avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prelungire perioada suspendare cu inca 30 zile
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prelungire perioada suspendare cu inca 30 zile

Buna dimineata,

Am depus in martie 2013 o contestatie a unui proces verbal, fond pierdut. A
pel pierdut la data de 22 noiembrie.
Hotararea s-a comunicat pe 15 ianuarie. Am predat permisul pe 20 ianuarie dar mi-au pus o luna in plus pe motiv ca "au trecut 15 zile de la pronuntare". Un articol de lege sa ma dumiresc putin?

Va multumesc,
Contravenientu'
Cel mai recent răspuns: contravenientu , utilizator 04:14, 2 Februarie 2014
Termenul de 15 zile in care trebuia sa depuneti permisul de conducere, curge de la data pronuntarii instantei de apel si nu de la data comunicarii hotararii.
Permisul de conducere se depune in intervalul de 15 zile de la pronuntare, impreuna cu un certificat de grefa eliberat de instanta de apel.
Art. 118
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti.
(3) Dovada inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere.
(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (4), in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.
Si pot sa le fac vreo cerere ceva prin care sa le spun ca eu n-am stiut ca am pierdut procesul pana n-am primit comunicarea ? N-am fost la proces, deci nu aveam de unde sa stiu.

Multumesc,

LE: Am citit asta mai devreme: "Am citit si articolul 42 al Conventiei de la Viena care zice ca o autoritate poate retine un permis domestic sau international pentru o incalcare a legislatiei tarii unde e comisa fapta cu dreptul de a sustrage si retine permisul pana la expirarea duratei de suspendare sau pana la parasirea teritoriul tarii de catre conducator, oricare din aceastea survine mai repede."
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Februarie 2014
contravenientu, utilizator
contravenientu a scris:

n-am stiut ca am pierdut procesul (...)

N-am fost la proces, deci nu aveam de unde sa stiu.


In calitate de conducator auto aveati obligatia cunoasterii prevederilor codului rutier. De asemenea, aveati obligatia sa urmariti cursul procesului si finalitatea acestuia.

Daca ati stiut ca puteti depune contestatie se presupune ca ati cunoscut si ce se intampla in cazul in care castigati sau pierdeti procesul mai ales ca depunerea contestatiei ati facut-o in baza dreptului acordat in art. 118 din OUG195.
Tot la art. 118 se prevede la alin. (4) si (5) urmarile respingerii plangerii, predarea permisului in termen de 15 zile de la data pronuntarii si bonusul de 30 de zile in cazul nepredarii in termenul prevazut la alin. (4).

Exista in drept principiul conform caruia "nimeni nu se poate scuza, invocand necunoasterea legii" „Nemo censetur ignorare legem".
Acest dicton latin impune regula ca necunoasterea legii nu te scapa de sanctiune, altfel nu s-ar putea aplica legal nicio sanctiune, toata lumea ar invoca necunoasterii legii!:)


@cyan

Ma-nclin!

Multumesc :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Predare permis conducere mabodan mabodan Am contestat un p.v. si am pierdut contestatia ramasa definitiva,in cat timp de la comunicare trebuie predat permisul? (vezi toată discuția)
Suspendare permis auto leona777 leona777 buna ziua, imi spuneti va rog in baza carei legi si art. se retine pe 2 luni permisul auto daca voi pierde procesul cu IPJ, si daca mie initial mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis 30 zile dudulainen dudulainen Buna ziua, in data de 11.05.2016 am primit PV in care mentiona fapta savarsita la art. 135/4 din OUG 195/02 si sanctionata de art. 100/3 si 111 din OUG ... (vezi toată discuția)