avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Solutie Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Solutie Succesiune

Buna ziua, spuneti-mi va rog ce solutie/solutii as avea in urmatorul caz:
-ar fi vorba de o masa succesorala de un teren 10 ha si un imobil (casa+teren)
-proprietarii sunt decedati de 12 ani, iar singurii mostenitori ar fi A si B( B fiind nepot, fiu al fratelui lui A, decedat si acesta)
-s-a incercat deschiderea succesiunii atunci (acum 12 ani), dar nepotul nu s-a mai prezentat la aceasta, de atunci nu se mai stie absolut nimic despre acesta, fiind cel mai probabil plecat din tara.

Ce s-ar putea face ca A sa intre in posesia masei succesorale de mai sus ca unic proprietar? Mai precizez faptul ca acesta a platit toate taxele si impozitele pentru teren si imobil, l-a lucrat etc. de atunci.
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2014
Hamann, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 15:15, 24 Martie 2014
va duceti la un notar si vedeti ce va spune, trebuie citat la ultimul domiciliu cunoscut, trebuie publicat in ziar sase prezinte la succesiune, dar mergeti la un notar si clarificati cazul.
Cu toate documentele ce atesta proprietatile defunctului, sa va adresati unui avocat pentru a va indruma pasii spre dobandirea masei succesorale.
Conform articolului 1.103 din Noul Cod civil, dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an, în principiu, de la data decesului. Timp de un an, moştenitorii pot declara că acceptă sau renunţă la moştenire.
Deci termenul de un an este pentru acceptarea moştenirii, nu pentru dezbaterea succesiunii.
In cazul prezentat trebuie sa dezbateti succesiunea.
Dezbaterea succesiunii este imprescriptibilă, deci poate fi făcută oricând, indiferent cât timp a trecut de la data decesului defunctului.
În cazul în care moştenitorii se înţeleg, dezbaterea succesiunii se face la notariat, iar costurile presupun o serie de taxe, care se calculează în funcţie de valoarea bunurilor, precum şi onorariul notarului public, care diferă în funcţie de fiecare birou notarial.
Deşi poate fi făcută şi mai târziu, e mai avantajos ca dezbaterea succesiunii să aibă loc în termen de 2 ani de la data decesului defunctului, întrucât în acest caz nu se mai percepe la notariat un impozit de 1% din valoarea bunurilor ce compun masa succesorală.
Dacă au trecut mai mult de 2 ani, succesiunea poate fi dezbătută oricând, însă costurile vor fi mai mari.
Dezbaterea la instanţa judecătorească
Dacă nu se ajunge la un acord de bunăvoie, dezbaterea succesiunii trebuie făcută la instanţa judecătorească de la locul ultimului domiciliu al defunctului, cu citarea moştenitorilor. Costurile în acest caz presupun taxa de timbru, care e de 50 lei pentru stabilirea calităţii fiecărui moştenitor, şi 3% din valoarea bunurilor masei succesorale.
În plus, dacă e necesară o expertiză de specialitate care să evalueze şi să decidă modalitatea de împărţire a bunurilor, reclamantul va suporta şi aceste costuri, precum şi, eventual, onorariul avocatului. Toate cheltuielile de judecată se vor împărţi în final, însă, între toţi moştenitorii, în funcţie de cotele fiecăruia.

Va multumesc pentru raspunsuri.
Pe cale notariala, nu prea cred sa se rezolve. Pe calea instantei, cred ca ar fi mai bine, avand in vedere mai ales faptul ca despre nepot nu se mai stie ABSOLUT nimic in ultimii 10 ani, nu se cunoaste domiciliu nimic, atunci presupun ca instanta va putea emite niste adrese la evidenta populatiei, va fi citat acesta, public, ziar si "cautat" ca sa zic asa...dar, totusi daca acesta nu se prezinta, masa succesorala poate fi atribuita in intregime lui A?
-sau ca sa fie atribuita in intregime acesta trebuie sa-i plateasca o sulta lui B, dupa ce se evalueaza terenul?
-dar CUI, unde si cum sa o plateasca? daca acesta nu este de gasit in nici un fel intr-un final?
- "A" va putea atunci ulterior dupa pronuntarea sentintei sa-si intabuleze dreptul de proprietate 1/1 chiar daca va avea acea sulta de platit? si nu a platit-o? daca nepotul B nu vine sa si-o revendice.
Situatia e complicata si nu se pot da solutii concrete dupa doua trei relatari. Trebuie urmata procedura instantei pas cu pas.
buna ziua.
in primul rand tb sa mergeti la un noatr. acesta il va cita pe B prin mica publicitate. daca nu se va prezenta la termenul stabilit de notar, acesta va va indruma catre instanta de judecata.
avand in vedere ca s-a incercat in urma cu 12 ani dezbatrea succesiunii, B nu poate fi decazut din dreptul succesoral.
succesiunea se va dezbate si in lipsa acestuia , daca procedura de citare a sa va fi indeplinita .
cel mai probabil A va primi in natura bunurile ce formeaza masa succesorala, urmand sa plateasca sulta lui B .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune vlad george vlad george buna ziua-am fost 7 frati din care am mai ramas 5 in viata,pentru dezbaterea succesiunii urmeaza sa ne prezentam la notariatul din judetul respectiv in termen ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza in dezbaterea unei mosteniri i_a_maria25 i_a_maria25 am ramas vaduva acum un an si jumatate si am trei copii,si as vrea sa dezbat mostenirea(un ap. cu trei camere)cum si ce trebuie sa fac,si ce parte mi se cuvine ... (vezi toată discuția)
Succesiune costuri angajat001 angajat001 buna ziua, este adevarat faptul ca daca se face succesiunea in termen de pana la doi ani de la deces, nu se mai percep anumite taxe/impozite? (vezi toată discuția)