Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fiscalitate stimulente Presedinte/Cenzor

Buna ziua, m-ar interesa sa stiu ce taxe/impozite etc ar trebui sa plateasca asociatia/persoanele in cauza, in cazul in care AG a decis ca pentru activitatea prestata presedintele si cenzorul sa nu fie remunerati, ci doar sa le suporte ceilalti proprietari cota de intretinere lunara.
Aceeasi intrebare si pt cazul in care AG a decis ca celor 2 sa li se acorde abonamente telefonice si de transport in comun. Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:32, 3 Aprilie 2014
Doamna Elga, cum va spuneam, AG-ul a avut loc ieri, iar eu fiind chiar cenzorul amator, am vrut sa-mi fac bine temele si in acest sens, am apelat la expertii de pe avocatnet, dar m-am interesat si pe internet de unde am citit Codul Fiscal valabil in 2014 si iata ce am gasit la art.55 alin 4) de la Capit. III Venituri din salarii: abonamentele de telefon si c/v transportului reprezinta cheltuieli care daca sunt efectuate in interesul serviciului NU sunt asimilate veniturilor din salarii si, ca atare, NU se impoziteaza. In schimb, repartizarea cotelor de intretinere aferente pres/cenzor in cotele de intretinere ale celorlati proprietari inseamna obtinerea de venituri asimilate salariilor de catre cei 2 in cauza si deci, impozitare similara salariilor.
Cele de mai sus au fost explicate si proprietarilor si s-a hotarat sa se mearga ca si pana acum, adica cu acordare de indemnizatii impozitate corespunzator ca la noi la Romania smecherilor, adica dublu, tocmai pentru a preintampina sariturile neprevazute ale iepurilor.
Oricum va multumesc pentru interventiile prompte, dar ar fi fost interesant daca ar fi fost si alte persoane care sa ne impartaseasca din experienta lor. Din cate imi aduc aminte, tot aici pe site am citit ca unele asociatii practica de exemplu compensarea diferitelor persoane care presteaza munca in asociatie prin reducerea consumului de apa, caldura etc, care sunt repartizate la ceilalti proprietari.
inca o data multumiri,
iapost
Se practica compensarea, dar nu este legala.

Legal, veniturile celor care lucreaza pentru asociatie, fie ca sunt angajati, fie ca sunt alesi cu mandat, se intocmeste contract de mandat cu suma indemnizatiei, se consemneaza in stat de salarii si indemnizatii, se inregistreaza in Revisal in cazul CIM, se declara la ANAF si se platesc contributii si impozite.

Daca in asociatie va limitati doar la compensarea cotelor de intretinere, atunci nu mai calculati alte contributii si impozite, nu le declarati si faceti evaziune fiscala.

In AG trebuia sa fie cineva care sa impiedice propunerea sau votarea...sau lamurirea oamenilor ce voteaza, astfel incat sa fie lamurita chestiunea indemnizarii.

Asteptati si alte pareri. Eu nu zic ca detin adevarul. E doar opinia mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt angajatii asociatiei de propietari? maria_carmen maria_carmen In comitetul de conducere a unei asociatii de propietari (presedinte, vicepresedinte, cenzori, membri) cine este platit si cum se calculeaza salariul ... (vezi toată discuția)
Deducere personala din indemnizatia de presedinte al asociatiei de proprietari prettydaniola prettydaniola Buna ziua, de aproape 3 ani sunt presedintele unei asociatii de proprietari, incasand o indemnizatie lunara neta de 200 lei, in baza unui contract de ... (vezi toată discuția)
Cum platim presedintele asociatiei de bloc ? ContSters122901 ContSters122901 Am avut azi, adunare generala a asociatiei de proprietari din bloc. (28 apartamente). Au fost discutii contradictorii cu privire la marirea salariului ... (vezi toată discuția)