avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate fi atacat un contract de vanzare-cumparare de un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate fi atacat un contract de vanzare-cumparare de un copil din prima casatorie?

Buna seara,
Am o mare dilema... daca fac un contract de vanzare cumparare intre sotul meu si fiul nostru cu interdictie de instrainare in favoare noastra ar mai putea fi atacat de catre fiul sotului din prima casatorie? Dupa decesul tatalui, fiul din prima casatorie ar avea dreptul la acest imobil?
Astept cu nerabdare raspunsul Dvs
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:22, 10 Martie 2014
Depinde ce contract faceti. Singurul contract care nu l-ar putea ataca fiul sotului dvs. este de vanzare cumparare cu pret real(dovedit prin transfer bancar),daca faceti cu clauza de intretinere, cu drept de uzufruct, este considerat "donatie deghizata" in noul cod civil si sigur se poate ataca.
va multumesc pentru raspuns. pot mentiona interdictia de instrainare in favoare sotului sau a mea in acest contract?

Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.


Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.

Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.


Actiunea in reductiune are caracter personal, este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen de curge de la data nasterii dreptului la actiune .( reprezentat de momentul decesului ).

Orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale.



Fiul dv. are bani sa va plateasca acest imobil? Care este cauza acestei vanzari, aveti nevoie de bani, fiul are nevoie de ceva, care e rostul?
De cele de mai sus depinde cat de vulnerabil e contractul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot sa fac? tatal a instrainat casa surorii vitrege rancztibor rancztibor tatal meu a instrainat casa nu stiu in ce forma v/c sau donatie sorei mele vitrega eu sint singulul fiu din prima casatoria din a doua casaterie a tatalui nu ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cristina cioploiu cristina cioploiu Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare casa cu bunica mea(casa bunicii), acest act poate fi contestat in istanta de catre fiicele sau ... (vezi toată discuția)
Cat este de valabil testamentul? margaretadonnola margaretadonnola mama a mostenit casa parinteasca si vrea sa faca testament sa-mi lase casa mie,(mai am un frate)vreau sa stiu cum poate sa faca sa-mi lase mie tot dar sa poata ... (vezi toată discuția)