avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare locuinta facultativa
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare locuinta facultativa

Buna ziua,

Locuinta este ipotecata in favoarea bancii si trebuie sa platesc anual o asigurare facultativa, in favoarea bancii, in functie de valoarea estimata, pana la lichidarea imprumutului.
Pana acum plateam o singura asigurare, stiind ca incercarea asiguratorilor de a impune si plata asigurarii obligatorii de 20 de euro, pe langa cea facultativa, a fost respinsa.
Azi, cand am fost sa platesc, supriza - imi zice doamna respectiva ca de anul trecut s-a aprobat de fapt cererea asiguratorilor si ca pe langa asigurarea facultativa trebuie platita si cea obligatorie, astfel:
- pentru 20.000 de euro se platesc 20 euro
- pentru diferenta peste 20.000 se plateste facultativa.
Numai ca, aici e smecheria - anul trecut am avut la o valoare de 30.000 de euro o prima de 48 de euro. Acum, imi spune de la scoietatea de asigurari ca trebuie sa platesc 20 de euro pentru obligatorie si 42 de euro pentru diferenta de 10.000. Nu-i asa ca e tare?
Intreb pe specialisti - asa trebuie sa fie, cum cere mai sus societatea de care vorbesc? Nu e o incercare sa-si mai traga niste bani?X-(
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 14:26, 9 Aprilie 2014
Asa este, anul trecut au avut loc modificari legislative prin care suntem cu totii obligati sa incheiem si asigurarea PAD, chiar daca detinem o polita facultativa.
Am inteles, multumesc. Totusi, nu e mare diferenta de la 30.000 euro = 48 de euro si 10.000 de euro = 42 de euro?
Sunt situatii diferite.Polita facultativa asigura inclusiv la dezastre diferenta in plus fata de PAD (10.000 E ) si la toate celelalte riscuri pentru orice valoare pana la 30.000 E.Prima perceputa pentru polita facultativa, trebuie sa cuprinda o fransiza de 20.000E pentru dezastre si scaderea celor 20 E cat este prima pentru PAD.Verificati daca nu s-a gresit cumva.Eu presupun ca ambele va costa 42 E.
Indiferent de tipul asigurarii, sa presupunem ca ambele asigura anumite riscuri( de exemplu, cutremurul), nimeni nu va oferi proprietarului , in caz de producere a riscului asigurat, o suma care sa depaseasca valoarea reala a acelui imobil. Si atunci, are dreptate omul: de ce sa platesc pe acelasi bun si o asigurare obligatorie si o alta facultativa, doar asa, de dragul lelii.....
Cititi cu atentie ambele oferte si vedeti exact pe ce urmeaza sa dati banii, atat cat puteti face in discutiile cu banca. Din pacate, cat timp aveti de achitat creditul acolo, banca va impune anumite conditii pe care, de cele mai multe ori, nu prea le puteti negocia.
Este o mica neintelegere tehnica la mijloc:
Ambele asigurari acopera dezastrele (cutremur, inundatii ape meteorice, alunecari de teren), insa despagubirea se face astfel:
-pana la suma asigurata de 20000E, numai pe polita PAD (facultativa are fransiza de 20000 E)
-peste suma de 20000E (adica pentru cei 30000-20000=10000E ) - numai pe polita facultativa.
(adica in caz de dauna maxima, 20000E PAD + 10000E facultativa)
-pentru alte riscuri(incendiu, caderi de corpuri, vijelie, greutatea zapezii, trasnet, etc) despagubirea se plateste pentru orice suma (de la 0-> 30000E) numai pe polita facultativa.
Dupa cum se poate observa, politele nu se suprapun privind acoperirea, ci se "completeaza" ;)
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2014
nucu$, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dubla asigurare locuinta AdrianGal AdrianGal Buna ziua Am o polita de asigurare facultativa a locuintei, aferenta unui credit ipotecar, cesionata in favoarea bancii. Banca ma obliga sa cesionez in ... (vezi toată discuția)
Asigurare locuinta vmdm vmdm Ce se intampla daca deja am asigurata locuinta? Mai trebuie sa platesc si asigurarea obligatorie?In acest caz,daca s-ar intampla ceva,as fi despagubit din doua ... (vezi toată discuția)
Asigurare casa alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Daca intocmesc o polita de asigurare medie cu cesiune in favoarea bancii, pt un imobil ipotecat, mai este necesara asigurarea obligatorie pe ... (vezi toată discuția)