avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul de acces la proprietate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul de acces la proprietate

La noi la bloc ne-an pricopsit c-o sefa de asociatie de proprietari care e avocata si ameninta in stanga si-n dreapta pe toti ca daca nu acceptam "hotararile asociatiei" , ne da in judecata.

Mie mi s-a parut ca instalarea unui interfon este inutila si, de asemenea, mi s-a parut costul instalarii unui asemenea aparat ca fiind marisor. Din aceste motive am refuzat aceasta idee si tot ce e legat de ea.

Acum sefa asociatitiei de prorpietari mi-a spus ca de maine nu voi mai putea intra in bloc fara cartela de acces sau cheie si ca nu-mi da o cheie sa-mi fac si eu copie daca nu achit 50 RON , costul "instalatiei comune" si m-a amenintat ca ma da in judecata si-o sa ma puna sa platesc de 20 de ori cei 50 RON .

Intrebarea mea este urmatoare : au voie o parte din locatari sa blocheze accesul celorlalti locatari ?

Tot ce cer este o cheie la care sa-mi fac copie si pe care i-o voi inapoia .

Este instalarea unui interfon o modernizare a cladirii si sunt obligat sa platesc ?

In acelasi fel, daca cei 12 din conducerea asociatiei hotarasc sa se monteze aparate de aer conditionat la fiecare etaj al blocului, noi restul de 51 de proprietari, trebuie sa platim in numele "modernizarii" ?

Au voie sa-mi blocheze accesul la proprietate fara sa-mi dea o cheie?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:38, 8 Mai 2012
Ce inseamna "sefa de asociatie"? Este presedinte sau administrator?
Daca hotararea de instalare a interfonului s-a luat in adunarea generala atunci e legal sa se faca lucrarea.
Daca dv nu vreti interfon in casa exista posibilitatea ca sa nu platiti costurile aferente instalarii interfonului in apartamentul dv, dar costurile instalatiei comune trebiue sa-l platiti si atunci trebuie sa vi se dea o cheie (poate o cartela) pentru a pute si dv sa deschideti usa. Vreti sau nu vreti , instalarea acelui interfon va asigura si securitatea apartamentului dv chiar daca nu aveti interfon in casa.
E vorba de presedinta asociatiei de proprietari.

In ce lege este stipulat faptul ca eu trebuie sa platesc toate cheltuielile pe care are chef asociatia sa le faca? Spuneti-mi exact care este legea.
Daca s-ar decide achizitionarea a 65 de camere de luat vederi si echipamentele necesare pt supravegherea fiecarei usi, eu voi fi obligat sa platesc? Care este legea exact? Dati-mi numarul legii.

Are dreptul sa-mi blocheze accesul la proprietate? Conform carei legi?
East17 a scris:

In ce lege este stipulat faptul ca eu trebuie sa platesc toate cheltuielile pe care are chef asociatia sa le faca? Spuneti-mi exact care este legea.
Daca s-ar decide achizitionarea a 65 de camere de luat vederi si echipamentele necesare pt supravegherea fiecarei usi, eu voi fi obligat sa platesc? Care este legea exact? Dati-mi numarul legii.

Sa nu fiti suparat pe raspunsurile de aici. Ceea ce va spun puteti sa verificati consultand legea 230/2007 si normele de aplicare a legii.
Dv ati intrebat de interfoane ceea ce este un lucru obisnuit la multe asociatii (este o instalatie comuna ca si liftul sau instalatia de apa si electricitate) si prevazut chiar in lege. Acolo se spune despre interfon si nu de camere de luat vederi .
Iata un mic citat din norme : Art. 32. -
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.

Sau despre interfon chiar in mod explicit:
Art. 44. -
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.

Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2009
Adriantot, moderator
adriantot a scris:

Sa nu fiti suparat pe raspunsurile de aici. Ceea ce va spun puteti sa verificati consultand legea 230/2007 si normele de aplicare a legii.


Nu ma supar :) Eu am vrut sa fiu exact pe subiect pentru ca sa pot sa-mi caut si eu legea si s-o download-ez .

Ei daca scrie expres despre interfon, voi plati ... M-a deranjat atitudinea badaraneasca a persoanei respective.

Totusi, daca eu platesc saptamana viitoare sau pur si simplu depasesc termenul limita cu x zile ... si voi plati si penalizari daca acestea sunt stipulate in vre-un contract, in aceasta perioada au ei voie sa-nchida usa cu interfon si cheie si sa refuze sa-mi dea o cheie cu care sa pot ajunge acasa, in apartamentul meu ?

Cam asta e problema care m-a si scos din sarite azi dimineata, ca mi-a trantit-o ca de maine "ramaneti afara domnu' " . Pai cum? Eu le-as fi dat banii saptamana viitoare oricum, dar se poate sa-mi blocheze ei accesul la apartamentul care este proprietatea mea, urmatoarele x zile ?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2009
East17, utilizator
Daca va blocheaza accesul (adica nu va da contra cost o cartela sau o cheie, pana achitati costul instalarii principalului) o sunati pe ea in apartament si o rugati sa va deschida...:)

Alte discuții în legătură

Pot fi obligat sa montez interfon in apartament? g.neacsa g.neacsa asociatia de locatari a incheiat un contract cu nu stiu ce firma si acum vine si-mi spune ca trebuie sa-l montez si sa-l platesc. deoarece nu am fost anuntat ... (vezi toată discuția)
Vecini dificili!!! chega chega vrem sa punem interfon pe scara, iar o vecina care are apartamentul dat in chirie nu vrea sub nici o forma sa puna, adica sa dea bani. ea nefiind deranjata de ... (vezi toată discuția)
Interfon obligatoriu? dborsanu dborsanu Buna seara, \"seful de scara\" a luat decizia de a instala interfon, a facut un tabel de mina, cu semnaturi din usa in usa; vecinii de la alta scara si-au ... (vezi toată discuția)