avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata contributiei la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata contributiei la somaj

Buna ziua.Poate o persoana fizica,sa-si achite individual contributia la somaj,pentru a putea beneficia(cand?!)de indemnizatie de somaj?Daca da,stiti si cat ar trebui sa achite?Va multumesc,anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:04, 31 Ianuarie 2014
1. - Conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Astfel de persoane pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

2. - Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 850 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 4,25 lei.

3. Asadar pentru a va asigura la somaj trebuie sa realizati venituri din activitati independente si sa fiti asigurata si la pensie si sanatate.

4. Dupa ce faceti minimum 12 luni de stagiu de cotizare puteti solicita indemnizatie de somaj.
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate lua somaj Crocusel Crocusel Buna ziua, Fiul meu a fost disponibilizat zilele trecute firma nemaiavand de lucru pentru o parte din personal. Problema este ca fiul meu mai avea nevoie de ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurare somaj lupuvioleta1 lupuvioleta1 Buna ziua , am un prieten , care are un pfa si vrea sa stie daca poate sa incheie un contract de asigurare la somaj si care ar fi valoarea pe care trebuie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj popinica popinica Buna ziua.Va rog sa ma ajutati . Daca inchei un contract cu Agentia, pentru a-mi plati contributia la somaj, se poate ca dupa o luna sa beneficiez de acesta, ... (vezi toată discuția)