avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil. Expert-contrabil. ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil. Expert-contrabil. Raspuns urgent

Buna ziua,
Va rog sa imi precizati daca sotia mea a lucrat ca si director-economic cu CIM pentru mai multe firme (norma partial, norma intreaga etc, a tinut contabilitatea pe baza acestor contracte), are mai mult de 1 an vechime in munca si avem deja dosar depus la AJPIS pentru indemnizatie crestere copil, ce posibilitati are sa poate tine in continuare contabilitatea pentru firmele pe care le are si sa ia si indemnizatie?
Este expert-contabil, autorizat CECCAR; exista posiblitatea sa deschida societate de contabilitate in asociere cu cineva? Nu vrea sa piarda acele firme doar din acest motiv.
Multumesc anticipat!
Va rog sa imi dai un raspuns complet si pertinent. In cazul in care se poate, pentru ca am auzit ca altii au facut deja asa ceva, care sunt solutiile cele mai viabile?
Cel mai recent răspuns: Bogdan-George , utilizator 17:17, 9 Martie 2014
1. Solutia viabila este sa renunte sa depuna actele pentru a beneficia de indemnizația pentru CCC si sa depuna actele pentru a primi stimulentul de insertie.

OUG nr.111/2010 prevede ca ,realizarea de venituri supuse impozitului pe venit pe durata CCC duce la suspendare platii indemnizației respective. Astfel:

Art.,16 (2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
....
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;.
....

2. Ordinul 1474/2011:
- Situatie
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

- Solutie
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
1. Sa stiti ca toate raspunsurile sunt pertinente pe aceste forum.

2. Pe perioada cat beneficiaza de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) nu poate sa obtina venituri profesionale (din prestarea unei activitati) impozabile decat daca se suspenda plata indemnizatiei.

3. Ce ati auzit dvs. nu se poate asa ca mai bine intrebati persoanele care practica asa ceva si sa va spuna si dvs se procedeaza fara sa incalce legea.
O completare la ce a spus colegul nostru : In acest Forum nu veti gasi niciodată solutii care sa eludeze legea.
Aici la fel este o situatie cu schepsis, firma unde a lucrat cu norma intreaga, de 8 ore a inchis punctul de lucru si prin urmare s-a desfiintat si postul; mai are alte CIM-uri cu norma partiala, 2 h, 1 h. Sa spunem ca va continua sa lucreze pentru acele firme cu norma partial, ia stimultent de insertie? Nu cred ca are relevanta contractul cu norma intreaga.
Evident nu se poate nici pune in discutie nici somajul, s-a desfiintat un post, ea are insa alte CIM-uri, orucm am da-o tot e dificila situatia.
Eu m-am gandit ca solutia viabila e sa se asocieze cu un expert-contabil, sa nu fie ea administrator, ci doar asociat, bineinteles, ca asociat stiu ca nu e nicio problema, la urma urmei dividendele, daca sunt, nu sunt venituri supuse impozitului pe venit.
Ultima modificare: Duminică, 9 Martie 2014
Bogdan-George, utilizator
Nu am intentionat sa aduc nicio jignire si nici nu caut solutii menite sa eludeze legea, vreau o solutie legala, sa nu piarda nici firmele pe care le tine.
Varianta cu stimulentul de insertie e ok, este insa aplicabila si la celelalte contracte, chiar daca sunt cu norma partiala? Ce demersuri poate face acum cand deja e dosarul de indemnzaiie depus la AJPIS.
Ultima modificare: Duminică, 9 Martie 2014
Bogdan-George, utilizator

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie croberta croberta Mama se intoarce la serviciu in timpul celor 126 zile de concediu sarcina si lehuzie. Nu solicita stimulent, dar tatal o poate face ? Unde poate verifica o ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil pana la 1 an Alexamdru Alexamdru Buna sunt George ,casatorit , mentionez ca ultimi 2 ani lucrez ca salariat la mediul privat. Sotia mea nu lucreaza si de curand am devenit parinti . As dori ... (vezi toată discuția)