Buna ziua, m-ar interesa sa stiu ce taxe/impozite etc ar trebui sa plateasca asociatia/persoanele in cauza, in cazul in care AG a decis ca pentru activitatea prestata presedintele si cenzorul sa nu fie remunerati, ci doar sa le suporte ceilalti proprietari cota de intretinere lunara.
Aceeasi intrebare si pt cazul in care AG a decis ca celor 2 sa li se acorde abonamente telefonice si de transport in comun. Multumesc
Chiar daca AG a hotarat ca presedintele si cenzorul sa nu primeasca indemnizatie dar activitatea acestora lunar sa fie recompensata prin acoperirea cotelor individuale de intretinere de catre restul proprietarilor ,asociatia s-a complicat ,deoarece,in contabilitatea asociatiei,se pune problema cum se vor storna sumele aferente intretineri lunare ale celor 2
Deoarece asociatia nu poate elibera chitante pentru percepere intretinere firesc se pune intrebarea cum se va proba plata la zi a intretinerii a celor 2
Intrebarea pe care v-o pun este daca proprietarilor li s-a spus in AG ca pe langa aceste cote de intretinere ale celor doi plus abonamentele mai trebuie sa plateasca si contributiile si impozitul la bugetele de stat si contributii sociale care aproape ca dubleaza acele cote???
Stiu proprietarii asta? Pentru ca altfel, daca v-ati limita numai la cotele de intretinere si nu platiti contributii si impozite ati face evaziune fiscala in toata regula.
Astept raspunsul dv.
Doamna Elga, chiar asta era si intrebarea mea. Ce taxe, impozite etc trebuie platite la stat pt acele stimulente. Din ce spuneti dvs. mai sus, rezulta ca ele sunt asimilate veniturilor realizate din salarii, ori cel putin in cazul abonamentului telefonic si/sau de transport in comun, nu cred ca e cazul. AG-ul va avea loc chiar azi si de aceea e interesant de aflat cum e strict legal, dar si care e practica altor asociatii. Va multumesc.
Pai ceea ce ati hotarat in AG este ceva amatoristic, nu se accepta si nu are nicio referinta in legislatie. Ce fel de cenzor este acela care nu cunoaste legislatia?
Legal ar fi sa li se stabileasca cate o indemnizatie fixa lunara, redactat stat de salarii si indemnizatii, calculate contributiile, impozitul, declaratii catre ANAF prin D.112.
Daca stabiliti ca proprietarii sa le plateasca cota de intretinere, ati face acelasi stat de salarii si indemnizatii la care ar trebui sa calculati impozitul si contributiile catre stat.
Dar dv. spuneti ca proprietarii au acceptat sa le plateasca cota de intretinere, adica "venitul net", dar restul contributiilor si impozitul? Despre asta proprietarii nu s-au exprimat. Vor ei sa plateasca si acest plus de bani?
Apoi, aceste venituri ar trebui consemnate in suma fixa in niste contracte de mandat, or in situatia de fata nu prea puteti sa le faceti acest contract de mandat.
E ceva de te apuca durerea de cap...! :stunned:
Parerea mea este sa renuntati la asa o abordare.
Faceti o analiza a cotelor de intretinere anuale ale celor doi, faceti o medie lunara si stabiliti venitul net, calculati si contributiile si impozitul la fiecare din aceasta indemnizatie neta si prin incercari succesive sa ajungeti ca media cotei de intretinere pentru fiecare sa fie apropiata ca suma de cheltuiala salariala pentru fiecare in parte (net + impozit + contributii angajat + contributii angajator).
Stabiliti indemnizatia bruta, o consemnati in contractul de mandat si luminati problema, altfel nu va vad bine. Ati fi foarte vulnerabili in caz de reclamatia cuiva. Nici nu stiti de unde sare iepurele!