avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Reduceri comerciale si financiare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Reduceri comerciale si financiare

Care sunt implicatiile reducerilor comerciale si financiare in situatiile financiare?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 20:30, 23 Martie 2014
Ordin 3055/2009:

(3) Reducerile comerciale acordate de furnizor şi înscrise pe factura de achiziţie ajustează în sensul reducerii costul de achiziţie al bunurilor.
(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturării, respectiv acordate ulterior facturării, indiferent de perioada la care se referă, se evidenţiază distinct în contabilitate [contul 609 «Reduceri comerciale primite», respectiv contul 709 «Reduceri comerciale acordate »] , pe seama conturilor de terţi. Acelaşi tratament contabil se aplică şi în cazul reducerilor comerciale legate de prestările de servicii. În cazul în care reducerile comerciale reprezintă evenimente ulterioare datei bilanţului, acestea se înregistrează la data bilanţului în contul 408 «Furnizori - facturi nesosite», respectiv contul 418 «Clienţi - facturi de întocmit» şi se reflectă în situaţiile financiare ale exerciţiului pentru care se face raportarea dacă sumele respective se cunosc la data bilanţului.
(5) Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate şi se practică asupra preţului de vânzare;
b) remizele - se primesc în cazul vânzărilor superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferenţial; şi
c) risturnele - sunt reduceri de preţ calculate asupra ansamblului tranzacţiilor efectuate cu acelaşi terţ, în decursul unei perioade determinate.
(6) Reducerile financiare sunt sub formă de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor înainte de termenul normal de exigibilitate.
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezintă venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se referă (contul 767 \"Venituri din sconturi obţinute\"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezintă cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se referă (contul 667 \"Cheltuieli privind sconturile acordate\").


Deci depinde daca reducerile comerciale sunt acordate ulterior facturarii.

In Situaţii financiare anuale, cod S1003, in CPP aveti:

Reduceri comerciale acordate (ct. 709) rd 04

Reduceri comerciale primite (ct. 609) rd 17

Alte venituri financiare (ct.762+764+765+767+768) rd 44

Alte cheltuieli financiare (ct.663+664+665+667+668) rd 51
Ultima modificare: Duminică, 23 Martie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari conturi ?! DOAR_NOI DOAR_NOI Am aflat zilele acestea de unele modificari referitoare la conturile 667 respectiv 767 cheltuieli - venituri din sconturi . Aceste conturi s-ar fi schimbat in ... (vezi toată discuția)
Baza calcul impozit venit microintreprindere andreea_florentina andreea_florentina Buna ziua , Va rog sa imi spuneti daca discounturile acordate clientilor in momentul vanzarii produselor ( inregistrate in cont 667) se scad din baza ... (vezi toată discuția)
Reduceri comerciala sanducatanas sanducatanas Sunt SRL si primesc marfa de la diferiti furnizori.La sfarsitul lunii primesc facturi de reducei comerciale.Com.in ce cont le inregistrez? Multumesc. (vezi toată discuția)