avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Riscul executarii silite a apartamentului intr-o cauza ...
Discuție deschisă în Executare silită

Riscul executarii silite a apartamentului intr-o cauza penala

Buna ziua,

Am fost condamnat la instanta de fond pentru o infractiune legata de comertul electronic. In dosar sunt aproximativ 20 de inculpati si 50 de parti civile (toti cetateni straini), prejudiciul total fiind de aproximativ 100.000 USD de care inculpatii raspund in solidar conform instantei de fond. Eu am ales variata Art. 320 CPP si nu am mai facut apel, sentinta de 2 ani cu suspendare ramanad definitiva. In prezent se judeca apelul pentru cei ramasi in dosar.
Iau in considerare sa fac iau un credit ipotecar pentru achizitia unui apartament. As vrea sa stiu cum pot proteja acest bun de o eventuala executare silita in momentul in care procesul va ajunge la final (dupa pronuntare sentintei definitive la recurs).
Cel putin pe parcursul procesului de fond nu s-a admis expertiza financiar contabila pentru individualizarea prejudiciului. Din ceea ce am inteles de la avocat, la sfarsitul procesului statul nu se va indrepta simultan catre toti inculpatii pentru recuperarea prejudiciului de 100.000 USD ci doar pentru sumele solicitate de partile civile interesate.
Nu discutam despre justetea raspunderii in solidar in aceasta speta, eu fiind a douazecea roata la caruta in asa zisul grup infractional, cu un prejudiciu estimat in etapa de urmarire penala la 200 USD. Dar mi-e teama ca adevaratii infractori din grup, neavand nimic pe numele lor, neavand conturi in banca nu vor avea nimic de pierdut iar eu care muncesc corect si cinstit va trebui sa platesc pagubele lor.

Din folclorul urban stiu ca daca imi cumpar o casa cu credit ipotecar, acest bun este inscris la Arhiva de Garantii Reale Imobiliare si banca este prioritara in a-si recupera banii in cazul in care este nevoie de o executare silita.
Poate asadar statul sa imi execute silit bunul pentru a despagubi partile civile in proces? Sau aparatamentul apartine bancii si statul nu se poate atinge de el?
Mai este si varianta de a cumpara apartamentul si a fi coproprietar cu viitoare sotie. In acel fel se poate atinge statul de jumatate din apartament? Sau este mai bine sa fac eu credit dar coproprietari sa fie mama mea si sotia mea? In acest ultim caz excludem riscurile de pierdere partiala a drepturilor prin succesiunea dupa decesul mamei, am un singur frate care nu va avea nicio pretentie.

Daca aveti si alte variante, va rog sa imi spuneti, mi se pare nedrept ca dupa zece ani de la fapta respectiva, timp in care m-am comportat absolut exemplar din punct de vedere social sa fiu raspunzator in aceeasi masura cu liderii grupului de la care statul nu va avea ce sa recupereze.

Multumesc.

Alte discuții în legătură

recuperarea prejudiciului de la persoane care nu sunt inculpate Corina1234 Corina1234 Bună ziua! Vă rog să mă ajutati sa-mi clarific următoarele aspecte referitoare la actiunea civilă in procesul penal Se poate solicita obligarea in ... (vezi toată discuția)
Ipoteca sau sechestru judiciar dmd75 dmd75 Daca intr-un proces penal s-a instituit sechestru judiciar asupra unui apartament si s-a dispus si restituirea unor sume de bani partii civile dar fata de ... (vezi toată discuția)
Parte civila in procesul penal advsys advsys Suntem parte civila intr-un proces penal in care inculpatii au fost condamnati, o parte din bunurile inculpatiilor au fost sechestrate (apartamente, ... (vezi toată discuția)