avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Contract premediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Contract premediere

Buna seara,
Solicitantul medierii incheie cu mediatorul contract de premediere pe suma de 600 lei. In urma celor doua convocari la rand a celor doua parti (una in Franta) , si telefoane din partea mediatorului partile refuza telefonic medierea si nu se prezinta nici in urma celei de a 2 invitatii.
In concluzie mediatorul factureaza suma de 600 lei din contractual de premediere incheiat cu solicitantul.
Cum e corect sa se scrie pe facura: servicii mediere conform contract nr..../..... sau servicii de premediere conform contract........, sau onorariu mediator conform contract nr. ....../... Avand in vedere ca nu s-a desfasurat nicio mediere si solicitantului I s a eliberat process verbal de informare....
multumesc.
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
Ramona24, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 09:23, 10 Martie 2014
Mediatorul nu poate percepe onorariu decat pentru procedura de mediere.
La Consiliul de mediere sunt peste 20 de plangeri privind onorariu perceput pentru procedura de informare.

In cadrul procedurii de informare, in contract cat si in factura si chitanta se poate scrie: "Pregatire mediere conform contract nr...." sau daca doriti mai detaliat: "Efectuare demersuri prevazute de Art.43 si Art.44 din Legea Nr.192/2006, conform Contract nr...."
Birou_de_Mediator a scris:

Mediatorul nu poate percepe onorariu decat pentru procedura de mediere.
La Consiliul de mediere sunt peste 20 de plangeri privind onorariu perceput pentru procedura de informare.


Aceasta brambureala a rezultat ca urmare a introducerii obligativitatii informarii privind avantajele medierii. Inainte de asta, mediatorii puteau percepe onorariu pentru premediere. Pentru "informare" e clar ca este interzisa perceperea unui onorariu.

Oricum, pentru linistea dumneavoastra, @Ramona24, urmati recomandarile colegei noastre, indiferent daca vi s-a cerut medierea sau doar informarea obligatorie. In niciun caz nu puteti scrie "servicii mediere", pentru ca medierea nu a avut loc. Consider ca "servicii premediere" nu ar fi gresit, pentru ca asta s-a prestat, doar sa nu pomeniti de nefericitul de "onorariu".
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
mediator_comeaga, utilizator
Puteti sa scrieti pe factura "prestari servicii conf Contr nr.....". In contract in loc de onorariu, puteti scrie: remuneratie, retributie, indemnizatie, tarif, etc.
contractul de premediere e incheiat doar intre mediator si solicitantul medierii si contine acelasi clauze ca si contractul de mediere, doar ca titlul e contract de premediere, iar la capitolul onorariu scrie ca acesta este de 600 de lei va fi achitat de solicitant pana la sfarsitul procedurii de mediere, mediere care nu a avut loc, dar omul este d e acord cu suma de achitat doar ca nu stiu cum s a facturez corect: cheluieli au fost avand in vedere ca s a redactat invitatia de 2 ori catre doau persoane si in Franta.....etc.
Sa scriu servicii de premediere conform contract nr...?
multumesc.
imi cer scuze florin am vazut ca ai scris " prestari servicii conform contract...deci si asa ar fii ok?
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
Ramona24, utilizator
Nu este firesc ca cele doua contracte sa aiba aceleasi clauze. Sunt complet diferite din punct de vedere al obiectului, drepturilor si obligatiilor partilor, etc.

Alte discuții în legătură

Onorariu contract premediere DanyD DanyD Dupa modificarea Legii nr. 192/2006 privind medierea (modificari din anul 2013), este legal ca mediatorul sa perceapa onorariu pentru pentru premediere? Daca ... (vezi toată discuția)
Semnatura sau nu - pe pv /mediere ? oanaportar oanaportar Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca. Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli premediere/mediere Birou de Mediator - Luana Nistea Birou de Mediator - Luana Nistea Daca este posibil, va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. cheltuielile efectuate de un reclamant cu premedierea (ex onorariul perceput de ... (vezi toată discuția)