avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Art 85(5) legea 76/2002
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Art 85(5) legea 76/2002

Buna ziua, subiectul intrebarii mele il constituie conventia incheiata intre angajator si AJOFM cu privire la acordarea subventiei descrise in art 85(5) din legea somajului:
Sper ca am gasit cea mai recenta varianta a legii in care se specifica : "Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj"

Cu toate acestea conventia incheiata intre angajator si AJOFM a fost incheiata pe un an, iar doamna angajata mai are 1 an si 7 luni pana la pensionare.
As dori sa aflu daca trebuie reinnoita aceasta conventie pentru ca angajatorul sa poata beneficia in continuare de aceasta subventie, sau exista pe undeva o prevedere care reglementeaza ca subventia cuvenita angajatorului se acorda doar pe o perioada de 12 luni.
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:30, 8 Martie 2014
1. Ultima varianta a art.85(5) din Legea 76/2002 este:

(5) Angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj.

adica varianta postata si de dvs.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 59^1
...
(3) Nu beneficiazã de subvenţia prevãzutã la art. 85 alin. (5) din lege angajatorii care încadreazã în muncã şomeri care, la data angajãrii, îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensie anticipatã parţialã.
...

3. - Cred ca este o scapare a celor de la AJOFM.
- Mergeti la ei si cereti explicatii si solicitati modificarea conventiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj - facilitati pentru angajatorii persoanelor cu varsta >50 ani steaua59 steaua59 ce facilitati are un angajator daca angajeaza o persoana trecuta de 50 de ani: prima intrebare daca acea persoana este in somaj si a doua ... (vezi toată discuția)
Acordare subventie la firme pentru someri care au 5 ani pana la pensie. Kaiser1 Kaiser1 Sunt nascuta in decembrie 1959,varsta standard de pensionare a mea este la 61ani si 7 luni, in iulie 2020.Datorita faptului ca am avut grupa 2 de ... (vezi toată discuția)
Legea 76, pensie anticipata partiala miihaiiconstantin miihaiiconstantin Daca un viitor angajat este nascut in mai 1952 si are 33 ani vechime, angajatorul poate beneficia de Legea 76/2002 cu: un nr. de ... someri inregistrati in ... (vezi toată discuția)