catre banca maridaq maridaq Buna ziua, Am o poprire de la un executor pe salariu ( un imprumut luat de la banca \\"Y\\". Angajatorul meu vireaza lunar banii ( 1/3 din salariu) in ... (vezi toată discuția)
Virarea intregului salariu de catre banca pentru o poprire anaf NicoletaLG NicoletaLG Buna ziua, Va rog sa imi spuneti ce se poate face daca pentru o poprire de la anaf, banca unde este incasat salariul a virat intreaga suma si nu o treime ... (vezi toată discuția)