avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rutiera pasager cu permis suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rutiera pasager cu permis suspendat

buna dimineata !
sunt in situatia unui fapt mai mult ca sigur deosebit
In data de 6 februarie mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 de zile de la expirarea dovezi de 15 zile pentru neacordare de prioritate la pietoni .
in data de 12 Martie tot in acelasi autoturism , am fost depistat la un control de rutina pe loc de pasager dreapta fara a purta centura de siguranta si amendat pe loc cand am si semnat PV intocmit pe baza doar a CI prezentate , talonul si asigurarea i-a fost date de catre sofer, care avea centura pusa)
SURPRIZA a fost cand am scanat PV pentru a-mi pastra o copie si a merge sa platesc in interval de 24-48 ore , am observat ce-i drept tarziu ca PV a fost completat gresit si anume incepea: " A condus auto ... fara a purta centura de siguranta + ca in dreptul mentiunii puncte penalizare am fost amendat si cu 2 puncte . imediat m-i s-a intunecat totul si am realizat in ce posturi pot fi pus de aici inainte, unele dintre cele mai de nedorit deoarece pot fi chiar penale, si toate de la faptul ca am semnat procesul verbal fara a-l citi cu cat de putina atentie,( l-am semnat politistului tinerel sa-si faca planul si l-am bagat direct in bord)
de aici nu am mai miscat nimic , doar ganduri care pur si simplu ma bantuie , sunt intr-o situatie chiar disperata
nu am platit inca nici amenda pentru ca daca aceasta influenteaza intr-un mod negativ va trebui sa o contest , cu toate ca as prefera sa o platesc si sa se termine totul bine, nu vreau sa merg prin instante daca poate sa nu fie nevoie. Precizez deasemenea ca acest eveniment s-a petrecut pe raza altei localitati in judetul invecinat celui in care m-i s-a suspendat permisul.
nu am cerut deloc sfatul persoanelor neavizate pentru a nu ma tulbura,
normal permisul trebuie sa-l ridic in prima zi lucratoare dupa data de 21 Martie adica luni in 24 , iar pana atunci nu am nici o stare si nu stiu care sunt modalitatile de comunicare si proceduri retroactive ce se pot aplica ,
O alta chestiune a carei vina imi apartine este si faptul ca adresa de pe permis difera de cea din buletin deoarece mi-am schimbat domiciliul ( fapt pt care inca nu am avertismente de sanctiune ) insa acum ca permisul este la ei , ma gandesc la tot felul , dupa ce i-l ridic oricum il schimb
Printre altele m-am gandit si sa merg la comisarul de circulatie in auditie insa nu stiu la ce alte surprize pot sa ma astept .

va rog pe aceasta cale sa-mi transmiteti ce pasi pot sa fac pentru a se termina cu final fericit toata aceasta poveste, si pe viitor sa ma marcheze doar cu o tinere de minte sa fiu foarte atent,

va multumesc, Vasi
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 15:16, 8 Aprilie 2014
Contestati urgent pv-ul. Cand vor inregistra pct penalizare, vor constata ca aveati permisul suspendat la acea data si va treziti cu dosar penal pt ca ati condus fara drept, sunt de parere sa le-o luati inainte, sa contestati acest aspect. Banuiesc ca aveti cum dovedi...
Amenzile pentru pasageri care nu poarta centura de siguranta trebuie aplicata conducatorului auto si nu pasagerului.

In conditiile in care se aplica sau ar trebui sa se aplice sanctiuni si pentru pasagerii din spate se pune intrebarea daca un copil aflat pe bancheta nu poarta centura de siguranta i se intocmeste acestuia procesul verbal sau conducatorului auto.

Parerea mea este ca amenda trebuie aplicata conducatorului auto si nu pasagerilor deoarece conducatorul auto are obligatia sa se asigure ca pasagerii sunt in siguranta.

Doar nu o sa-i aplice unui copil amenda pentru ca nu poarta centura sau nu se afla in scaun special prevazut in acest scop!

Contestati amenda si indicati drept martor pe conducatorul auto altfel ajungeti in situatia descrisa de @gi-jane2.
Depuneti o plangere contraventionala impotriva procesului verbal intocmit de agentul de politie. Alta cale de rezolvare a problemei nu exista. Motivati plangerea prin faptul ca consemneaza o situatie nereala. Solicitati audierea persoanei care conducea autoturismul care sa declara starea de fapt, adica dvs. va aflati pe scaunul din dreapta si nu purtati centura de siguranta. Solicitati anularea sanctiunii suspendarii dreptului de a conduce autovehicule, sanctiunea amenzii ramanand in vigoare.
Plangerea contraventionala se depune in termen de 15 zile la Judecatoria la care este arondata localitatea in care s-a intocmit procesul verbal. Dupa inregistrarea plangerii contraventionale solicitati un certificat de grefa cu care va prezentati la politie dupa data de 24 martie pentru a vi se restitui permisul de conducere pana la solutionarea plangerii.
ing. Ioan Ciobanu
Dle Ciobanu, permisul i-a fost suspendat ptr neacordare de prioritate la pietoni si nu are legatura cu sanctiunea primita ptr nepurtarea centurii de siguranta.

Amenda trebuie platita intreaga deoarece au trecut cele 2 zile lucratoare cand se putea achita jumatate din minim. Nu plata amenzii este urgenta ci modificarea erorii din procesul verbal care se poate face doar prin introducerea unei plangeri impotriva procesului verbal.

In plangere trebuie sa precizeze ca nu contesta aplicarea sanctiunii ptr nepurtatea centurii de siguranta ci calitatea de conducator auto in care i-a fost aplicata sanctiunea, calitate care nu corespunde realitatii, cea reala fiind de pasager. In acest scop trebuie sa indice drept martor conducatorul auto aflat la volanul masinii personale.

Pentru a evita drumurile dus-intors la si de la politie in cazul in care vor refuza sa ii restituie permisul de conducere, trebuie sa scoata un certificat de grefa prin care se suspenda aplicarea sanctiunilor si sa depuna la politie odata cu CG si o copie a plangerii. trebuie sa existe un functionat mai destupat la mine care sa inteleaga situatia si sa nu refuze restituirea permisului.

Eventual poate depune o sesizare cu nr de inreg.la comandant sau sa intre in audienta si sa explice situatia creata prin intocmirea eronata a procesului verbal de catre agentul constator.

Oricum, rectificarea procesului verbal nu o poate face decat instanta de judecata.

Nu trebuie uitata taxa de timbru judiciar de 20 de lei care trebuie depusa odata cu plangerea.
va multumesc de indrumari,
luni 24 martie merg sa ridic permisul daca este cu putinta si ma voi deplasa pe raza judetului invecinat pentru a contesta modul in care a fost aplicata amenda ,
va mai intreb ce documente sau date ale martorului trebuie sa prezint acolo

Alte discuții în legătură

Amenzi de circulatie centura de siguranta florintone florintone cine trebuie sanctionat pentru nepurtarea centurii de siguranta de pasager adult? (vezi toată discuția)
Amenda din razbunare daianap daianap Buna ziua, as dori sa primesc un sfat in legatura cu ce as putea face sa mi se faca dreptate in urmatorul caz: avand masina parcata pe partea stanga a ... (vezi toată discuția)
Centura de siguranta g3org3lll g3org3lll buna ziua,va rog, daca se poate, sa imi raspundeti si mie la o intrebare legata de o amenda pe care am primit-o acum 2 zile pentru nepurtarea centurii de ... (vezi toată discuția)