avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata contributie la sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata contributie la sanatate

buna ziua,

Ce pasi trebuie sa faca cineva care nu a mai platit asigurarea medicala de doi ani, nefiind angajat?
1. Unde si ce acte trebuie sa depuna?
2. Unde plateste singur asigurarea?
3. Cum obtine adeverinta de asigurat pentru medic?

Mmultumesc.
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: marfan , utilizator 20:38, 31 Martie 2014
Buna ziua!
Va sfatuiesc sa mergeti la Casa de Asigurari de Sanatate din localitatea dvs. si o sa obtineti toate informatiile necesare. (este mai sigur asa).
Nu este exact raspunsul pe care mi-l doream, de asta intreb online, ca sa nu trebuiasca sa merg pana acolo. De asta dam telefon inainte de a face un drum. Daca exista cineva care stie cum stau lucrurile, il rog sa posteze, multumesc.
In opinia mea nu puteti incheia retroactiv in conditiile expuse de dvs.
CONTRACTUL DE ASIGURAT

Contractul de asigurat se incheie cu casa de asigurari de sanatate al carei asigurat doresti sa fii, direct sau prin angajator (pentru persoanele salariate). Legea privind reforma in sanatate iti garanteaza dreptul la libera alegere a casei de asigurari de sanatate.
Contract tip 2 (C2) pentru persoane fizice care nu au calitatea de salariat si isi platesc personal contributia. Se incheie de catre acestea direct cu CASMB.(sau dupa caz)

Aceste contracte sunt valabile de la data semnarii si pana la data pierderii dreptului de domiciliu sau de sedere in Romania.
Pentru incheierea contractului de asigurat al CASMB, in calitate de persoana fizica nesalariata, este necesar sa depui o cerere (formular tipizat) sau contractul de asigurat descarcat de pe site - ul CASMB insotita de o copie a actului de identitate.

Semnarea contractului de asigurat de catre solicitant atrage dupa sine asumarea obligatiilor de plata a contributiei de sanatate, conform prevederilor legale.

DOCUMENTE NECESARE PENTRU PLATA CONTRIBUTIEI DE SANATATE
PENTRU
CETATENII ROMANI CU DOMICILIUL IN ROMANIA

Asiguratii care nu au obtinut venituri impozabile si solicita pentru prima data in ultimii 5 ani calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate:

Inregistrarea obligatiei si plata se face direct la Administratia Financiara de sector/judet

Ultima actualizare: 12.03.2014
www.casmb.ro
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Multumesc,
dar cazul de fata nu e ca solicita pentru prima data in ultimii 5 ani ci pentru prima data in ultimii 2 ani, in rest fiind salariat. Asta e speta pe care n-o gasesc pe niciun site, nici pe casmb.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari sociale de sanatate puni puni buna ziua. as dori sa stiu pentru o persoana care nu este asigurata cum pot achita contributiile de asigurari de sanatate. trebuie incheiat un contract cu ... (vezi toată discuția)
Profesie liberala birta birta daca esti angajat la un sc si esti inregistrat si ca persoana fizica este obligatorie plata contributiei pentru pensii sau numai pentru sanatate ? multumesc. (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate IonNelu IonNelu Buna ziua. M-am intors de curand in tara pentru o perioada limitata de timp.Cum trebuie sa procedez pentru a beneficia de servicii medicale prin asigurare. Si ... (vezi toată discuția)