avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Inregistrare marca UE sau international
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Inregistrare marca UE sau international

Buna ziua,
As avea o intrebare. Daca de exemplu am intregistrat o marca combinata in Romania, iar ulterior doresc sa o intregistrez si in UE sau International, insa intr-o tara am mai gasit una verbala, oarecum asemanatoare pentru cateva clase comune - ce sanse poate avea cererea mea?
- proprietarul marcii asemanatoare din Franta sa zicem, este anuntat de depunerea cererii mele? sau se poate accepta cererea fara tara in care exista marca asemanatoare?
Cel mai recent răspuns: Cabinet de proprietate industriala RALUCA ARDELEANU , Consultant proprietate industriala 15:10, 31 Ianuarie 2014
Buna ziua. Pentru depunerea unei marci international marca dvs trebuie sa fie identica cu marca protejata in Romania. Biroul International (WIPO) trimite cererea dvs la Oficiul Francez care examineaza cererea in functie de legislatia in vigoare. Daca legislatia din Franta e similara cu cea comunitara, atunci cererea se publica si daca nu sunt opozitii veti obtine protective. Daca legislatia difera de cea comunitara, atunci Oficiul Francez va examina cererea dvs dpdv al drepturilor anterioare inregistrate deci probabil va emite un aviz de refuz provizoriu.
Pentru UE marca nu trebuie sa fie identica cu cea din Romania. Oficiul marcii comunitare face cercetare pentru marcile comunitare similar sau identice cu ale dvs si instiinteaza titularul. Deci daca marca identificata de dvs este doar nationala in Franta, nu va primi instiintarea Oficiului comunitar. Insa exista posibilitatea depunerii unei opozitii si aici depinde daca acel titular are sau nu un serviciu de monitorizare al marcii.
Mult success!
In primul rand multumesc frumos pentru raspuns.
Deci practic WIPO, notifica toate tarile in care exista marci asemanatoare cu a mea, si "judeca" conform legislatiei din tara respectiva.
Nu prea am inteles aceasta:
"Biroul International (WIPO) trimite cererea dvs la Oficiul Francez care examineaza cererea in functie de legislatia in vigoare. Daca legislatia din Franta e similara cu cea comunitara, atunci cererea se publica"
Adica ce treaba are sistemul international cu legislatia comunitara? Adica de ce legislatia din Franta ar trebui sa fie similara cu cea comunitara si nu cu cea internationala, o data ce aplic pt inregistare internationala?
2. Am inteles ca pt inreg. internationala trebuie sa aleg statele pt care doresc inregistarea sau prin "international" se subintelege toate, toate statele UE si Non UE?



Pai s-o luam pe rand. Exista o directiva comunitara care prevede un sistem unitar de examinare al tuturor oficiilor din UE. Nu toate statele l-au implementat. Franta e in UE deci indiferent cum ajunge cererea dvs de marca la ei, international sau national - adica cerere depusa direct la Oficiul Francez- ei o examineaza dupa legislatia in vigoare in Franta.
Daca legislatia franceza a implementat sistemul comunitar atunci nu se mai examineaza dpdv al drepturilor anterioare, doar se publica cererea si daca nu sunt opozitii se obtine protectia.
Sper ca acum e mai clar:( daca nu, mai intrebati.
Referitor la al doilea punct, prin inregistrare internationala puteti desemna orice stat din lista statelor membre la Tratatul de la Madrid. Aceasta lista o gasiti pe situl Biroului International WIPO.
Mult succes!
M-am apucat sa caut tarile internationale de pe wipo, unde era si un calculator marca in functie de nr de tari. insa a aparut o nedumerire. Era casuta UE (adica include toate tarile din uniune) apoi erau tari care deja sunt in uniune dar cu casute separate - gen Italia, Germania. Care este diferenta?
Diferenta este de procedura: daca bifati casuta UE si aveti o opozitie ce va fi admisa, pierdeti marca in toate tarile UE; daca bifati tarile UE separat, pierdeti marca doar in acea tara in care aveti opozitie/aviz de refuz/etc.

Alte discuții în legătură

Inregistrare marca elena_neculau@yahoo.com elena_neculau@yahoo.com Adresez o intrebare specialistilor in domeniu. La inceputul lunii februarie 2014 am depus o cerere pentru inregistrarea unei marci. La acea data, in urma ... (vezi toată discuția)
Marca comunitara vs. marca inregistrata in romania Andreea.B Andreea.B Buna ziua, As vrea sa inregistrez o marca in Romania si in UE. 1. De pe site-ul OSIM imi dau seama ca s-ar putea sa fie mai avantajos sa inregistrez marca ... (vezi toată discuția)