avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recuperarea prejudiciului de la persoane care nu ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Recuperarea prejudiciului de la persoane care nu sunt inculpate

Bună ziua!
Vă rog să mă ajutati sa-mi clarific următoarele aspecte referitoare la actiunea civilă in procesul penal
Se poate solicita obligarea in solidar a unei persoane care nu are calitatea de inculpat cu persoana, persoanele inculpate prin cerere de introducere a acestei persoane in proces ? De ex. , am 2 martori care, desi nu figurează in rechizitoriu ca inculpaţi, din desfăşurarea activităţii infracţionale a celor inculpati sunt participanti improprii ( unul este complice denuntator iar celălalt nu raspunde penal) si vreau să cer instanţei introducerea acestora in procesul penal, pe latura civilă a cauzei,. Acesti doi martori au contribuit la cauzarea prejudiciului , deci clar raspund pentru repararea acestui prejudiciu. Credeţi ca cererea de introducere este admisibilă ?Vă multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:41, 22 Aprilie 2017
Nu, acţiunea civilă exercitată în cadrul procesului penal are ca obiect tragerea la răspundere civilă delictuală a persoanelor responsabile potrivit legii civile pentru prejudiciul produs prin comiterea faptei care face obiectul acţiunii penale.
Iar, judecata se mărgineşte la faptele şi la persoanele arătate în actul de sesizare a instanţei.
Mulţumesc pentru raspuns!
In opinia mea, dacă eu mă constitui parte civilă in procesul penal si cer repararea prejudiciului doar de la cei inculpaţi pierd garanţia solidarităţii acestor inculpaţi cu celelalte persoane, responsabile potrivit legii civile pentru prejudiciul produs. In opinia mea , asta semnifică acceptarea , ab initio, că prejudiciul nu poate fi recuperat integral, conform principiului cunoscut, pe calea unei actiuni civile alăturate acţiunii penale, Acţiunea civilă in procesul penal ar fi lipsită de eficienţa in situaţia in care unul din inculpaţi nu are nici un bun iar unul din martori participanti,solvabil de ex., care a si beneficiat de produsul infracţiunii, dar care nu răspunde penal . Prin efectul solidarităţii pasive, acest participant ar putea fi obligat la repararea prejudiciului. Pe de alta parte, cand instanţa investită intr-un dosar penal decide si asupra laturei civile, cred ca ar trebui să se comporte ca o veritabilă instanţă de drept civil, aplecându-se asupra tuturor aspecte civile ale cauzei si mă refer,in principal ,la cele referitoare la raspunderea civilă delictuală. Dintr-o altă perspectivă, un reprezentant al statului , creditor, nu poate renunţa la solidaritate, acceptand sa se indrepte printr-o acţiune civilă doar impotriva celor inculpaţi , urmând ca, ulterior, să intenteze si o actiune civilă daca prejudiciul nu a fost recuperat. Acest demers presupune , printre altele, costuri financiare şi ingreunarea recuperarii prejudiciului
Constituirea de parte civila se face impotriva inculpatului si impotriva partii responsabile civilmente, iar partea responsabila civilmente este persoana care, potrivit legii civile, are obligaţia legală sau convenţională de a repara în întregime sau în parte, singură sau în solidar, prejudiciul cauzat prin infracţiune
Cum sa va constituiti parte civila impotriva unui martor??
Aplicat, de ex, un grup infracţional organizat , specializat in activităţi de contrabandă, persoane care ştiau sau ar fi trebuit să ştie, în mod normal, în momentul achiziţionării sau primirii, că ţigaretele reţinute în responsabilitatea lor, au fost introduse ilegal în teritoriul vamal comunitar, unii sunt inculpaţi alţii nu.În temeiul art. 202 alin. (3) şi/sau art. 213 din Regulamentul (CEE) nr. 2913/1992 de instituire a Codului vamal comunitar, toţi, inculpaţi sau nu, răspund, după caz, solidar sau personal pentru repararea prejudiciului cauzat, toti sunt debitori vamali. Există legături de grup evidente intre persoanele implicate, eu am un prejudiciu de recuperat şi nu mi se pare OK ca principalii actori să fie in afara jocului şi doar cei care au transportat dintr-un loc in altul marfa de contrabandă , au fost prinsi şi trimisi in judecăta raspund iar unii din beneficiari, care probabil incercau şi sa-si elimine concurenta, nu. Eu stiu că nu mă pot constitui parte civilă impotriva martorului, incerc doar sa gasesc ceva de care sa ma pot agata.
Numai daca deschideti un proces civil se poate ceea ce vreti.
Daca martorul are vinovatie dar nu sub aspect penal nu va ramane decat sa va judecati in civil.
Este o situatie atipica si procesul civil poate sa fie destul de complicat...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte responsabila civilmente sophia_sb sophia_sb Exista vreo sansa ca o societate comerciala, in calitate de parte responsabila civilmente, sa nu fie obligata la plata de daune in solidar cu inculpatii, ... (vezi toată discuția)
Parte responsabila civilmente mi_re_la68 mi_re_la68 Buna ziua. In 2009 agajatul meu a produs un accident de circulatie din care au rezultat doua victime: una decedata si cealalta spitalizata (maxim 10 zile). ... (vezi toată discuția)
Raspundere penala edelweis08 edelweis08 Prietenul meu este sef de district la un ocol silvic.In contactul colectiv de munca al RNP se prevede ca seful de district raspunde solidar cu pagubele facute ... (vezi toată discuția)