avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIU DE ODIHNA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIU DE ODIHNA

Buna ziua,sunt angajata la [Editat],si am observat ca la aceasta firma concediile se dau cand au sefii chef,de exemplu mie mi s-au dat 5 zile luna aceasta,mi se mai dau 4 zile in martie,5zile in august si restul in noiembrie.eu nu am semnat decat pentru cele 5 zile din ianuarie,dar nu vreau sa semnez pentru celelealte zile,deoarece vreau concediu in vara vreo 2 saptamani legate,am citit in codul muncii,ca firma este obligata sa dea 10 de concediu consecutiv cand vrea angajatul.in contractul individual scrie doar de art 1532003,si este stabilit prin contractul colectiv de munca negociat la nivel de unitate,eu nu am acel contract,nu l-am semnat
.vreau sa stiu am dreptul la cele 10 consecutive de concediu .se poate face ceva sa avem si noi angajatii ceva de spus in legatura cu locurile de munca ,sau suntem niste sclavi ai societatii.multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:19, 22 Ianuarie 2014
1. Codul Muncii stabileste ca efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari care se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Aceste programari pot fi colective sau individuale si sunt stabilite de angajator cu consultarea reprezentantilor salariatilor, daca vorbim de programare colectiva, sau cu consultarea salariatului, daca ne referim la programarile individuale.

Normele legale stipuleaza ca, prin programare individuala, se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni. In cazul in care se stabilesc perioade de concediu, trebuie sa stiti ca salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.

"In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea, astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt", mai prevede Codul Muncii.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

2. Art. 148.C.mun.
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programare concedii rrramor rrramor Buna ziua, va rog sa imi spuneti unde se regaseste obligativitatea angajatorului de a solicita programarea concediilor de odihna. Care este perioada in care ... (vezi toată discuția)
Doar o singura zi de concediu Korleone Korleone Buna ziua, am o intrebare: pot sa mi iau o singura zi de concediu de odihna ? Angajatorul mi-a zis ca daca vreau concediu, minimul e de 10 zile conform legii, ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna mariayacob mariayacob Buna ziua! Angajatorul meu sustine ca sunt obligata sa fac cererea de concediu pe minim 15 zile ideea este ca eu stiu ca cererea se face exact pe zilele in ... (vezi toată discuția)