avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Victima accident rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Victima accident rutier

Buna ziua, sunt victima unui accident care s-a petrecut in urma cu 7 zile, o dna. m-a lovit cu masina pe trecerea de pietoni, si a parasit locul faptei. Pana la urma s-a identificat pers. Din fericire nu am leziuni grave, am primit 10 zile concediu medical, nu am fost internata intr-un spital, medicul legist nu-mi elibereaza certificat medico-legal. In ac. caz nu se intruneste caracterul penal al faptei? Pot sa incep o actiune civila? pentru daune morale? Ce pot sa fac?
Multumesc.
Puteti sa depuneti la politie, acolo unde se afla dosarul despre accident, o plangere pentru art. 180 din actualul Cod pEnal (este valabil pana la 01 febr 2014 cand intra in vigoare noul Cod penal cu o alta incadrare a infractiunii)! Puteti sa cereti si despagubiri pe parte civila!Era bine totusi sa fi avut si certificat medico-legal! Puteti sa apelati la un avocat pentru a va reprezenta la politie si mai departe!
Trebuie sa va interesati de Polita RCA a soferitei si sa dati in judecata societatea de asigurari pentru daune morale si eventual materiale (cheltuieli cu spitalizarea, taxiuri, etc).
Daca aveti peste 10 zile de ingrijiri medicale, va raspunde penal pentru vatamare corporala din culpa(art.184 c.p.), mergeti si depuneti plangere penala, declarati ca va constituiti parta civila si solicitati daune.
In cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art. 184 din Codul penal , impacarea partilor inlatura raspunderea penala.



Impacarea reprezinta un act personal, definitiv , total . ( vizeaza, deci , atat latura penala , cat si latura civila a cauzei deduse judecatii ).


Cu privire la daunele morale si cele materiale, in caz ca actiunea civila va fi alaturata celei penale, societatea asiguratoare, in calitate de asigurator de raspundere civila delictuala , va plati sumele de bani pentru acoperirea pagubei cauzat de evenimentul rutier.



In caz ca se dispune condamnarea , anularea permisului de conducere este obligatorie.

In caz ca pedeapsa cu inchisoarea este suspendata conditionat , conform art . 81 din Codul penal , dreptul de a conduce pe drumurile publice poate fi redobandit numai in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.


Reabilitarea este una de drept.( termenul de incercare este unul compus din pedeapsa aplicata de instanta , la care se adauga doi ani ) , cazierul fiind din nou fara nicio mentiune


Vinovatia va fi stabilita in functie de probatorii ( martori, expertiza tehnica mecanica ).



Succes.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara - accident, decont spitalizare victima medieresuceava medieresuceava in cazul unui accident rutier in care autorul este un elev in clasa 12 care nu realizeaza venituri , cum se poate rezolva cu decontul catre spital ptr ... (vezi toată discuția)
Despagubiri pentru vatamare corporala costinh costinh Buna seara. In luna iulie am suferit un accident de circulatie. Deplasandu ma pe scooter, am fost lovit de o masina care nu s a asigurat la schimbarea ... (vezi toată discuția)
Accident, vatamare corporala - lipsa pretentii financiare laszlo0626 laszlo0626 pe data de 16.01.2014 am avut un accident rutier soldat cu vatamarea corporala a unei persoane .nu am acordat prioritate de trecere persoanei respectiva la tre ... (vezi toată discuția)