avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Procedura de obtinere a pasaportului de cetatean roman ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Procedura de obtinere a pasaportului de cetatean roman cu domiciliul in strainatate

BUNA SEARA.
As avea nevoie de ajutor ia vederea obtinerii pasaportului. PROBLEMA mea e ca sunt divortata in romania dar nu mi-am schimbat numele in urma divortului . In acest an imi expira cartea de identitate ia care figurez cu numele fostului sot. Avand in vedere ca nu am rude in Romania as putea obtine acest pasaport cu domiciliul in strainatate. Specific ca am certificatul de nastere, hotararea de divort si cartea de identitate aici cu mine in Spania. Cum ar trebui sa procedez?
Va multumesc si astept recomandarile dumneavoastre.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 19:44, 23 Februarie 2014
Buna dimineata!
trebuie sa mergetil a consulat daca e mai usor pentru dvs. si formula aceste cereri.
Trebuie sa veniti in tara la ultimul loc de domiciliu si va faceti carte de identitate provizorie cu motivele schimbare de nume+lipsa act spatiu. Dureaza cam doua saptamani pana intrati in posesia pasaportului.

Sa aduceti cu dvs. documentele din care rezulta ca aveti drept de sedere / de munca in Spania: permisul de sedere original (certificado de residencia comunitaria) sau atestatul de inscriere in registrul de populatie rezidenta (certificado de empadronamiento).

Sentinta trebuie sa fie definitiva - daca nu e asa mergeti la judecatoria unde s-a pronuntat divortul ca sa va puna mentiunea.
va multumesc pentru raspuns insa problema e ca lucrez ca ingrijitoare (am in grija doi batrani foarte bolavi) si daca trebuie sa ajung in tara pentru aceste acte inseamna ca o sa ii pierd locul de munca pentru ca aceste persoane sunt cu discapacitate grava.Asta ar insemna ca trebuie sa stau in romania cam o luna daca nu mai mult. Nu exista alta posibilitate de a imi regla aceste acte fara sa ajung in romania?

va multumesc mult insa nu am inteles prea bine.Prin consulat se pot face toate aceste acte fara sa vin in Romania? Ce cale trebuie sa urmez?
Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2014
Ares-3, moderator
Se poate fara sa veniti in tara doar daca aveti pe cineva care sa isi dea acordul sa va faceti cartea de identitate la domiciliul sau.
Atunci veti putea face o procura speciala la consulat ca sa va depuna actele pentru CI, sa o ridice si sa v-o trimita. Pasaport CRDS se face si la consulat, deci ati putea rezolva in Spania.

Completare
Daca ati avea o cunostinta apropiata i-ati putea explica faptul ca in momentul in care veti depune actele pentru pasaport CRDS trebuie sa predati cartea de identitate, deci nu isi asuma niciun risc dandu-si consimtamantul pentru primirea in spatiu.

Nu dureaza o luna sa obtineti pasaportul in tara. Cartea provizorie o obtineti intr-o zi-doua iar pasaportul in doua saptamani - daca toate actele sunt in regula.
Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2014
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de identitate sau pasaport crds lau_bel lau_bel Buna ziua. Am o nelamurire . Locuiesc in Spania de aprox.10 ani si am un permis de sedere permanenta . Nu am nici un tip de familie in Spania. Acum 3 saptamani ... (vezi toată discuția)
Transcriere certificat casatorie si obtinere ci provizorie Victoria_W Victoria_W Buna ziua, Sunt cetatean roman, am pasaportul roman cu domiciliul in strainatate. Recent m-am casatorit cu cetatean austriac in SUA insa avem ... (vezi toată discuția)
Obtinere ci cand nu esti in tara Milea Alexandru Milea Alexandru am niste prieteni care sunt in Spania. Prietena noastra are o fata care a venit dupa ea in Spania cand nu avea 14 ani deci nu avea CI. Prietena noastra este ... (vezi toată discuția)