avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu crestere si ingrijire copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu crestere si ingrijire copil

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca perioada (2006-2008) reprezentand concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, reprezinte vechime in specialitate.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: asparagus2014 , utilizator 15:24, 19 Martie 2014
Vechime in munca, nu si in specialitate!
jaguarxkr a scris:

Vechime in munca, nu si in specialitate!


Cu tot respectul, atunci:Sunt importante derogarile de la regula potrivt careia “vechimea in specialitate constituie perioada de timp in care persoana a lucrat in activitati corespunzatoare functiei (meseriei) in care urmeaza sa fie incadrata sau promovata; de fapt este vechime in meserie (pentru muncitori) sau in functie (pentru celelalte categorii de personal).”1 De exemplu, in acest sens,art. 3 lit. l) din Hotararea Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici prevede: vechimea in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice reprezinta “experienta dobandita in temeiul unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale, prin raportare la domeniul general de absolvire a studiilor potrivit nivelurilor de organizare a invatamantului in Romania”.

Este fireasca si binevenita derogarea expresa a legiuitorului, chiar daca vine abia in acest an, intrucat vechimea in specialitate reprezinta o specie a vechimii in munca. ”Intr-adevar, pentru ca o perioada de timp sa fie considerata vechime in specialitate, ea trebuie sa fie in primul rand sa fie recunsocuta ca vechime in munca”2.

Astfel ca, pe buna dreptate, s-a interpretat3, inainte de precizarile exprese intervenite in anul 2012, ca perioada concediului pentru cresterea copilului constituie nu numai vechime in munca si in serviciu, ci si vechime in specialitate.

___
1 Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia a V-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2011, p. 414.
2 Ibidem.
3 Alexandru Ticlea (coordonator), Laura Georgescu, Ana Cioriciu Stefanescu, Barbu Vlad, Dreptul public al muncii, Editura Wolters Kluwer, Bucuresti, 2010, p. 360.

Sotia mea s-a lovit de aceasta problema cand a incercat sa dea examenul de admitere in magistratura fara a mai urma INM-ul. Astfel, desi avea apx. 6 ani in functia juridica, in concret, perioada CCC nu a fost luata in calcul ca vechime in specialitate.
De la 01.01.2012 , CCC este considerat vechime in specialitate.
Legile civile nu au efect retroactiv.
jaguarxkr a scris:

Sotia mea s-a lovit de aceasta problema cand a incercat sa dea examenul de admitere in magistratura fara a mai urma INM-ul. Astfel, desi avea apx. 6 ani in functia juridica, in concret, perioada CCC nu a fost luata in calcul ca vechime in specialitate.


Asta probabil ca se intampla inainte de aparitia OUG 111/2011, potrivit careia""(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea."
Modificat de art.IV pct.27 din OUG 124/2011Alte discuții în legătură

Vechime în specialitatea studiilor galgo galgo Dacă în acceaşi perioada au existat 2 contracte individuale de munca, respectiv una în perioada august 2013-iunie 2016 ( 2 ani şi 11 luni - funcţia de ... (vezi toată discuția)
Vechime in specialitatea studiilors Februarie18 Februarie18 Am lucrat ca agent de politie din 2011 pana in 2016, la serviciul financiar din cadrul unui inspectorat de politie. La sfarsitul anului 2016 am participat la ... (vezi toată discuția)
Vechime in specialitate nicucont nicucont Sunt absolvent al unei facultati cu profil economic dar indeplinesc o functie cu studii medii in cadrul unei primarii (referent contabil). Se considera vechime ... (vezi toată discuția)