avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... In apartamentul vecin se exerseaza la pian
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

In apartamentul vecin se exerseaza la pian

Buna ziua,

As dori sa va intreb ce se poate face din punct de vedere legal in urmatoarea situatie: locuiesc intr-un bloc cu mai multe apartamente; vecinii de jos au un copil care exerseaza frecvent la pian (zilnic) si multe ore pe zi, uneori si la ora 10 seara, sau in weekend la ora 9 dimineata. Este un zgomot foarte deranjant si se aude foarte tare (aproape cum as fi intr-o sala de concert). Am avut rabdare pana la un moment dat cand repertoriul s-a imbogatit cu melodii grele si timpul de exersare a crescut. E exasperant. Am stat de vorba cu vecinii respectivi, reactia n-a fost foarte buna, in sensul ca oarecum au fost ofensati ca ma deranjeaza si, desi am sustinut ca scopul unei locuinte nu e pentru a transforma-o intr-o sala de repetii, practic mi-au impus usor agresiv ca trebuie sa invat sa-mi placa muzica respectiva ("pentru nu sunt manele, nu e muzica urata" etc). Sincer, mie mi se pare de neacceptat sa-mi schimb viata in functie de preferintele lor (sa ascult muzica care le place lor, la ce ora vor ei, sa ma odihnesc sau sa dorm atunci cand imi dau ei voie prin liniste). Intr-un final mi-au promis candva in viitor o antifonare a camerei respective, nu stiu insa in ce masura va rezolva problema. (si pana atunci la fel mi-au impus sa am rabdare, tot eu, drepturile mele n-au importanta, se pare). Intrebarea mea e ce pot sa fac legal??? (de rezistat nu mai rezist mult psihic, is intr-o continua stare de nervi atunci cand merge pianul ala).

Va rog un raspuns!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 10:06, 24 Aprilie 2014
Buna ziua. Din pacate asta e viata la bloc...Imi inchipui ca nu sunteti singura care este deranjata de exersarea indelungata la pian. Vorbiti si cu ceilalti vecini din apropiere, poate daca respectivii stapani ai pianului constata ca e vorba de mai multi locatari deranjati, pun mai rapid in aplicare promisiunea referitoare la antifonarea camerei.
si totusi...citeam undeva ca exista o limita legala a decibelilor maximi admisi..., este vorba de o locuinta, scopul este altul, nu de sala de repetiii, concert, punct de lucru etc.....nu-mi vine sa cred ca, avand in vedere ca respect reciproc nu exista, e o chestie care nu e reglementata legal
Asa este. Locuinta este locuinta, ce mai incoace-incolo!
Asemenea necazuri a avut multa lume. Unii mai scriu pe forum, altii se descutrca cum pot. Si-un drac de vioara se aude de mama focului, mai ales atunci cand este linste deplina in bloc. Ce sa mai vorbesc de alte instrumente, gen trompet', tobe, (de fapt cam toate sunt generatoare, sa nu-i zicem zgomot, dar este ceva ce ne supara urechile, chit ca o fi muzica clasica sau ce-o mai fi ea. Si da, sunt de acord cu demersul dvs.

Acum sunt metode moderne, sunt instrumente electronice de inalta performanta la care interpretul poate folosi castile. Acesta isi face temele acolo, repeta cat vrea el si nu se aude nimic "afara". Apoi, aceste lectii se pot face la scoala, la cluburi de copii - unde ce-i drept se deranjeaza intre ei - la cercurile respective. Am activat la un club al copiilor la sectia de radio. Alaturi aveam un cerc de muzica unde copiii exersau la diferite instrumente. Cel mai tare ne deranja cand cineva exersa la trobon. Vorba dvs. merge cat merge, dar la un moment dat iti vine sa te urci pe pereti. Am incercat o abordare prietenoasa - nu s-a putut. Bine, atunci am pus si noi niste copii sa "cante " la burlane. Practic bateau cu niste vergele in burlanele de colectare a apei pluviale. Era un zgomot de numa'-numa'. Pana la urma ne-am adaptat programele oarecum la ore diferite...

La bloc nu se poate, mai ales acum cand toti perertii sunt gauriti din toate directiile. "Scapi" un vant si ai si fost auzit de vecini. Ti-e si rusine sa ii intalnesti, cu toate ca erai in casa ta, de-aia ti-ai permis.
Am convingerea ca numai cu un instrument electronic puteti rezolva problema. Faza cu antifonarea merge, dat stratul izolator tre' sa fie foarte gros si inca nu sunt convins ca va avea eficienta scontata. Si inca ceva: daca sunteti deranjati numai dvs., este nashpa...
Succes!
da, asa se pare ca e naspa...desi si vecinii de jos sunt deranjati, dar fiind oameni cu bun simt, le e "jena" sa le spuna, mai bine suporta...eu nu am mai putut.

si eu le-am propus un instrument electronic cu casti, raspunsul a fost ca cel electronic nu e pentru profesionisti, nu invata notele la fel pe el (nu ma pricep, dar nu cred ca-i asa) si ca ar fi ceva varianta electronica care s-ar preta si in cazul lor, doar ca este foarte scumpa, zic ei, vreo 8000 de euro si nu si-o permit. (asta nu e treaba mea, in paranteza fie spus).

mi se pare normal si de bun simt sa faci tot ce vrei in apartamentul tau, atata timp cat nu-i deranjezi pe ceilalti locatari. (fara sa fie nevoie de legi si reguli, doar legea bunului simt, si a respectului fata de cei din jur, tine de educatie, de caracter, ceea ce la romani mai greu)
Cui pe cui se scaote, spune un proverb.
Sau "ce tie nu-ti place, altuia nu face"!
Nu stiu daca ati inteles ceva din incercarea de mai sus. Dar avand in vedere ca cel ce v deranjeaza este sub dumneavoastra va este, cu sigurnta, mult mai usor sa-l lecuiti decat imi este mie cu vecinul ce sta deasupra mea.
Daca m-ar deranja vecinul de sub mine cu muzic de pian as deschide si eu muzica pe boxe cu Richard Wagner sau altceva de acest gen. Adica vorba lui "muzica culta" dar care fost folsita in lagarele de exterminare naziste.
Apoi, daca nu e suficient, mi-as bate snitelele cate 30 de minute de 3 ori pe zi dar as incerca sa fac snitele din oase.
Mi-as pune placheuri la incaltamintea de casa si-as scoate covoarele ca sa auda vecinul ritmul placheurilor la orice ora, ziua, noaptea.. pana-i intra in creieras.
Cand vrea omul, gseste metode.
Repet, eu nu prea am cum sa aplic asemenea metode cu vecinul de sus. Toate sunt aplicabile celui de jos.

Alte discuții în legătură

Locatar deranjat de exercițiile la pian din vecini. există soluții pentru această problemă? brianna39 brianna39 Vecinul din apartamentul vecin ,si-a inscris copilul la scoala de muzica .Exersarile la pian se aud din toate colturile apartamentului meu ,practic nu pot sa ... (vezi toată discuția)
Pianina gabipian gabipian am un baiat elev la un lic muzical in clasa 3 repeta la pianina acasa intre orele 17-18 ore acceptate de vecinii scarii inafara de cel de sub mine .Am inteles ... (vezi toată discuția)
Legea ordinii si linistii publice Cristina_Ioan Cristina_Ioan Locuiesc la bloc si fetita mea de cls.1 este eleva la pian la Liceul de Arte. Avem o pianina in casa nu ne putem atinge de ea pt ca vecina de deasupra vine si ... (vezi toată discuția)