avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Probleme certificat de urbanism
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Probleme certificat de urbanism

Buna Ziua!
In ultimele 2 saptamani am niste probleme destul de mari cu primaria dupa cum urmeaza.
La inceputul anului am achizitionat un teren rezultat in urma unei dezlipiri efectuata in iul 2013. Din care au rezultat 3 parcele 2 sunt deja vandute din care una am cumparat-o eu.
Cand am mers la primarie sa imi elibereze certificatul de urbanism mi s-a spus ca nu se poate elibera deoarece nu exista drum de access desi tot primaria a eliberat certificat de urbanism pentru dezlipire.
In fata terenului este trasa canalizare am 3 planuri de situatie in care in fata terenului apare strada toate avizate de serviciul de cadastru al primariei spre neschimbare planuri din anul 2003, 2010 si 2013 ce ii drept fara nume de strada dar totusi treci strada sau drum si acolo nu se stie ce este.
Se pare ca locul in care figureaza strada este surplus de teren si nu figureaza inca ca si drum de access.
Ce este drept este ca inca nu au eliberat ceritificatul de urbanism ... probabil ca au realizat greselile.
Cand am cumparat terenul am chemat un prieten ce este topograf sa il masoare si l-am intrebat sigur o sa pot construi pe el si mi-a raspuns:
Ai canalizarea in fata
S-a facut dezlipirea deci inseamna ca ai drum de access
Apare ca si curti constructii in CF deci poti sa il cumperi linistit.
Acuma imi fac procese de constiinta ca nu am mers sa cer certificat de urbanism de informare, dar totul parea in regula proprietarul are planul de situatie avizat de primarie in care apare drum.
Ce ma sfatuiti sa fac mai departe?
Cel mai recent răspuns: ionutserban , utilizator 20:22, 6 Martie 2014
Pentru a dezmembra un imobil toate loturile rezultate trebuie să aibă cale de acces.
Acest lucru ar trebui să reiasă din Planul de Amplasament şi Delimitare avizat de BCPI în momentul dezmembrării.
În momentul cumpărării trebuia să ceri vânzătorului să te pună în posesie, iar în urma PV întocmit de un cadastrist încheiai ctr. de v-c. Cum ai făcut corelarea dintre extrasul Cf şi terenul propriu-zis?
În cazul în care nu există o cale de acces trebuie să ţi se ofere un drept de servitute de trecere, pe care îl soliciţi proprietarului imobilului afectat de viitoarea servitute, dacă nu în instanţă.

Poate nu m-am expirmat destul de clar, proprietarul a parcelat anul trecut gradina si a trecut parcelele pe el, are toate actele in regula plan de amplasament plan de urbanism aprobat etc.
Eu am vazut aceste acte si pe baza lor am cumparat o parcela si anume ultima inca cineva a mai cumparat o parcela cea din fata mea si toti suntem cu CF in momentul de fata.
La primarie s-a recunoscut ca au gresit cand au dat dreptul de parcelare si acuma o dau din stanga in dreapta, dar nu vor sa elibereze certificat de urbanism pentru mine.
Ideea este ca exista acolo drum de access faptic dar nu juridic drumul respectiv este pe o portiune de pamant ce este excedent de teren, dar nu figureaza drum pe el.
Ce sa fac mai departe?



Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
Adriantot, moderator
Înţeleg că faptic există o cale de acces la lotul tău, dar din planuri nu reiese acest lucru.
Lotul mare, care a fost împărţit în 3 noi loturi avea o cale de acces?

Pot fi 2 variante:

1.Dacă nu, atunci trebuie să soliciţi în scris primăriei să rectifice planul parcelar al întregii Tarlale, rectificare din care să rezulte o cale de acces la imobilul respectiv. Acel drum ce trebuie adăugat în tarlaua respectivă va diminua, în procente, suprafaţa tuturor parcelelor din tarla. Pt. rectificarea parcelelor deja intabulate va fi nevoie de acceptul proprietarilor (vor pierde o mică parte din suprafaţă).

2.Dacă da, atunci unul/două din noile loturi, rezultate în urma dezmembrării au cale de acces (vb de acte, planuri), drum ce fusese prevăzut iniţial pt lotul mare; al tău rămânând fără acces la drum. Nu ştiu modul de amplasare a celor 3 loturi faţă de drum.
Va trebui să soliciţi ori o servitute de trecere pt a ajunge la terenul tău, ori rectificare în cartea funciară, în sensul că să se reconfigureze întrega dezmembrare în baza unui nou CU (întocmit corect) a.î. cele 3 loturi să aibă acces la drum. Aici intervine iar acceptul celorlalţi proprietari.
Lor tb să le explici că în cazul unui refuz, atunci instanţa va da conform legii drept de servitute şi că vei trece non stop prin curtea lor.

Sper că am înţeles pb ta şi am fost explicit.
Multumesc pentru raspuns!
Lotul mare are cale de access din strada.
Pe planuri apare in fata terenului drum de pamant ... drum care este in afara parcelelor vandute ce apartine de primarie.
Locul in care este drumul de pamant nu exista proprietar este excedent de teren rezultat in urma retrocedarilor din 90. Cu latime de cam 5m si lungime de 100.
Conform legii apartine primariei si pe acel teren(excedent) este si canalizare dar juridic nu figureaza ca si strada sau cale de access primaria nu avea voie sa semneze actele de dezlipire avand in vedere ca acolo nu este drum de acces juridic dar au gresit acuma intrebarea este cum pot sa ii fortez sa preaia acel excedent de teren ca si drum public?
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
ionutserban, utilizator
În planul parcelar, întocmit pentru toată tarlaua, trebuie să fie evidenţiat acel drum de exploatare (DE nr...). Acel plan a fost însuşit de consiliul local şi avizat de OCPI. Chiar dacă acelui DE nu i-a fost atribuit un nr. cad. nu înseamnă că din pdv juridic nu există. Scopul şi obiectul cãrţii funciare este de a descrie imobilele şi a arăta drepturile reale ce au ca obiect aceste bunuri nu de a atribui drepturi de proprietate sau dezmembrăminte ale acestora. Consiliul local este proprietar al "terenului excedent" conform unui HG (probabil); există un titlu prin care acel teren a fost alocat domeniului public al primăriei respective. O dată ce există planuri în care este evidenţiat acel drum ei îl recunosc ca atare. Acel drum a fost creat intenţionat în planul parcelar, tocmai pentru a creea acces la fiecare parcelă - nu poate fi un excedent (nu au voie să existe spaţii goale, fiecărei parcele i se conferă o categorie de folosinţă, iar suprafaţa ocupată de DE face parte din suprafaţa întregii tarlale). Acel drum de exploatare este un drum public.

Înţeleg că te afli în situaţia a 2-a şi da ai dreptate CU a fost dat greşit.

Pt o lămurire în detaliu, solicită audienţă la OCPI inginerului şef. Toate explicaţiile solicită-le şi în scris.

Alte discuții în legătură

Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Statut juridic cota indiviza teren cris2109 cris2109 Buna ziua, Sunt in prezent in cursul achizitiei unui parcele de 700mp care trebuie dezmembrata dintr-un lot(sau tarla) de aproximativ 6000mp. Intregul teren ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute cedat primariei klaudiu0302 klaudiu0302 Buna ziua, As vrea sa achizitionez un lot de teren. Proprietarul detine o parcela de 4000 mp care a parcelat-o in 9 loturi (8 loturi si un lot care este ... (vezi toată discuția)