avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara minor neincasata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara minor neincasata

Buna seara.
As dori sa ma lamuriti intr-o problema. De 10 luni, tatal plateste pensia alimentara pentru minorull sau, mamei acestuia prin mandat postal., la adresa indicata de catre instanta in urma procesului de custodie minor. A apelat la aceasta modalitate de plata deoarece mama minorului nu mai recunoaste pensia primita cash din partea tatalui si nu doreste nici prin cont. De 10 luni, de cand plateste prin mandat postal, pensia nu a fost ridicata intrucat postasul nu a gasit-o la domiciliu si nici la posta nu s-a dus s-o ridice. Astfel, banii s-au reintors la tata in fiecare luna. In cazul unui proces intentat de catre mama pentru "neplata pensiei alimentarein ultimele 10 luni",cu toate ca tatal are dovezile efectuarii platilor lunare ptr pensie, instanta il poate obliga pe tata sa plateasca retroactiv??
De ce nu deschide un cont la o banca pe numele mamei si vireaza lunar in acel cont, si nu il intereseaza daca vrea sa ridice sau nu banii, o instiinteaza printr-o adresa de existenta contului.
Nu conteaza ca a avut tatal intentia sa plateasca si banii nu au ajuns, o sa plateasca retroactiv, problema este sa nu il dea in judecata ca nu a primit banii si atunci este foarte grav.
De ce proces vorbiti sau i-a facut plangere penala ?
Are dovada ca a facut plata si ca mama a refuzat banii.. va plati din urma, insa nu raspunde penal. Daca i-a facut cu rea credinta plangere, tatal e indreptatit sa depuna plangere pt denunt calomnios.
Este o situatie greu de imaginat..A fost proces de custodie minor. S-a stabilit custodia comuna, domiciliul la mama si pensie alimentara ptr. tata. De-a lungul timpului, tatal a platit pensia minorului in contul mamei, cash iar ulterior i-a facut minorului cont cu cardul de utilizare la mama. Dupa 3 ani de la proces, tatal s-a trezit cu contul poprit de catre mama minorului. Motiv: neplata pensie alimentara. Nu recunoaste incasarile in contul personal, cashul iar cardul de utilizare spune ca nu l-a folosit ea.
Astfel, dupa punerea popririi, tatal, pentru a fi in regula, s-a vazut nevoit sa plateasca pensia alimentara conform sentintei, prin mandat postal. Pentru ca in sentinta se mentioneaza faptul ca " tatal va plati pensia alim catre minorul... domiciliat in ..strada.. reprezentat legal de catre ...., mama minorului." Dar mama nu o ridica..si banii se intorc..Si aici a aparut nedumerirea mea..In cazul unui proces intentat de catre mama pentru "neplata pensiei alimentare in ultimele 10 luni",cu toate ca tatal are dovezile efectuarii platilor lunare ptr pensie, instanta il poate obliga pe tata sa plateasca retroactiv?
Ultima modificare: Duminică, 9 Martie 2014
gi-jane2, moderator
Da, va trebui sa plateasca acei bani, insa nu va rapunde penal pt infractiunea de abandon de familie (in eventualitatea in care mama va depune o astfel de plangere) deoarece nu exista reaua intentie din partea tatalui, acesta putand face dovada ca a expediat lunar pensia.

Sa plateasca in continuarea conf dispozitivului sentintei si sa pastreze dovezi.

Nu va putea fi dat in judecata pt neplata celor 10 luni, ci mama se va putea adresa unui executor pt recuperarea acestor bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere retroactiva neachitata Lizzza Lizzza Buna seara, In urma unui proces de custodie si stabilirea pensiei de intretinere pentru minorul in varsta de 2 ani si 5 luni rezultat dintr o relatie de ... (vezi toată discuția)
Plata prin cec pensie de intretinere pentru minor ContSters379576 ContSters379576 Un părinte nerezident dorește să-și achite pensia de întreținere pentru minor, dar nu o poate contacta în nici un fel pe mama acestuia. La telefonul ... (vezi toată discuția)
Abandon familiar Nadia77 Nadia77 Sunt divortata de fostul sot din data de 05 08 2010,avand un copil minor in varsta de 9 ani spre crestere si educare, iar acesta prin hotarare judecatoreasca ... (vezi toată discuția)