avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata si anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata si anticipata partiala

Am depus dosar de pensionare la 01.01.2011 iar la 30.03.2011 am primit decizia de pensionare pentru pensie anticipata partial cu 42% reducere.
De atunci ma judec cu Casa de pensii pentru nevalorificarea grupei a-II-a si a sporului de santier iar acum in ianuarie 2014 am incheiat procesul cu sentinta civila definitiva si irevocabila(am pierdut grupa si am cistigat sporul de santier).
Din data depunerii dosarului de pensionare(adica 01.01.2011) am lucrat si lucrez si in prezent.
Mentionez ca plata pensiei nu mi s-a efectuat pe motiv ca nu am incetat calitatea de salariat(asa prevede legea la pensie anticipata).
INTREBARE :
Daca incetez activitatea la aceasta data si inaintez decizia de incetarea contractului de munca la Casa de pensii, pentru a intra in plata pensiei, aceasta(adica Casa de pensii) imi va recalcula pensia anticipata partial valorificind perioada de activitate ce am prestat-o dupa depunerea dosarului de pensionare si pina in prezent (mai ales ca acesti 3 ani munciti imi vor da dreptul la pensie anticipata prin depasirea cu 8 ani a stagiului de cotizare de 35 ani)? :-/
~ Conținut șters la cerere ~
daca respectivul pensionar se angajeaza si redevine salariat.

Mentionez ca eu nu am incetat raporturile de munca cu angajatorul la care eram salariat cind am depus dosarul de pensionare deoarece nu stiam la ce raspuns sa ma astept de la Casa de pensii; drept dovada nevalorificindu-mi grupa de munca mi-au dat pensie anticipata partial;ca urmare am fost nevoit sa lucrez atit timp cit m-am judecat
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Veti ramane cu penalizarea de 42% pana cand veti trece la limita de varsta.
@ Carp Mircea

Multumesc de raspuns!
De ce,poate puteti sa-mi specificati temeiul legal(multumesc anticipat).


@ BODEALEX

Multumesc de raspuns!
Va rog sa faceti trimitere si la articolul de lege(multumesc anticipat)
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Legea 263/2010

ART. 67
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.


Raspuns de la CNPP:

daca am decizie de pensionare anticipata din iunie 2010, dar nu am pus-o in aplicare si mio-am comntinuat activitatea , unitatea are obligatia de a-mi opera perioada lucrata in cartea de munca pentru anii in care nu se lucra cu revisal-ul?


Conform prevederilor art. 298 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii), cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2011 se abroga dispozitiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit prevederilor art. 159 din Legea nr.263/2010, pentru perioadele prevazute la art. 16 lit. a) si art. 17, dovada vechimii in munca si a duratei de asigurare, realizata pana la data de 1 aprilie 2001, se face cu carnetul de munca sau cu alte acte prevazute de lege. Dupa data de 1 aprilie 2001, stagiul de cotizare realizat de asigurati se regaseste in baza de date a institutiei noastre, in masura in care angajatorii au depus declaratiile lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat.
Astfel, daca angajatorul dvs. a depus si depune, in continuare, declaratia nominala lunara (D112) pentru perioada in care desfasurati activitate in baza acestui contract, atunci aceasta perioada reprezinta stagiu de cotizare si se regaseste in baza de date a CNPP.


-Facem precizarea ca stagiul de cotizare realizat in perioada de anticipare se valorifica la momentul trecerii de la pensia anticipata la pensia pentru limita de varsta.



20-06-2013 18:10

Sursa:

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Poate beneficia de pensie anticipata partiala? Tuca Anamaria Tuca Anamaria Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Femeie, nascuta la 28.07.1950; Stagiul de cotizare: 25 ani si 3 luni ; Grupa 2 de munca - 21 ani si ... (vezi toată discuția)
Reducere penalitati pensionare anticipata partiala danctinpog danctinpog Daca am depus dosarul de pensionare anticipata partiala in noiembrie 2015 , dar nu am intrerupt activitatea , pot beneficia de reducerea penalitatilor conform ... (vezi toată discuția)
Calculare pensie CrissMGC CrissMGC Buna ziua stimati domni! As dori sa apelez la bunavointa dumneavoastra pentru a ma ajuta sa fac o simulare in ceea ce priveste o pensie pentru o ... (vezi toată discuția)